O Καβάφης «απ’ έξω και τραγουδιστά» στο Παρίσι!

«Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ' υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη». Ο ποιητικός πλούτος του Κωνσταντίνου Καβάφη ξεδιπλώνεται στην μοναδική παράσταση «Κ. Π. Καβάφης - Απ’ έξω και τραγουδιστά», χάρη στην οποία τα τελευταία οκτώ χρόνια έχουν ακουστεί δυνατά σε κάθε γωνιά του πλανήτη οι εξαίσιοι στίχοι του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή. Πίσω από το ενδιαφέρον εγχείρημα βρίσκεται η Ομάδα «Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Σύρου, που στις 17 Μαΐου θα βρεθεί στο Ελληνικό Σπίτι του Παρισιού για ακόμη μία παράσταση.

 

Ο εμπνευστής και δημιουργός της ομάδας Μπάμπης Κουλούρας, ο οποίος απαγγέλλει... απ’ έξω και τραγουδιστά 20 ποιήματα του σπουδαίου λογοτέχνη, μίλησε στη «δημοκρατία» για τον άνδρα που φέτος (το 2013 έχει ανακηρυχτεί Ετος Καβάφη) έχει την τιμητική του.

 

«Η ομάδα δημιουργήθηκε πριν από οκτώ χρόνια στο γραφικό χωριό Κίνι της Σύρου. Η αγάπη μας για τον μεγάλο αυτόν ποιητή μάς έφερε κοντά» τόνισε ο κ. Κουλούρας.

 

Στην ενδιαφέρουσα παράσταση, η οποία έχει διάρκεια μιάμιση ώρα, ο ίδιος απαγγέλλει γνωστά -και όχι μόνο- ποιήματα του Καβάφη, ενώ ενδιάμεσα ακούγονται και συνθέσεις αγαπημένων Ελλήνων ερμηνευτών. «Το θέαμα ξεκινά με μια προβολή που στοχεύει να μας εισαγάγει στη ζωή του ποιητή» εξήγησε ο κ. Κουλούρας.

 

«Μεταξύ τραγουδιών και απαγγελίας παρεμβάλλονται κάποια σχόλια, όχι φυσικά σε μορφή ανάλυσης, διότι δεν είναι αυτός ο σκοπός της παράστασης. Αυτό που θέλουμε είναι να φέρουμε σε επαφή με την ποίηση ανθρώπους που δεν έχουν εντρυφήσει σε αυτήν. Για παράδειγμα, μετά την εμφάνισή μας στο νησί της Αμοργού οι αγρότισσες ήθελαν να πάνε να αγοράσουν τις ποιητικές συλλογές του Καβάφη».

 

Το πάθος του ίδιου για τον δημιουργό της «Ιθάκης» και του «Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον» ξεκίνησε από μικρή ηλικία. Μάλιστα έχει απομνημονεύσει τους στίχους από 100 ποιήματα του Καβάφη, που είναι για εκείνον ο «κορυφαίος όλων των ποιητών». «Εκείνο που τον κάνει αγαπητό σε όλο τον κόσμο είναι η διαφορετικότητά του. Από τα γραπτά του αναδίδεται μια γλυκιά ειρωνεία. Δίνει ζωή στην Ιστορία και την κάνει σημερινή. Είναι μοναδικά διαχρονικός και παντοτινός. Εζησε περήφανα και με αξιοπρέπεια. Στοίβαξε τα πάθη και τις αδυναμίες του και αυτό τον κάνει ακόμη πιο ξεχωριστό» τόνισε ο κ. Κουλούρας.

 

Εχοντας παρουσιάσει το πρωτότυπο αυτό θέαμά τους στη Ρωμαϊκή Αγορά, στη Ρόδο, στη Δήλο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ιδρυμα Ευγενίδου, στην Αλεξάνδρεια, στο Ελσίνκι, στη Βοστόνη αλλά και τη Γρανάδα της Ισπανίας, τα μέλη της ομάδας διαπιστώνουν ότι η παρουσία των καβαφιστών σε όλο τον κόσμο είναι ιδιαιτέρως ισχυρή. «Ακόμη και στην Ισπανία είδαμε πως είναι πολλοί οι λάτρεις του λόγου του. Μάλιστα ολοένα υπάρχουν και περισσότεροι άνθρωποι που τον ακολουθούν και τον αγαπούν» δήλωσε ο κ. Κουλούρας. «Είναι σημαντικό για εμάς να βλέπουμε πως έχουμε καταφέρει να φέρουμε την ποίηση κοντά στον απλό άνθρωπο. Πόσο μάλλον για μια ομάδα της περιφέρειας, που δεν έχει λάβει καμία κρατική επιχορήγηση, ενώ και τα έσοδα που προκύπτουν από τις εμφανίσεις μας τα διαθέτουμε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς».

 

Σε λίγες ημέρες μάλιστα, στις 17 Μαΐου, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Ελληνικό Σπίτι στο Παρίσι, ένα ένδοξο μέρος από το οποίο έχουν περάσει μεγάλα ονόματα της ελληνικής διανόησης, όπως ο Εμμανουήλ Κριαράς και Κώστας Αξελός.

 

«Στόχος της ομάδας μας είναι να κάνουμε μια παράσταση στο Ηρώδειο» τόνισε ο κ. Κουλούρας. Το καλοκαίρι μάλιστα η ομάδα θα απαγγείλει ποιήματά της σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, ενώ στην πανσέληνο του Ιουλίου θα βρεθεί στην έδρα της, τη Σύρο.

 

 

Γιώτα Βαζούρα

Ετικέτες: