Δώρα, επίδομα αδείας, κατώτατος μισθός πάλι υπό διαπραγμάτευση

Οι απολύσεις 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, ο νέος, και πιο άγριος, φόρος ακινήτων, τα «κόκκινα» δάνεια, το ενδεχόμενο περικοπών στον κατώτατο μισθό, το κόψιμο του 13ου και του 14ου μισθού, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, οι καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις αλλά και το νέο πακέτο μέτρων 4 δισ. ευρώ του νέου μεσοπρόθεσμου σχεδίου δράσης αποτελούν τα βασικά θέματα της ατζέντας της τρόικας, η επίσκεψη της οποίας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο μήνα.

 

Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει κάνει λόγο για μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Το όφελος από θετική αξιολόγηση θα είναι μια δόση της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

 

Οπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση της τρόικας, στον νέο έλεγχο θα εξεταστεί επίσης εάν έχουν υλοποιηθεί συγκεκριμένα προαπαιτούμενα που αφορούν:

 

-Την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ με αμετάκλητες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εντός Αυγούστου και να εφαρμοστούν έως το τέλος του έτους.

-Τον ακριβή καθορισμό των οφειλών Δημοσίου και φορέων σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ εν όψει αποκρατικοποίησής τους.

-Την ολοκλήρωση του σχεδίου διαθεσιμότητας των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

-Τον Νέο Κώδικα για τους δικηγόρους, που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

 

Στην κορυφή της ατζέντας της τρόικας βρίσκεται το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων. Θα πρέπει να προσδιοριστούν επιπλέον 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, ενώ οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα θα διεξαχθούν και σε άλλα έξι «καυτά» μέτωπα:

 

-Ο Προϋπολογισμός του 2014 και το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2014-2017. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 4,3 δισ. ευρώ την τριετία 2015-2017, ενώ η Ε.Ε. προσδιορίζει ένα πακέτο νέων παρεμβάσεων 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016.

Είναι πολύ πιθανό όμως το ύψος των πρόσθετων μέτρων να ξεπεράσει τελικά τα 4 δισ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά ρίσκα στην εφαρμογή του Μνημονίου.

 

-Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων. Η τρόικα αμφισβητεί προκαταβολικά την αποδοτικότητα του νέου φόρου στα ακίνητα και τάσσεται υπέρ της παράτασης του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το 2014. Η τρόικα υποστηρίζει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, από τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων (όπως σχεδιάζεται για το 2014) μπορεί να εισπραχτούν μόνο 2,2 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 2,9 δισ. ευρώ), καθώς ο φόρος αυτός δεν συνδέεται με τον λογαριασμό της ΔΕΗ αλλά με την Εφορία. Αρα πολλοί μπορεί να μην τον πληρώσουν και να το βάλουν στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία...

 

Η τρόικα δίνει δύο επιλογές στην κυβέρνηση:

 

-Είτε να επιβληθεί το χαράτσι της ΔΕΗ και το 2014, ώστε να εισπραχθούν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ (μαζί με την επιβολή Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2014),

-είτε να επιβληθεί ένας πιο άγριος ενιαίος φόρος ακινήτων, ύψους 4,15 δισ. ευρώ, ώστε να καταφέρουν τελικά να εισπράξουν οι εφορίες τουλάχιστον το 70%, δηλαδή τα αναγκαία 2,9 δισ. ευρώ!

 

Το νέο χαράτσι των 4,15 δισ. ευρώ θα επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα πληρώσουν στην Εφορία υψηλότερους φόρους για τα ακίνητα που κατέχουν σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χρονιά.

 

-Κατώτατος μισθός - δώρα - συντάξεις: Στην ατζέντα περιλαμβάνονται και τα εργασιακά, με προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι από τους δανειστές και αφορούν την κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση του κατώτατου μισθού στα 495 ευρώ τον μήνα, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, και μείωση στο εφάπαξ τουλάχιστον κατά 20%.

 

 

Οι αποκρατικοποιήσεις και το οριστικό ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων

 

-Η αξιολόγηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων: Στο επίκεντρο του ελέγχου θα βρεθούν οι αστοχίες και οι καθυστερήσεις στα επιμέρους σχέδια. Η τρόικα έχει ήδη προαναγγείλει ότι θα εξεταστούν «αλλαγές που ενδεχομένως να χρειαστούν στις διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων και τις σημερινές δομές», δηλαδή αλλαγή προσώπων στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ή ακόμα και πέρασμα του ελέγχου του σε ιδιώτες ή σε έναν φορέα που θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας. Ο φετινός εισπρακτικός στόχος προσγειώνεται στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά το 2014 θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ.

 

- Ανοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών: Η τρόικα διαπιστώνει καθυστερήσεις και προβλέπει την πώληση επιλεγμένων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εκτός φαρμακείων μέσα στο 2013, τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακοποιών στο 15% από 1/1/2014 και την επανεξέταση - κατάργηση των εκπτώσεων στις ακτοπλοϊκές μεταφορές για ειδικές κατηγορίες, όπως φοιτητές κ.λπ.

 

-«Κόκκινα» δάνεια: Μέσα στο φθινόπωρο θα γίνει επίσης επαναξιολόγηση των έως τώρα παρεμβάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια. Θα επιχειρηθεί το οριστικό ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στη θεσμοθέτηση λίστας με τις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης ανά τύπο νοικοκυριού αλλά και τη παροχή πλήρους εικόνας εσόδων και περιουσιακής κατάστασης από τον δανειολήπτη. Με βάση αυτά τα δεδομένα θα γίνεται ο διακανονισμός των δόσεων ή και η διαγραφή των οφειλών στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει εισόδημα ούτε προοπτική δημιουργίας του. Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς (πάνω από 27% η αύξηση στα νοικοκυριά και 31% στις επιχειρήσεις).

 

 

Στέλιος Κράλογλου

Ετικέτες: