«Ο Αλέξης μαθαίνει ήδη πώς να δένει τη γραβάτα»

Από τη μία η Ζωή Κωνσταντοπούλου και το Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, και από την άλλη ο Μανώλης Γλέζος κατάφεραν να κάνουν για μια ακόμη φορά άνω κάτω τον ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύοντας πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες στην πλατεία Κουμουνδούρου.

 

Κι αν η αριστερή μειοψηφία είχε δείξει τις προθέσεις τις από την Κεντρική Επιτροπή του περασμένου Σαββατοκύριακου, όπου ο κ. Λαφαζάνης τόνιζε ότι κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στο μέτωπο απέναντι στη Χρυσή Αυγή, το «παρών» της κυρίας Κωνσταντοπούλου στην ψηφοφορία για την αναστολή της χρηματοδότησης προς το κόμμα του Ν. Μιχαλολιάκου προκάλεσε μεγαλύτερο εκνευρισμό στον κ. Τσίπρα.

 

Προς στιγμήν, το επιτελείο του κ. Τσίπρα ήλπιζε ότι η καταιγίδα θα κοπάσει. Ακολούθησε όμως η δήλωση-καταπέλτης του Μανώλη Γλέζου και επιβεβαιώθηκε ότι η κρίση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ σοβαρότερη.

 

Ο κ. Γλέζος, που αυτός ήταν απών από την ψηφοφορία για την επίμαχη τροπολογία, έχοντας υποστεί τις εχθρικές διαρροές συνεργατών του κ. Τσίπρα για τη διαφοροποίησή του, αντεπιτέθηκε καταγγέλλοντας ότι «διαψεύδουμε τις ελπίδες που δώσαμε στον κόσμο», προκειμένου να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτή η αντίληψη έδωσε ελπίδα σε πολίτες που πριν από λίγα χρόνια δεν σκέφτονταν ποτέ ότι θα στηρίξουν τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Με το να αφομοιώνουμε συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού απλά τους διαψεύδουμε» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ, αναφερόμενος στις παρασκηνιακές εντολές να «συμμορφωθεί» με τις εντολές της ηγεσίας, αντέτεινε δηκτικά ότι «στη “δική μας Αριστερά” δεν υπήρχε μαντρί. Και αυτή ίσως ήταν η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα σε “εμάς” και σε όλους τους άλλους».

 

Οπως ομολογούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η δήλωση Γλέζου έρχεται σε συνέχεια της ανοικτής σύγκρουσης με τον κ. Τσίπρα από το βήμα του Ιδρυτικού Συνεδρίου, με αφορμή την αυτοδιάλυση των συνιστωσών. Τυπικά εκεί εντοπίζεται η απαρχή της διαμάχης τους.

 

Σε ό,τι αφορά την κυρία Κωνσταντοπούλου, σύμφωνα με πληροφορίες διατηρούσε επιφυλάξεις (το είχε κάνει σαφές σε προηγούμενες συνεδριάσεις του προεδρείου της Κ.Ο.) σχετικά με τη διαδικασία που θα γίνει η αναστολή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

 

Το πιο μεγάλο, από πλευράς συσχετισμών, πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι η «ομάδα» Λαφαζάνη. Μπορεί ο επικεφαλής του Αριστερού Ρεύματος να είπε τελικά «ναι» στην τροπολογία, εντούτοις η δήλωσή του ότι δεν καταψήφισε παρά τη ριζική διαφωνία του, ιδιαίτερα ως προς τον χαρακτηρισμό περί «τρομοκρατικής οργάνωσης», για να μη δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα, δείχνει τις διαθέσεις του.

 

Τις ίδιες πεποιθήσεις φέρεται ότι διατηρούν ακόμα 16 βουλευτές, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στηρίζουν τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας (κάποιοι εξ αυτών ανήκουν και στις συνιστώσες). Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως εκ τούτου τεράστιο εσωκομματικό πρόβλημα, καθώς επί της ουσίας πρόκειται για περίπου το ένα τέταρτο της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, που βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα για να βγει ανοιχτά στο αντάρτικο. Ενδεικτική είναι η κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι βουλευτίνες Μαρία Μπόλαρη και Ιωάννα Γαϊτάνη, λέγοντας ότι υπερψήφισαν πειθαρχώντας στις συλλογικές αποφάσεις.

 

Οι διαφοροποιήσεις της ομάδας Λαφαζάνη, της Ζ. Κωνσταντοπούλου και του Μ. Γλέζου επί της ουσίας σηματοδοτούν την αντίθεση με τον κ. Τσίπρα και τον περίγυρό του για δύο κυρίαρχα θέματα:

 

Το πρώτο είναι η προσπάθεια που κάνει η Κουμουνδούρου να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αρχηγικό κόμμα, στο οποίο θα κυριαρχούν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του, καθιστώντας διακοσμητικές τις εσωκομματικές διαδικασίες και τα όργανα.

 

Το δεύτερο, που βρίσκεται σε πλήρη συνάρτηση με το προηγούμενο, αφορά τη μετατόπιση και τη σταδιακή αλλαγή πολιτικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της Χρυσής Αυγής αποτέλεσε απλώς την αφορμή, καθώς ήδη καταλογίζεται εσωκομματικά στον κ. Τσίπρα ότι διολισθαίνει σε πιο «ήπιες» απόψεις ως προς το Μνημόνιο και γίνεται διαρκώς πιο «συστημικός» σε μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια των κέντρων εξουσίας εν όψει των επόμενων εκλογών. Με αφορμή, μάλιστα, την πρόσφατη δήλωσή του ότι δεν φοράει γραβάτα διότι «συμβολίζει μετατόπιση στον συμβιβασμό», οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι σχολιάζουν ειρωνικά ότι «ο Αλέξης άρχισε να μαθαίνει ήδη πώς... δένεται η γραβάτα».

 

 

Η διχοτόμηση

 

Ουσιαστικά αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διχοτομημένος. Από τη μία πλευρά υπάρχει το ηγετικό στρατόπεδο, που θεωρεί πρωταρχικό στόχο την κατάκτηση της εξουσίας, και, από την άλλη πλευρά, οι διαφωνούντες, που χωρίς να είναι συντεταγμένοι, δεν θέλουν να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αριστερή και αντιμνημονιακή φυσιογνωμία του. Γι' αυτό και η συγκατοίκηση προβλέπεται πλέον εξαιρετικά δύσκολη. Το Αριστερό Ρεύμα «αυτοσυγκρατείται» μέχρι τις εκλογές, ο Μ. Γλέζος είναι έτοιμος να διαχωρίσει και τυπικά τη θέση του αν η ένταση συνεχιστεί και η Ζ. Κωνσταντοπούλου μπορεί να ξεκίνησε ως μέλος της «προεδρικής» πτέρυγας, αλλά το περιβάλλον της Κουμουνδούρου φοβάται ότι -καθώς είναι νέα σε ηλικία και έχει πλέον διαμορφώσει το δικό της ακροατήριο- μπορεί να αναπτύξει αρχηγικές βλέψεις ως αντίπαλον δέον στον κ. Τσίπρα...

 

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ετικέτες: