Ηλιοθεραπεία με μέτρο, η ασπίδα στο μελάνωμα

Πάντοτε πιστεύαμε ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί καρκίνο του δέρματος και ότι όσο περισσότερο μένει κανείς εκτός σκιάς -και αντηλιακού- τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο κίνδυνος. Με την πεποίθηση αυτή μεγάλωσαν γενιές και γενιές, γαλουχημένες με καμπάνιες αντηλιακής προστασίας, από την εποχή που η Τζόντι Φόστερ ήταν το κοριτσάκι του Coppertone.

 

Τώρα όμως, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει, Βρετανοί δερματολόγοι έρχονται σχεδόν να ανατρέψουν τα θέσφατα. Παρότι δηλαδή πράγματι η υπερέκθεση στις ηλιακές ακτίνες είναι επιβλαβής, ο ήλιος σε μικρότερες δόσεις και χωρίς αντηλιακό, λένε, τελικά «θωρακίζει» από τον καρκίνο του δέρματος.

 

Οπως εξηγεί στην εφημερίδα «Ντέιλι Μέιλ» ο καθηγητής Ανγκους Ντάλγκλεϊς από το Ινστιτούτο Εμβολίου για τον Καρκίνο (CVI), «χρειαζόμαστε τον ήλιο ώστε το δέρμα μας να παράγει βιταμίνη D. Ομως οι εκστρατείες για την αποφυγή της ηλιακής ακτινοβολίας κατά ειρωνικό τρόπο έκαναν εκατομμύρια ανθρώπους να στερηθούν εντελώς τον ήλιο, θέτοντάς τους σε κίνδυνο». Γιατί πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λιντς έδειξε ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αποτελούν παράγοντα που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.

 

Το σκεπτικό είναι ότι η μετρημένη έκθεση στον ήλιο βοηθά τον οργανισμό να αμυνθεί καλύτερα απέναντι στη βλαβερή ακτινοβολία. Αντίθετα, όποιος τον αποφεύγει εντελώς, όταν τελικά εκτεθεί σε αυτόν βρίσκεται αυτομάτως σε ομάδα υψηλού κινδύνου. To συμπέρασμα ενισχύουν στοιχεία που προέρχονται από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων, που έδειξαν ότι από το 1940 μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κακοήθους μελανώματος στους υπαλλήλους γραφείου, αλλά όχι σε όσους εργάζονται σε εξωτερικές δουλειές.

 

Ο καθηγητής Ντάλγκλεϊς μέτρησε τους ασθενείς του που έπασχαν από μελάνωμα και διαπίστωσε ότι είχαν έλλειψη βιταμίνης D σε ποσοστό 90%. Κατόπιν τούτου, όχι μόνο χορηγεί βιταμινούχα συμπληρώματα, αλλά συνιστά συστηματική ήπια έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, σε καθημερινή βάση. Πάντως, τα στοιχεία που προέρχονται από τη Βρετανία μάλλον δεν αντιστοιχούν με την ελληνική πραγματικότητα της αυξημένης ηλιοφάνειας. Καλός ο ήλιος, αλλά με μέτρο.

 

 

Μυρτώ Μπούτση

Ετικέτες: