Η Εκκλησία πότε θα προσφέρει βοήθεια;

Η μεγάλη αδράνεια που έχει επιδείξει η ΜΚΟ «Αποστολή», παρά τις τεράστιες ανάγκες της μάχης κατά του κορονοϊούΤο 2010 ιδρύθηκε η ΜΚΟ της Aρχιεπισκοπής Αθηνών. Το όνομα αυτής «Αποστολή» και το σύνθημά της: «Βοήθησε και εσύ ν’ αλλάξει η ζωή μας»! 

Από τον Σωτήρης Τζούμας

Έκανε λαμπερά γενέθλια ένα απαλό φθινοπωρινό μεσημεράκι του Νοεμβρίου του 2010. 

Ο τόπος ήταν ο φτωχικός λοφίσκος του Νέου Κόσμου, πάνω από τον Αγιο Παντελεήμονα, με άφθονη σαμπάνια και τη γειτονιά σαστισμένη να βλέπει όλο το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας να παρελαύνει από την πλατεία του άλλοτε παλιού και ταπεινού γηροκομείου, το οποίο είχε μεταμορφωθεί σε λαμπερά γραφεία -με δωρεές πλούσιων φιλανθρώπων-, και όλη την Ελληνική Αστυνομία να κόβει πρόστιμα σε όσους είχαν σταθμεύσει μπροστά στο νέο καύχημα της φιλανθρωπίας!

Είχε βέβαια προηγηθεί η ιδρυτική διακήρυξη, λίγους μήνες πριν, στην Παλαιά Βουλή. Εκεί να δεις πρωθυπουργοί, υπουργοί, διπλωμάτες, γαλονάδες, λουλούδια, λόγοι και δηλώσεις, λάμψη, δύναμη και προοπτική άφθονης φιλανθρωπίας, σαν τη σαμπάνια που κύλησε στα εγκαίνια! Επρεπε να γίνει όμως αυτή η νέα ΜΚΟ;
Ναι, όντως, έπρεπε.

Για να… ξεπλύνει έτσι τις αμαρτίες τις παλιές, που φόρτωσαν επι τούτου στην προηγούμενη.

Επρεπε το κίνημα των ΚΑΘΑΡΩΝ της φιλανθρωπίας να ξεκινήσει τη θεάρεστη δράση του!

Ναι, έπρεπε και χρειαζόταν και έναν διευθυντή. Πήρε έναν δανεικό από τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τα άλλοτε κραταιά πολιτικά γραφεία, έναν άνθρωπο που ταίριαζε με τη φιλανθρωπική δράση και το νέο προφίλ της νέας ΜΚΟ.

Αλλωστε, πολλοί τού είχαν φερθεί και του ίδιου φιλάνθρωπα στο παρελθόν, τον είχαν διορίσει σε πολλές καλές θέσεις και τον είχαν εντάξει σε καταλόγους μισθοδοσίας.  Να δεις πώς το λένε αυτό… Πολυθεσίτης! Αυτό! 

Επρεπε, λοιπόν, και αυτός να ανταποδώσει τώρα. Αυτός δούλευε και έδινε αναφορές με το έξυπνο μυαλό του, που αντιλαμβανόταν τα πάντα!

Αν καθίσω όμως και γράψω την ιστορία της ΜΚΟ τώρα, θα χαθεί η ουσία. Για τον λόγο αυτόν θα κάνω ένα άλμα στον χρόνο από το 2010 και θα αφήσω πίσω μου, προς το παρόν, το πώς εξελίχθηκε αυτός ο οργανισμός. Θα αφήσω πίσω μου το γεγονός ότι το Δ.Σ. έμοιαζε με αυτό μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας. Θα προσπεράσω τους επιχειρηματίες δωρητές, τις αναθέσεις των συσσιτίων, τα ΕΣΠΑ, τις κουζίνες και τα ιδρύματα, το πώς στήθηκαν και πώς λειτούργησαν.

Θα αφήσω προσωρινά τα τεράστια ποσά και τις τεράστιες οικονομικές ενισχύσεις από πρόσωπα και οργανισμούς εντός και εκτός Ελλάδας. Θα αφήσω το Αγιον Ορος, τους διορισμούς συγγενών και άλλα πολλά. Θα έλθει η ώρα τους. Τα αφήνω αυτά προς το παρόν και έρχομαι στο σήμερα, στην εποχή του κορονοϊού και την παρουσία και δράση της εν λόγω ΜΚΟ στην πάσχουσα κοινωνία μας.

Σήμερα, λοιπόν: O κόσμος όλος ζει στη δίνη του ιού SARS Covid-19 ή κορονοϊού και όλοι τρέχουν να δουν πώς θα ζήσουν ή πώς θα αποφύγουν τον θάνατο, έναν αόρατο εχθρό, γέννημα νοσηρής φαντασίας, του εγωισμού μας και του δήθεν πολιτισμού μας. Υπάρχει όμως και μια ομάδα συνανθρώπων μας που τρέχει να βοηθήσει τους γέροντες, τους πάσχοντες, αυτούς που δεν μπορούν να πάνε για ψώνια στον μανάβη, στον μπακάλη (αν και η εν λόγω ΜΚΟ ξέρει καλά από μπακάληδες…), στο φαρμακείο, για καθημερινές ασήμαντες ανάγκες, αλλά ουσιαστικές για έναν ανήμπορο άνθρωπο.

Άλλοι τρέχουν να δώσουν βοήθεια στους γιατρούς, στα φαρμακεία, στα νοσοκομεία, στις αιμοδοσίες…

Υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη για πολλά, που τελικά ίσως και όλα αυτά τα πολλά αποδειχτούν λίγα μπροστά στην απειλή που μας έχει κατακλύσει και στα δεινά που θα αφήσει στο πέρασμά της!

Και να! Και τώρα: «Τι, πού, πώς; Τι να κάνουμε;» λέει η λαμπερή θυγατέρα του Αρχιεπισκόπου, η ΜΚΟ «Αποστολή».

«Τι να κάνω;» λέει ο διευθυντής της!

Τίποτα, Κώστα ή Κωστή, μην κάνεις τίποτα!

Τίποτα μην κάνεις, διότι δεν υπάρχει ΕΣΠΑ, ούτε τζάμπα χρήμα από την Περιφέρεια Αττικής, διότι και αυτή σάς κατάλαβε και τα κάνει μόνη της και καλά κάνει.

Έγραψες και εσύ έξω από την πόρτα της «Αποστολής»: «Κλειστόν λόγω κορονοϊού».

Καλή αντάμωση, στην εντατική της Εκκλησίας.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα