«Λουκέτο» σε 799 τμήματα Ελληνικών του εξωτερικού

Λουκέτο σε 799 τμήματα Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργούν στο εξωτερικό, με φορείς τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές, ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Παιδείας. Με πρόσχημα «τα φαινόμενα αδιαφάνειας, σπατάλης και κακοδιοίκησης που έχουν παρατηρηθεί» και με μοναδικό σκοπό την περιστολή των δαπανών για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, η υφυπουργός Παιδείας Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε ότι τα συγκεκριμένα τμήματα θα σταματήσουν να δέχονται μαθητές για πρώτη εγγραφή από το σχολικό έτος 2012-2013 και σταδιακά θα κλείσουν.

 

Η... εναλλακτική λύση που προσφέρεται στα τμήματα για να μη διακοπεί η λειτουργία τους είναι να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας υποδοχής. Τα τμήματα Ελληνικής Γλώσσας που ετοιμάζεται να κλείσει το υπουργείο Παιδείας αντιστοιχούν στο 79% των ελληνικών εκπαιδευτικών μονάδων που λειτουργούν σε άλλες χώρες και «φιλοξενούν» ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των περίπου 60.000 μαθητών που φοιτάνε σε ελληνικά σχολεία του εξωτερικού. Στα συγκεκριμένα τμήματα και τα ελληνόγλωσσα σχολεία εργάζεται και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων εκπαιδευτικών του εξωτερικού.

 

Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά το νομοσχέδιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση θα βοηθήσει τους Ελληνες μαθητές της Διασποράς να ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας όπου ζουν, αφού τα σχολεία και τα τμήματα που υπάγονται στις ελληνικές αρχές δεν τους παρέχουν πιστοποίηση και τους επιτρέπουν την πρόσβαση μόνο στα ελληνικά πανεπιστήμια. Κύριος στόχος του νομοσχεδίου όμως είναι να βάλει φρένο «στην κατασπατάληση δημόσιων πόρων που επενδύονταν αναποτελεσματικά». Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο, το 2010 για τις ανάγκες λειτουργίας των ελληνικών σχολείων και τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας δόθηκαν περίπου 88.000.000 ευρώ, ενώ για το 2011 προβλέπονται δαπάνες ύψους 73.000.000 ευρώ.

Ετικέτες: