Ανθίζει η Αυλή των Θαυμάτων

Σε μια από τις ομορφότερες γωνιές της Πλάκας, εκείνης της Αυλής των Θαυμάτων που τόσο νοσταλγικά ύμνησε μέσα από το ομώνυμο θεατρικό του έργο ο Ιάκωβος Καμπανέλλης, κάτι αρχίζει να κινείται. Η γειτονιά γύρω από το οικοδομικό τετράγωνο των οδών Αρεως, Αδριανού, Βρυσακίου και Κλάδου θα γεμίσει και πάλι με φωνές, ενώ το εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου, όπου έχει αφήσει ανεξίτηλα το σημάδι του ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, θα ζωντανέψει.

 

Οι εργασίες που εδώ και περίπου έναν χρόνο έχουν ξεκινήσει στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας για τη μετεγκατάσταση του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης σε συνολικά 18 σπιτάκια στη γειτονιά της Πλάκας βαίνουν καλώς, όπως άλλωστε έγινε γνωστό και στο πρόσφατο Συμβούλιο των Μουσείων.

 

Ετσι, η διαμόρφωση της περίφημης Αυλής των Θαυμάτων, για την οποία μέχρι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα από πού πήρε το όνομά της (εικάζεται ότι προήλθε από τους πλανόδιους διασκεδαστές της εποχής που εκτελούσαν εκεί τα νούμερά τους), αλλά και το νέο μουσείο ΜΕΛΤ υπολογίζεται να είναι έτοιμα μέσα στο 2015.

 

 

Ενότητες

 

Η μουσειολογική μελέτη που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του συμβουλίου υπαγορεύει ότι η έκθεση θα είναι δομημένη σε ενότητες και υποενότητες με παιχνιδιάρικους τίτλους όπως («μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος», «Καλό βράδυ, Παναΐτσα μου»).

 

Ακόμη θα περιλαμβάνονται πρωτότυπες παρουσιάσεις, όπως για παράδειγμα το έκθεμα της «αποδόμησης» της παραδοσιακής ενδυμασίας, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία μέσα από το άνοιγμά της να μάθει ποια είναι τα μέρη μιας φορεσιάς.

 

Το ταξίδι στον νεότερο ελληνικό πολιτισμό θα ξεκινά από το Τζαμί Τσισδαράκη, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τον σταθμό Μοναστηράκι, όπου θα γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορία του μνημείου, ενώ στη συνέχεια ο επισκέπτης θα... αναχωρεί για την Αυλή των Θαυμάτων μέσω της οδού Αρεως.

 

 

Κάθε κτίριο και μία ιστορία

 

Εκεί η έκθεση θα είναι διαρθρωμένη σε διάφορες ενότητες. Πιο συγκεκριμένα, στο κτίριο Γ' θα αποτυπώνεται η ιστορία του τετραγώνου, όπου θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τις οικογένειες που το κατοίκησαν σε διάφορες χρονικές περιόδους.

 

Στο κτίριο Δ' πάλι θα φιλοξενείται παρουσίαση με τίτλο «Πού έμεναν / πού μένετε;», στην οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για την αρχιτεκτονική, το φυσικό περιβάλλον, τους επαγγελματίες αλλά και την καθημερινή ζωή μέσα στο σπίτι, με αναπαραστάσεις οικιών μέσα από κουκλόσπιτα. Εδώ έχουν συμπεριληφθεί και η παρουσίαση του «Σπιτιού του Θεόφιλου», δηλαδή η τοιχογραφία που φιλοτέχνησε ο γνωστός λαϊκός ζωγράφος και η οποία διακοσμούσε οικία της Μυτιλήνης, καθώς και η υποενόετητα «Η οικογένεια στο σπίτι».

 

Ιδιαίτερη θέση κατέχει και το θέμα της ψυχαγωγίας με τον Καραγκιόζη και το Λαϊκό Θέατρο Σκιών να πρωταγωνιστούν στην έκθεση, η οποία φιλοξενείται στο κτίριο Ε', ενώ στα κτίσματα Ζ-Μ θα γίνει παρουσίαση των επαγγελμάτων του παρελθόντος.

 

Στην οικία Δραγούμη, η οποία βρίσκεται επί της οδού Κλάδου, οι επισκέπτες θα μπορούν να μάθουν περισσότερα για τις παραδοσιακές ενδυμασίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μέσα από φωτογραφίες εποχής.

 

 

Αναφορά στην ορθοδοξία

 

Φυσικά από τις παρουσιάσεις αυτές δεν θα λείψει και η εκτενής αναφορά στο θρήσκευμα, αλλά και την ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Ο πυρήνας της θα βρίσκεται στο ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ελισσαίου στην οδό Αρεως, εκεί όπου συνήθιζαν να ψέλνουν ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης και ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου.

 

 

Και Αρχαιολογικό Μουσείο στην Ακαδημία Πλάτωνος

 

Σε καλό δρόμο βρίσκεται επίσης και η δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών που θα γίνει στην Ακαδημία Πλάτωνος και πιο συγκεκριμένα στο βορειοδυτικό άκρο της περιοχής αυτής.

 

Το συνολικό μεικτό εμβαδόν του νέου μουσείου θα είναι γύρω στα 16.500 τ.μ., από τα οποία οι εκθεσιακοί χώροι θα καταλαμβάνουν τα 5.400 τ.μ., ενώ οι χώροι εκπαιδευτικών και επιστημονικών δράσεων τα 650 τ.μ.

Το μουσείο που θα ανεγερθεί εκεί θα λειτουργεί ως ένας πόλος πολιτισμού, ενώ στις προθήκες του θα φιλοξενηθούν τα σημαντικότερα από τα χιλιάδες ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στην περιοχή αυτή. Οπως τονίζεται, στόχος του μουσείου είναι να κατασκευαστεί με υλικά φιλικά για το περιβάλλον.

 

 

Γιώτα Βαζούρα

Ετικέτες: