Με 48ωρη απεργία απαντούν οι γιατροί στον νόμο Λοβέρδου

Σε πανελλαδική 48ωρη απεργία προχωρούν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι γιατροί της χώρας, αντιδρώντας στη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και στο νομοσχέδιο για την Υγεία και την Πρόνοια, που καταργεί τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), έγινε δεκτή η πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), σύμφωνα με την οποία δεν θα χορηγούνται από τους ιατρικούς συλλόγους τα απαιτούμενα πιστοποιητικά στους γιατρούς που επιθυμούν να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Ο ΠΙΣ και ο ΙΣΘ καταγγέλλουν ότι με τη λειτουργία του νέου οργανισμού οδηγούνται σε αφανισμό οι ιδιώτες γιατροί, γιατί θα αμείβονται με ένα ευρώ ανά επίσκεψη, ενώ παράλληλα οι ασφαλισμένοι δεν θα έχουν περίθαλψη ανάλογη με τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι γιατροί στον ιδιωτικό τομέα ζητούν εξόφληση των οφειλών τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, που καθυστερούν 15-20 μήνες, διαφάνεια και εξορθολογισμό στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλισμένων, καθώς και να μη στερηθούν το δικαίωμα της συνταγογράφησης.

 

Οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρούν με τη σειρά τους γιατί το σχέδιο νόμου, που χθες συζητήθηκε για δεύτερη φορά στο υπουργικό συμβούλιο, δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες συνάδελφους τους, που θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, να εξετάζουν και να πραγματοποιούν επεμβάσεις στα νοσοκομεία, καταργώντας ουσιαστικά, όπως υποστηρίζουν, τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

 

Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, όπου ιδιώτες γιατροί, εκτός ΕΟΠΥΥ, θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους μια φορά την εβδομάδα σε ασθενείς του ΕΣΥ στα απογευματινά ιατρεία. Οι νοσοκομειακοί γιατροί, επίσης, είναι αντίθετοι και με τη δυνατότητα που δίνει ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος στους καθηγητές των Ιατρικών Σχολών να διατηρούν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 11.00 έξω από το υπουργείο Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους 17.

 

 

Ρίτα Μελά

Ετικέτες: