Η νέα εκδοχή του Αδωνη για τα 25 €!

Εκπληκτος εμφανίστηκε, χθες, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης για τις δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ κατά της επιβολής του εισιτηρίου 25 ευρώ που αφορά την εισαγωγή ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία και ουσιαστικά «κάρφωσε» τους «πράσινους» βουλευτές, υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν ψηφίσει το χαράτσι «βραχνάς» για ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους - και αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γνώριζαν το μέτρο εάν είχαν μπει στον κόπο να διαβάσουν το Μνημόνιο.

 

Ο υπουργός δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Αρνούμαι να πιστέψω ότι το ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν θα ψηφίσει. Είπε ότι δεν θα ψηφίσει; Δεν χρειάζεται να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ τη διάταξη. Την έχει ψηφίσει. Είναι ψηφισμένο μέτρο, από τον Νοέμβριο του 2012. Είπαμε ότι θα την επανεισάγουμε στη Βουλή μόνον εάν το μέτρο είναι να το κάνουμε ηπιότερο. Από την 1η Ιανουαρίου του 2014 ισχύει το 25ευρω».

 

Τόσο ξεκάθαρα το χαράτσι για εισαγωγή στα νοσηλευτικά ιδρύματα θα ισχύει για όλους από την 1η του νέου έτους. Πάντως, εξαιρούνται οι νεφροπαθείς που εισάγονται για αιμοκάθαρση, όπως δήλωσε ο υπουργός: «Το μέτρο είναι για όσους κάνουν εισαγωγή, δηλαδή, για όποιον πιάσει κρεβάτι και διανυκτερεύσει έστω και μία μέρα» ανέφερε.

 

Στο μεταξύ, ο υπουργός πραγματοποίησε το πρωί αιφνιδιαστική επίσκεψη στο νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα», ένα από τα οκτώ που αλλάζουν χαρακτήρα, και οι εργαζόμενοί του μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. «Η κινητικότητα τελειώνει σήμερα. Παραλαμβάνουμε από το ΑΣΕΠ τον ονομαστικό κατάλογο όλων των προσώπων που θα μπουν στη θέση τους την ερχόμενη εβδομάδα. Απολύσεις μηδέν» είπε ο κ. Γεωργιάδης και γυρίζοντας προς την τηλεοπτική κάμερα που τον ακολουθούσε, είπε: «Δείξτε τον κύριο που έλεγε ότι θα υπάρξουν απολύσεις και δεν έβαλε το στοίχημα και δείξτε και μένα που έβαλα το στοίχημα και απολύσεις μηδέν»!

 

Να σημειωθεί ότι από τον χώρο της υγείας έχουν μπει σε διαθεσιμότητα 1.641 υπάλληλοι, ενώ το 2014 αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα τουλάχιστον άλλοι 1.250 εργαζόμενοι.

 

 

ΕΟΠΥΥ: Καταγγελίες από τους εργαζομένους

 

Οι εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στα πολυϊατρεία του οργανισμού κοστίζουν λιγότερα χρήματα από τα ποσά που δαπανά ο οργανισμός για τις ίδιες εξετάσεις, όταν αυτές πραγματοποιούνται στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια. Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΟΠΥΥ, η οποία, εν όψει των τελικών αποφάσεων για τον νέο ρόλο του οργανισμού, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρχει δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

 

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, υποστήριξε: « Η βασική ιδέα του Μνημονίου είναι ότι πρέπει να κάνουμε την οικονομία μας ανταγωνιστική, ελεύθερη. Η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ τον Ιούλιο μειώθηκε κατά 33.000.000 ευρώ».

 

Ρίτα Μελά

Ετικέτες: