Κυριάκος Μητσοτάκης: Ανεπίτρεπτος οποιοσδήποτε εφησυχασμός

Ενωτικός στο διάγγελμά του για τον κορονοϊό ο πρωθυπουργός, εκτίμησε ότι τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας

Την κρισιμότητα των στιγμών και τις ευθύνες της Πολιτείας αλλά και του καθενός ξεχωριστά επεσήμανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάγγελμά του προς τους πολίτες για τον κορονοϊό. Σε ενωτικό ύφος και με δραματικούς -σε κάποιες στιγμές- τόνους, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας» και διαμήνυσε: «Σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος. Γι’ αυτό και προτιμήσαμε να πάρουμε εγκαίρως αυστηρά προληπτικά μέτρα, ώστε να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Και σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσουμε».

Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε, είναι «τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν τη φροντίδα που αξίζουν και δικαιούνται από τα νοσοκομεία μας».
Περιέγραψε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό και απευθυνόμενος στα παιδιά τα προέτρεψε: «Συνεχίστε το διάβασμα, καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και, όποτε μπορείτε, άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω».

Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό κυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης επαγγελματικών κλάδων που πλήττονται.

Μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Κλήθηκα να αντιμετωπίσω μια μεγάλη διπλή κρίση. Ομως, η ζωή είναι γεμάτη απρόοπτα, που απαιτούν αποφασιστικότητα, ευελιξία, γρήγορες αποφάσεις και τολμηρές κινήσεις. Την ασύμμετρη απειλή του Μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία. Γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορά μας. Και οι άνθρωποι που επιφορτίστηκαν με αυτή την αποστολή αποδείχθηκαν πανάξιοι. Ετσι θα αποκρούσουμε και την υγειονομική απειλή του κορονοϊού. Αλλωστε, όσο γρήγορα ταξιδεύει ο ιός τόσο γρήγορα θα ταξιδέψει και η συνεργασία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, που θα φέρει το εμβόλιο και τη θεραπεία της νόσου».

Ωστόσο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «εκείνη η στιγμή θα πρέπει να μας βρει τους περισσότερους υγιείς! Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται, όπου χρειάζεται - και συχνά νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Πιστέψτε με, όμως: Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Και στις ανοιχτές δημοκρατικές κοινωνίες μας καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν τη συμμεριστούν πρώτα όλοι οι πολίτες».

Αναφερόμενος στον εκκλησιασμό των πιστών ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Τις τελευταίες μέρες ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου για να αντλήσω δύναμη και να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων... Ως πρωθυπουργός, όμως, οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ο,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες μας. Σήμερα δεν δοκιμάζονται τα πιστεύω μας, αλλά η πίστη μας στην υγεία του ανθρώπου. Η αγάπη προς τον πλησίον, στην οποία ομνύει και η ίδια η Ορθοδοξία. Γι’ αυτό και τα θρησκευτικά καθήκοντα πρέπει κι αυτά να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα. Και να επιτελούνται, όσο είναι εφικτό, απ’ το σπίτι, ώστε να περιορίζονται οι μεγάλες συναθροίσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα είχε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, όπου έγινε εκτίμηση της κατάστασης, αλλά και συντονισμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, με βασικό αντικείμενο την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ιταλία.

Κονδύλι 100.000.000 € για υπαλλήλους επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά

Αποζημίωση «ειδικού σκοπού» αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά λόγω του κορονοϊού. Ο σχεδιασμός προβλέπει περίπου 90.000.000-100.000.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε περίπου 200.000 εργαζομένους που εκτιμάται ότι επηρεάζονται μέχρι τώρα από την εξάπλωση του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλεται επίδομα 400-500 ευρώ για όσο διάστημα ισχύει η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, ενώ συν τοις άλλοις θα διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, τουτέστιν θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές τους εισφορές με βάση τις τρέχουσες αποδοχές. 

Πρόκειται καταρχάς για επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά στους νομούς Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου αλλά και για τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων. Επειδή η δραστηριότητα ανεστάλη για λόγους ανωτέρας βίας, οι εργαζόμενοι αυτοί δεν δικαιούνται μισθό, ωστόσο είναι προφανές ότι δεν μπορούν να αφεθούν στην τύχη τους. Υστερα από σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών, η λύση που προκρίνεται είναι η καταβολή επιδόματος έναντι μισθού.