5+1 στη φυλακή

Ο πρώτος πρώην υπουργός που καταδικάζεται για ξέπλυμα μαύρου πολιτικού χρήματος κατ' επάγγελμα από μίζες και του επιβάλλεται η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή των 20 ετών έγινε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος, καταρρίπτοντας το (αρνητικό) ρεκόρ στα δικαστικά χρονικά. Ο Α. Τσοχατζόπουλος μετά την απόφαση του Δικαστηρίου επιστρέφει στον Κορυδαλλό, ωστόσο ο πραγματικός χρόνος που θα παραμείνει έγκλειστος, όπως έχει αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία», θα είναι πολύ λιγότερος.

 

Αιτία η ηλικία του, καθώς είναι άνω των 70 ετών και υπάρχουν ευνοϊκές διατάξεις επιμέτρησης ποινών. Στις φυλακές θα τον ακολουθήσουν η γυναίκα της ζωής του Βίκυ Σταμάτη και η κόρη του Αρετή Τσοχατζοπούλου (τους επιβλήθηκε ποινή 12 ετών χωρίς αναστολή στην έφεση), όπως και η λογίστριά του Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, ο πρώην στενός συνεργάτης του και πρώην διευθυντής εξοπλισμών Γιάννης Σμπώκος και ο επιχειρηματίας Γιώργος Σαχπατζίδης.

 

Ο μέχρι σήμερα προφυλακιστέος Αστέριος Οικονομίδης αφέθηκε ελεύθερος, καθώς το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας 50.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα).

 

Ολοι οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς όρους, καθώς δόθηκε αναστολή εκτέλεσης της ποινής, μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο.

 

Η αυλαία της δίκης του Ακης gate έκλεισε, με το δικαστήριο να επιβάλλει βαρύτατες ποινές, ενώ χαρακτηριστικό της αυστηρότητας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι ότι ελαφρυντικό αναγνωρίστηκε μόνο στον Νίκο Ζήγρα (ο οποίος έπεσε στα μαλακά), στον οποίο χορηγήθηκε και αναστολή εκτέλεσης της ποινής των έξι ετών. Το δικαστήριο έκρινε ότι επέδειξε ειλικρινή μεταμέλεια, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη: «Αν δεν έδινε τη συγκατάθεσή του να ανοίξουν οι λογαριασμοί, αμφιβάλλω αν θα ήμασταν εδώ που είμαστε…»

 

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανακοινώθηκε χθες στις 10.15 (πάντως η μαραθώνια συνεδρίαση ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ) από το πρόεδρο Χρήστο Κατσιάνη, ύστερα από έξι μήνες εξαντλητικής αποδεικτικής διαδικασίας, το δικαστήριο έκρινε ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος έβαλε στην τσέπη μίζες πάνω από 55.000.000 ευρώ για να αναθέσει σε γερμανικές και ρωσικές εταιρίες τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών TOR-M1. Κατά την κρίση των δικαστών, ο πρώην υπουργός ζητούσε ωφελήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Αμυνας, από την άνοιξη του 1997 έως και τον Οκτώβριο του 2001, τα οποία εισέπραττε τμηματικά μέσω άλλων προσώπων ή εταιριών, επί σχεδόν μία δεκαετία.

 

Με την επιβαρυντική περίσταση της νομιμοποίησης εσόδων «κατ' επάγγελμα» κρίθηκαν ένοχοι οι επιχειρηματίες Γιώργος Σαχπατζίδης, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Βίκυ Σταμάτη, Γιάννης Σμπώκος, Ταλίτα-Μαρία Τσεκούρα, Γιώργος Κωνσταντάτος, Νίκος Γεωργουλάκης, Οράτιος Μελάς και Κωνσταντίνος Αντωνιάδης. Ενοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της διάπραξης «κατ' επάγγελμα» κρίθηκαν οι Παναγιώτης Σταμάτης, Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Φώτης Αρβανίτης και Νίκος Καρατζάς.

 

Οι δικαστές έκριναν αθώους λόγω αμφιβολιών δύο από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους, τον δικηγόρο Σπύρο Χατζηνικολάου και τον επιχειρηματία Παντελή Ζαχαριάδη. Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα για την αναγνώριση του ελαφρυντικού, του προτέρου έντιμου βίου, για τον Α. Τσοχατζόπουλο και τους 12 συγκατηγορουμένους του, που κρίθηκαν ένοχοι για το ίδιο αδίκημα. «Το λευκό ποινικό τους μητρώο δεν αρκεί για να τους αναγνωριστεί ο πρότερος έντιμος βίος» είπε η κυρία Αδειλίνη, κάνοντας λόγο για «κατ' επίφαση έντιμο βίο».

 

Ο Ν. Ζήγρας εμφανώς ικανοποιημένος ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό και κυπριακό λαό: «Σήμερα είναι ημέρα ευθύνης και όχι χαράς για μένα. Από αύριο θα συνεχίσω πιο δυνατός την προσπάθεια να επιστραφούν τα κλεμμένα στο Ελληνικό Δημόσιο».

 

 

Πόσο θα μείνουν στις φυλακές

 

Ο πραγματικός χρόνος που θα παραμείνουν στις φυλακές οι καταδικασθέντες είναι πολύ μικρότερος από τις πολυετείς καθείρξεις που επιβλήθηκαν. Οπως είχε εξηγήσει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης, κάθε καταδικασθείς άνω των 70 ετών εμπίπτει σε ευεργετικές νομοθετικές διατάξεις και αποφυλακίζεται έχοντας εκτίσει το 1/5 της ποινής. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος τον Δεκέμβριο θα σβήσει 74 κεράκια. Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που η ποινή των 20 ετών συγχωνευτεί με τα οκτώ χρόνια που του έχουν επιβληθεί για το «πόθεν έσχες» -φτάνοντας στα 25 έτη ανώτατο χρονικό όριο έκτισης στην Ελλάδα-, θα αποφυλακιστεί στα πέντε έτη. Εάν αφαιρεθεί και ο χρόνος προσωρινής κράτησης (18μηνο), τότε θα παραμείνει στις φυλακές τρία χρόνια και πέντε μήνες.

 

Για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες σε πολυετείς καθείρξεις (Β. Σταμάτη, Α. Τσοχατζοπούλου, Γ. Σμπώκο, Ε. Λαμπροπούλου, Γ. Σαχπατζίδη), ισχύει ότι για την αποφυλάκισή τους πρέπει να έχουν εκτίσει τα 3/5 και σε πραγματικό χρόνο τουλάχιστον το 1/3. Αυτό σημαίνει ότι η Βίκυ Σταμάτη θα πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια έγκλειστη προτού κάνει την πρώτη αίτηση για εφ' όρον απόλυση.

 

 

Βάσω Παλαιού

Φωτό: Βαγγέλης Μασιάς

Ετικέτες: