Η… μονιμοποίηση έκτακτων μέτρων

Στη ζοφερή κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού υπάρχουν και ορισμένα καλά νέα. Αυτά κυρίως σχετίζονται και με τον -σε γενικές γραμμές- υπεύθυνο και ψύχραιμο τρόπο με τον οποίο έχει αντιδράσει έως τώρα ο λαός μας στην πρόκληση, αλλά και με τις αποφάσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Μια σημαντική θετική παράμετρος είναι ότι εισακούστηκε η έκκληση της «δημοκρατίας» να σταματήσει η άθλια πρακτική των εισπρακτικών εταιριών, που ενοχλούν τους οφειλέτες εν μέσω κρίσης. Ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης δεσμεύτηκε ότι «κλείνουν οι εισπρακτικές εταιρίες. Αναστέλλεται η λειτουργία τους για όσο διαρκεί η καραντίνα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων. Δεν νοούνται ενοχλήσεις σε τέτοια περίοδο για χρέη». Επίσης θετικές κρίνονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη χορήγηση του δώρου Πάσχα. Ο κ. Μητσοτάκης ορθά τερμάτισε τις εικοτολογίες σχετικά με τον τρόπο χορήγησης των δώρων, ένα θέμα που άνοιξε σε μια εντελώς ακατάλληλη στιγμή και το οποίο μπορεί μεν να συζητηθεί, αλλά όχι εν μέσω… θυέλλης. Επίσης θετικές είναι οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού για την επέκταση της ενίσχυσης των 800 ευρώ σε όσους πλήττονται.

Η ευοίωνη ειδησεογραφία συμπληρώνεται και με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, ύψους 750 δισ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και στο καθεστώς QE (ποσοτική χαλάρωση).

Ωστόσο, το ζήτημα είναι τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνονται τώρα, όπως και οι έκτακτες συνθήκες να μη… μονιμοποιηθούν. Δηλαδή, οι διορισμοί και οι προμήθειες του Δημοσίου να μη γίνονται διαρκώς εκτός της πεπατημένης, η οποία διασφαλίζει στοιχειώδεις συνθήκες αξιοκρατίας και διαφάνειας. Ούτε η οικονομική δυσπραγία, η οποία θεωρείται αναπόφευκτη συνέπεια της πανδημίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή και πρόσχημα για να αμφισβητηθούν και να καταργηθούν εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα.

Η κοινή εμπειρία έχει αποδείξει πως ό,τι αρνητικό επιβάλλεται για τους πολλούς τις δύσκολες εποχές δεν αίρεται όταν τα πράγματα βελτιωθούν…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα