Θεραπευτικό το αμνιακό υγρό

Μια σημαντική ανακάλυψη για τις ευεργετικές ιδιότητες του αμνιακού υγρού στον οργανισμό των βρεφών έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι μπορεί να θεραπεύσει μια θανατηφόρα ασθένεια του εντέρου που απειλεί όσα γεννιούνται πρόωρα!

 

Επιστήμονες του University College London ανακάλυψαν ότι τα βλαστοκύτταρα από το εσωτερικό του αμνιακού υγρού έχουν την ικανότητα να θεραπεύουν εν μέρει τη βλάβη που προκαλεί η νεκρωτική εντεροκολίτιδα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες που έχει το βρέφος να ζήσει.

 

Η νεκρωτική εντεροκολίτιδα είναι μια φλεγμονή που καταστρέφει τους ιστούς του εντέρου, προκαλώντας σοβαρή βλάβη, που οδηγεί ακόμη και στον θάνατο. Το μητρικό γάλα μειώνει τον κίνδυνο, ωστόσο ουσιαστική λύση προσφέρει μόνο η χειρουργική επέμβαση, από την οποία όμως επιβιώνει το 60% των βρεφών.

 

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Gut», τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα δεν είναι έτοιμα για τον κόσμο που βρίσκεται έξω από τη μήτρα, καθώς ούτε το λεπτό ούτε το παχύ τους έντερο έχουν αναπτυχθεί όσο χρειάζεται για να διασπούν τις τροφές και να απορροφούν τα θρεπτικά τους συστατικά.

 

Οι ειδικοί γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι τα βλαστοκύτταρα του αμνιακού υγρού παρουσιάζουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όμως η συγκεκριμένη θεραπευτική ικανότητα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. «Παρόλο που τα βλαστοκύτταρα του αμνιακού υγρού έχουν περιορισμένη ικανότητα να αναπτύσσονται σε διαφορετικού τύπου κύτταρα σε σχέση με τα εμβρυϊκά, παρουσιάζουν σημαντική επίδραση σε πολλά σημεία του σώματος, όπως το συκώτι, οι μύες, το νευρικό σύστημα και το έντερο» ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση ο δρ Paolo De Coppi, εκ της ομάδας των ερευνητών.

 

Πρόσθεσε δε ότι για να χορηγηθεί μια τέτοια θεραπεία στα βρέφη, τα βλαστοκύτταρα θα πρέπει να προέρχονται από κάποιον δότη, καθώς δεν είναι πρακτικό να αποθηκεύεται αμνιακό υγρό από κάθε γέννα για την περίπτωση που θα χρειαστεί. Ετσι οι επιστήμονες συνεχίζουν τη μελέτη τους, καθώς αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος απόρριψης από τον οργανισμό του βρέφους.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Ετικέτες: