Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Οι παρεμβάσεις που περιλαμβάνει το «πακέτο» το οποίο οριστικοποιείται και θα ανακοινωθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Πλήρης αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για μια συγκεκριμένη περίοδο, προνομιακά δάνεια, ειδική ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και έκτακτη χρηματική ενίσχυση των εργαζομένων είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται για να ενταχθούν στο πακέτο στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων που θα πληγούν από τον κορονοϊό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο», που θα οριστικοποιηθεί σήμερα και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, αναμένεται να περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
• Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της μη πληρωμής ΦΠΑ για μια περίοδο (π.χ., 4-6 μηνών). Αντίστοιχη πρόβλεψη θα υπάρξει και για τη μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

• Αύξηση των εγγυήσεων μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), προκειμένου να δοθούν δάνεια για την ενίσχυση των κεφαλαίων κίνησης σε επιχειρήσεις που υπέστησαν πλήγμα. Τα δάνεια, που προσφέρονται με ευνοϊκό επιτόκιο μέσω του ΤΕΠΙΧ, απευθύνονται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα δάνεια για κεφάλαια κίνησης κυμαίνονται μεταξύ 10.000 ευρώ και 500.000 ευρώ, με τη διάρκεια αποπληρωμής να φτάνει τους 60 μήνες, με περίοδο χάριτος η οποία μπορεί να ανέλθει σε χρονικό διάστημα έως έξι μηνών.

Επίσης, χθες, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας με τον υπουργό Γ. Βρούτση και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υποβλήθηκε σειρά προτάσεων, με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι σήμερα θα καταλήξει στην εφαρμογή των εξής μέτρων:

• Ενεργοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου χορήγησης σχετικής έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης έως 45 ημερήσιων επιδομάτων ανεργίας σε κάθε εργαζόμενο επιχείρησης η οποία αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού και έχει εγκριθεί η στήριξη του προσωπικού τους από το υπουργείο Εργασίας. Το ημερήσιο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 15,97 ευρώ και για 45 εργάσιμες ημέρες φτάνει τα 718,65 ευρώ.

• Προώθηση νέας ρύθμισης για τις ασφαλιστικές οφειλές σε έως 36 μηνιαίες δόσεις για όσους επιχειρηματίες πληγούν από την πιθανή περαιτέρω εξάπλωση του ιού (στοχευμένα, ανά περιοχή).

Επίσης, στο πλαίσιο του «πακέτου» των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα από την κυβέρνηση για τον περιορισμό των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού, αναμένεται να συμπεριληφθεί -για την περίοδο κατά την οποία θα μείνουν κλειστά τα σχολεία- η χορήγηση ειδικής άδειας έως 15 ημερών τόσο για τους εργαζόμενους πατέρες όσο και για τις εργαζόμενες μητέρες (συνολικά 30 ημέρες). που έχουν παιδιά έως και 15 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί ένα μικτό σύστημα, δηλαδή ένα μέρος της ειδικής άδειας θα καλύπτεται από την κανονική που δικαιούται σε ετήσια βάση κάθε εργαζόμενος και ένα άλλο μέρος του κόστους θα επιμερίζεται στον εργοδότη και στο κράτος.