Θύελλα (!) για ΕΟΠΥΥ

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το πόρισμα που συνέταξε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή Πολιτικής Υγείας Παύλου Θεοδωράκη, σε συνεργασία με την «Task Force», και το οποίο εισηγείται τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και δίνει τα «κλειδιά» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στον οικογενειακό γιατρό (τρεις ειδικότητες: γενικός, παθολόγος, παιδίατρος) που θα παραπέμπει τους ασθενείς από τα Κέντρα υγείας Αστικού Τύπου στα νοσοκομεία και προτείνει την ενοποίηση υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και του ΕΣΥ. Γιατροί και εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στο δεύτερο πόρισμα (είχε προηγηθεί εκείνο της επιτροπής Σουλιώτη, που επίσης είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις), θεωρώντας ότι πρόκειται για «σχέδιο τροϊκανής έμπνευσης», προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συρρίκνωσης δαπανών και της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.

 

«Οι σοφοί - εμπειρογνώμονες, μέλη των επιτροπών που σχηματοποίησαν αυτές τις προτάσεις, είναι οι ίδιοι που σχεδίασαν και διοίκησαν από διάφορες θέσεις την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και μορφοποίησαν το τερατούργημα του ΕΟΠΥΥ. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις συγκλίνουν στη συζήτηση ενός προαποφασισμένου σχεδίου μεγάλης περικοπής της δημόσιας υγείας και εκχώρησής της σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με επιβάρυνση των πολιτών» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Στο ίδιο ύφος ήταν η τοποθέτηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΕ - ΕΟΠΥΥ): «Η κυβέρνηση δεν θέλει να υπάρχει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ μίλησε για «στημένο παιχνίδι, προς όφελος των κλινικών, των ασφαλιστικών εταιριών και των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων».

 

Πάντως, ο κ. Θεοδωράκης, επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους καλώντας τις ιατρικές ενώσεις σε διάλογο. «Προτείνεται η εκτενής, εις βάθος διαβούλευση και ενεργή συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με γνώμονα τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, προς όφελος των πολιτών» ανέφερε χαρακτηριστικά. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Νοέμβριο, καθώς ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει ότι τα δύο πορίσματα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

 

Ως τότε το υπουργείο καλείται να βρει λύση σε ακόμα ένα πρόβλημα, καθώς χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών ανακοίνωσε ότι από τις 29 Οκτωβρίου θα προχωρήσει σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων.

 

Γεράσιμος Κόντος

Ετικέτες: