Επικίνδυνα τατουάζ με τη μαύρη χένα

Αν και παραμένει στο δέρμα μόνο για λίγες εβδομάδες, το τατουάζ με μαύρη χένα (δημοφιλές στη νεολαία ακριβώς λόγω της προσωρινότητάς του) είναι ικανό να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Σε αντίθεση με τη φυσική χένα (πράσινο-καφέ έως καφέ χρώμα), η μαύρη αποτελεί, σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), απειλή για την υγεία, καθώς είναι δυνατό να προκαλέσει έντονη αλλεργική αντίδραση ή και μη αναστρέψιμη βλάβη, με τα συμπτώματα να εμφανίζονται έπειτα από τρεις έως δώδεκα μέρες.

«Για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών. Αυτές οι υψηλές συγκεντρώσεις πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις και μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη ζημιά, όπως εξ επαφής δερματίτιδα και ανάπτυξη πολυευαισθησίας» προειδοποιεί το ΚΕΠΚΑ και συμβουλεύει τους πολίτες να ζητούν από τον δημιουργό πληροφορίες για την προέλευση της πάστας χένας ή ακόμα και κατάλογο των συστατικών.

 

«Αν οι καλλιτέχνες-δημιουργοί δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια για το προϊόν τους, αποφύγετε το τατουάζ. Το καστανοκόκκινο χρώμα που αφήνει στο δέρμα η φυσική χένα δεν είναι τόσο αρεστό, σε αντίθεση με τα τατουάζ από μαύρη χένα που είναι πολύ δημοφιλή. Τα μεγάλα περιθώρια κέρδους οδηγούν τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία» εξηγεί το ΚΕΠΚΑ.

 

 

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Ετικέτες: