Οι αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των πολιτών μέχρι τις 6 Απριλίου

Μόνο με τη χρήση ειδικής άδειας και μόνο για συγκεκριμένους λόγους θα μπορούν να κυκλοφορούν από σήμερα το πρωί (στις 6) έως τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου οι πολίτες...

... μετά την εφαρμογή του μέτρου απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας και μετακινήσεων που επέβαλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Σε συνέχεια του μέτρου που ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος εξειδίκευσαν πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο.

Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών για τους εξής λόγους:

1 Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

2 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.

3 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

4 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

5 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

6 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

7 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους κατά την όποια μετακίνησή τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Οι περιορισμοί αυτοί δεν υπάρχουν για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

Πώς οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορήσουν

Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δύο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζομένων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

Για σήμερα το πρωί, επειδή θα ήταν δύσκολο να εκδοθεί και να συμπληρωθεί η βεβαίωση τύπου Α από τους εργοδότες χθες το βράδυ, αποφασίστηκε η μετακίνηση να γίνει προς την εργασία με μία υπεύθυνη δήλωση του εργαζομένου, αλλά η επιστροφή θα γίνει αυστηρά με τη βεβαίωση συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη.

Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κ.ο.κ.) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού τους, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης. Οι βεβαιώσεις (Α και Β) μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Ονομα/Επίθετο

Διεύθυνση κατοικίας

Λόγος μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

Μπορεί επίσης ο πολίτης που θέλει να μετακινηθεί για τους συγκεκριμένους λόγους να αποστείλει δωρεάν γραπτό μήνυμα sms στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνό του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμό του, τη διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι. Το sms πρέπει να είναι της μορφής: X κενό Ονομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας. Οπου Χ ο λόγος εξόδου από το σπίτι (πέραν της εργασίας για την οποία θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί η βεβαίωση τύπου Β).

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων. Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

Το σχέδιο απαγόρευσης κυκλοφορίας και μετακινήσεων θα επιβλέπει και θα ελέγχει η Ελληνική Αστυνομία. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Για τον έλεγχο του μέτρου η Αστυνομία θα επιστρατεύσει ελικόπτερα και drones, πέραν των εποχούμενων περιπολιών. Σε όσους παραβιάζουν το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ. Το πρόστιμο θα πηγαίνει κατευθείαν στην Εφορία και δεν θα μπορεί να διαγραφεί.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει ως αποστολή το «σφράγισμα» των δύο οδικών αξόνων Αθηνών - Λαμίας και Αθηνών - Πατρών, όπου θα εφαρμοστεί κάτι ανάλογο με αυτό που ισχύει στα λιμάνια. Δηλαδή οι μόνιμοι κάτοικοι επαρχίας θα μπορούν να ταξιδέψουν μόνο με την επίδειξη της φορολογικής δήλωσής τους. Παράλληλα θα αυξηθούν κατακόρυφα οι περιπολίες στην Αθήνα, αφού αστυνομικοί βγήκαν από τα γραφεία και θα ριχτούν στους δρόμους με επίκεντρο όλο το παραλιακό μέτωπο, από την Πειραϊκή μέχρι το Σούνιο, ενώ στις κόκκινες ζώνες περιλαμβάνονται περιφερειακοί αλλά και κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας. Για τον λόγο αυτό έχουν ανασταλεί όλες οι άδειες των αστυνομικών.