Ο «σουλτάνος» προκαλεί μέσα στην πανδημία

Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες όπου «ακυρώνει» κυριαρχικά δικαιώματά μας! Και μπαράζ παραβιάσεων από μαχητικάΕν μέσω μιας παγκόσμιας υγειονομικής – οικονομικής κρίσης, του κορονοϊού, η οποία έχει χτυπήσει δυνατά και τη δική της πόρτα, η Τουρκία παραμονή και ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου προέβη σε ένα κρεσέντο παραβιάσεων των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αρχικά, με ένα κατάπτυστο και νομικά άκυρο κείμενο κατέθεσε γεωγραφικές συντεταγμένες στον ΟΗΕ, σε συνέχεια του τουρκολιβυκού μνημονίου, «σβήνοντας» την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα ελληνικών νησιών του νοτιοανατολικού Αιγαίου (όπως το Καστελόριζο και η Κρήτη) αλλά και της Κύπρου. Ακολούθως, με συνεχείς παραβιάσεις στο Αιγαίο και πτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά (μεταξύ των οποίων ο Αη Στράτης και το δυτικό άκρο της Λέσβου) αλλά και στον Εβρο. 

Στην επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος Φεριντούν Χάντι Σινιρλιόγλου, με ημερομηνία 18 Μαρτίου, κατέθεσε γεωγραφικές συντεταγμένες, με τις οποίες η Αγκυρα παραβιάζει απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καταργεί από ελληνικά νησιά την ΑΟΖ τους, εμβολίζει και αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα τους και καταπατά την κυπριακή ΑΟΖ. Μιλά δε ο Τούρκος διπλωμάτης για τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» στην ανατολική Μεσόγειο, αρνείται το δικαίωμα των νησιών σε ΑΟΖ και προκλητικά υπαινίσσεται ότι είναι νόμιμες οι τουρκικές εξορύξεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η πρώτη απάντηση στην άνευ προηγουμένου πρόκληση της Αγκυρας ήρθε την επομένη κιόλας ημέρα, στις 19 Μαρτίου, από την Ελληνίδα αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη, η οποία επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο «δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα και απορρίπτεται στο σύνολό του».

«Παράνομες»

Για το παράρτημα δε με τις συντεταγμένες η κυρία Θεοφίλη υπογραμμίζει ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες είναι «πλασματικές, παράνομες και αυθαίρετες», καθώς, όπως σημειώνει, παραβλέπουν το δικαίωμα των ελληνικών νησιών να δημιουργήσουν θαλάσσιες ζώνες.

Τη σκυτάλη πήρε το υπουργείο Εξωτερικών εκδίδοντας αυστηρή ανακοίνωση στην οποία τονίζει: «Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση. Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους». Προσθέτει ακόμη: «Εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως» και απαιτεί από την Τουρκία τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.

Για προκλητική ενέργεια της Τουρκίας παραμονή της εθνικής μας επετείου έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο facebook και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «μονομερή κατάθεση συντεταγμένων από την Τουρκία που καλύπτουν προκλητικά την ελληνική υφαλοκρηπίδα» και κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να ζητήσει την επέκταση των κυρώσεων στην Τουρκία.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Τουρκία παραμονή και ανήμερα της 25ης Μαρτίου έστειλε τα μαχητικά της να κάνουν «κόσκινο» το FIR Αθηνών και τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο με συνολικά 88 παραβιάσεις. Σημείωσε επίσης η Τουρκία 14 πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, οι 10 χθες πάνω από το νησί της Ρω, τον Αη Στράτη, το δυτικό άκρο της Λέσβου, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τις Οινούσσες, την Παναγιά και τον Εβρο, και προχθές πάνω από τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τις Οινούσσες και την Παναγιά. Οι αναχαιτίσεις από τα ελληνικά μαχητικά οδήγησαν σε συνολικά έξι εμπλοκές.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής πλησίασε επικίνδυνα και παρενόχλησε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού στο οποίο επέβαινε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. Το περιστατικό συνέβη την Τρίτη, ενώ το σκάφος με τον κ. Στεφανή μετέβαινε από την Ψέριμο στην Καλόλιμνο, στο ύψος των Ιμίων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα