Ποια φυτά φιλτράρουν (!) τις τοξικές «βόμβες» που κρύβονται μέσα στο σπίτι

Πιστεύετε ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση μένει... έξω από το σπίτι σας τη στιγμή που κλείνετε την πόρτα; Εχετε την ψευδαίσθηση ότι, ενώ ξαπλώνετε στον καναπέ του σαλονιού σας, βρίσκεστε σε ένα καθαρό, ασφαλές περιβάλλον, μακριά από βλαβερές, τοξικές ουσίες; Κάνετε λάθος!

 

Με βάση επιστημονικές μελέτες, ο «μικρόκοσμος» του σπιτιού μας είναι γεμάτος με συνθετικές χημικές ουσίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι τοξικές. Bρίσκονται παντού, στην τροφή μας και σε όλα τα αντικείμενα που αγγίζουμε, ενώ μας δηλητηριάζουν ακόμη και ενώ κοιμόμαστε!

 

Ωστόσο, η ίδια η φύση προσφέρει τα ιδανικά «όπλα», ώστε να καθαρίσετε την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό του σπιτιού σας, τοποθετώντας ειδικά φυτά εσωτερικού χώρου, που «φιλτράρουν» τις βλαβερές ουσίες. «Τα τελευταία χρόνια, η μόλυνση στους εσωτερικούς χώρους παρουσιάζει τεράστια αύξηση και ειδικότερα από τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη της χρήσης τζακιών και σομπών, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολλά προβλήματα υγείας μπορεί να γίνουν σοβαρότερα λόγω των τοξικών ουσιών σε ένα σπίτι. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε κάποια συγκεκριμένα φυτά που διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, απορροφώντας τις επικίνδυνες ουσίες» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο γεωπόνος Γιώργος Παπαηλίας.

 

Μερικά από τα φυτά που λειτουργούν ως φυσικά φίλτρα για την ατμόσφαιρα των χώρων που ζούμε είναι οι ορχιδέες, η φτέρη, η καλαθέα, οι κάκτοι, οι οποίοι έχουν τη μοναδική ιδιότητα να απορροφούν την ακτινοβολία από οθόνες ή ασύρματα τηλέφωνα και να καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα, ο κισσός, οι ζέρμπερες, οι μαργαρίτες, τα χρυσάνθεμα, ο κρίνος, το μπαμπού, η σανσιβέρια, η δράκαινα, το σπαθίφυλλο και ο πόθος.

 

Κάποια συμπτώματα της καθημερινής έκθεσής μας στις βλαβερές χημικές ουσίες είναι η κόπωση, ο αποπροσανατολισμός, ο μυϊκός πόνος, τα εξανθήματα, η ζάλη, η υπνηλία, η ναυτία, η επιτάχυνση της αναπνοής, συμπτώματα γρίπης, το άσθμα, η ταχυπαλμία, η υψηλή πίεση, η ιγμορίτιδα, οι πονοκέφαλοι, η απώλεια μνήμης, η μειωμένη ικανότητα εστίασης, η αϋπνία και οι διαταραχές της διάθεσης.

 

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον μέσα στο σπίτι μας και γι' αυτό τα τελευταία χρόνια προτείνουμε όλο και περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, με ευεργετικές ιδιότητες. Συνήθως ο κόσμος προτιμά τις ορχιδέες που είναι εντυπωσιακές, τους κάκτους και τα μπαμπού, καθώς λειτουργούν και ως διακοσμητικά στοιχεία» σημειώνει ο κ. Παπαηλίας.

 

Αρ. Μάτιος

Ετικέτες: