Υστατη «λύση» με μέτρα που θα διαρκέσουν ως το 2064!

Ως ύστατη λύση για να «σωθεί» η Ελλάδα παρουσιάζεται το ομόλογο των 50 ετών για το οποίο πρώτη έγραψε η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 28 Ιουλίου. Το θέμα στον παρόντα χρόνο άνοιξαν σχετικές δηλώσεις του υπουργού στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», όπου, εκτός των άλλων, εντυπωσιάζει και η στροφή που κάνει αναφορικά με τη στάση του απέναντι στην τρόικα. Καταρχάς υιοθετεί θέσεις που δεν υιοθετούσε μέχρι τώρα και κυρίως εμφανίζεται διατεθειμένος να πει «όχι» αν η τρόικα ζητήσει νέα μέτρα.

 

Το ομόλογο, αν και εμφανίζεται σαν σωτηρία, θα αποτελεί στην ουσία ένα νέο Μνημόνιο μακράς διάρκειας, το οποίο θα «βασανίσει» τουλάχιστον δύο γενιές Ελλήνων. Αν υποθέσουμε ότι η λήξη του συγκεκριμένου τίτλου θα γίνει το 2064, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο ενδιάμεσο διάστημα η Ελλάδα θα εξυπηρετεί όρους και δεσμεύσεις. Υποτίθεται ότι το δάνειο αυτό, που υπολογίζεται στα 130 δισ. ευρώ, θα εκδοθεί με εγγύηση του EFSF, ο οποίος, ως ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης, θα έχει στην Ελλάδα τους ανθρώπους του, που θα παρακολουθούν την πορεία των συμφωνιών.

 

 

Τρεις σταθμοί

 

Σε τρεις σταθμούς, από τον Νοέμβριο έως και τον ερχόμενο Μάιο, θα κριθούν όλα για την οικονομία, λέει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. «Μέχρι τον Μάιο παίζονται όλα, αφού θα καθοριστούν μέχρις ευρώ οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής έως το 2017, που θα αποτυπωθούν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» δηλώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

 

Στο πολύπλοκο σκηνικό που σχηματίζεται μέχρι τότε προβάλλει για πρώτη φορά η λύση του 50ετούς «ομολόγου σωτηρίας» με χαμηλό επιτόκιο, το οποίο θα αντικαταστήσει δάνεια περίπου 130 δισ. ευρώ, τα οποία έχει λάβει η Ελλάδα από τον EFSF.

 

Μία τέτοια απόφαση, που οδηγεί σε μεγάλη μείωση του χρέους, θα αποτελούσε οδηγό για την επιμήκυνση όλων των διμερών δανείων του επίσημου τομέα, πλην του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που δεν το προβλέπει το καταστατικό του.

 

 

Τα Eurogroup

 

Οπως εξηγεί ο υπουργός, στις τελικές αποφάσεις θα οδηγηθούμε με σταδιακά βήματα. Πρώτος σταθμός είναι το Eurogroup του Νοεμβρίου του 2013, όπου, παρουσία της τρόικας, θα υπάρξει ενημέρωση για το κλείσιμο του τρέχοντος Προϋπολογισμού και τους στόχους του 2014.

 

Δεύτερος σταθμός είναι το Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπου θα καθοριστούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού προγράμματος. Τρίτος σταθμός είναι το Eurogroup του Απριλίου, στο οποίο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

 

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γ. Στουρνάρας, σε ό,τι αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί προ του εξής διλήμματος: Είτε θα δεχτεί να καλυφθεί από μία έξτρα βοήθεια 9-11 δισ. ευρώ για το 2014, με χαμηλό επιτόκιο -ίσως και κάτω από 1,5%-, είτε να βγει στις αγορές για να δανειστεί με υψηλό επιτόκιο 5%-6%, ανακτώντας όμως μέρος της ανεξαρτησίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.

 

Ο ίδιος περιγράφει ως εξής τη στάση του σε αυτό το δίλημμα: «Η απάντηση είναι “ναι”, αν μας ζητήσουν διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία, όπως η άρση των εμποδίων εισόδου επιχειρήσεων στην οικονομία, η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων και αλλαγές εκσυγχρονισμού. Η απάντηση είναι “όχι”, αν απαιτήσουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και πολύ περισσότερο οριζόντιες παρεμβάσεις και διαφοροποιήσουν τον στόχο που έχουμε συμφωνήσει για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016».

Ετικέτες: