Η ιστορία δύο φίλων στο νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Καμάρα

Ολη η αλήθεια για τους σύγχρονους σαραντάρηδες αποκαλύπτεται με ένα... κλικ στις σελίδες του νέου μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Καμάρα, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Μετά τα έργα του «Οιδίπους Σέντερ Μπακ» και «Πάρε το μηδέν», ο ευρηματικός συγγραφέας αφήνει το τρίτο αποτύπωμά του στα λογοτεχνικά δρώμενα με μια «αρσενική» ιστορία που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και εστιάζει σε δύο φίλους.


«Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, παρότι ορισμένοι κριτικοί έχουν χαρακτηρίσει το “Ολη η αλήθεια με ένα κλικ” ως ένα βιβλίο για την αντρική φιλία, η αφετηρία δεν ήταν αυτή» λέει ο Κωνσταντίνος Καμάρας στη «δημοκρατία» και συνεχίζει: «Αυτό που με ενδιέφερε να καταγράψω ήταν η βαθιά -και συχνά σιωπηλή- αρσενική “υπαρξιακή” αγωνία, δηλαδή τους μύχιους φόβους και τις ανομολόγητες επιθυμίες ενός άντρα στην Ελλάδα τού σήμερα. Αυτό το τελευταίο έχει τη σημασία του, αφού οι δοκιμασίες των καιρών λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής συναισθημάτων».


Στο βιβλίο πρωταγωνιστούν ο Στέφανος και ο Πέτρος. Ο πρώτος είναι ένας κυνικός διαφημιστής, που ξεκινάει ως «Ο Μεγάλος Επιτυχημένος» για να δει σταδιακά τον μαγικό του κόσμο να διαλύεται. Ο δεύτερος ακολουθεί αντίστροφη πορεία. Αφού γλιτώνει την καταστροφή, με τη βοήθεια του φίλου του φτιάχνει μια ζωή που έμοιαζε χαμένη.


Μιλώντας γι' αυτούς τους δύο χαρακτήρες ο συγγραφέας σημειώνει ότι υπό μία έννοια δεν θεωρούνται τυπικοί σύγχρονοι Ελληνες άνδρες. «Αλλωστε αμφότεροι είναι ευκατάστατοι, κάτι που επηρεάζει την οπτική τους γωνία. Ωστόσο, τα σημεία όπου ενδεχομένως οι δύο ήρωες εκφράζουν τον τυπικό και σύγχρονο Ελληνα άνδρα είναι πολύ περισσότερα: η εναλλαγή έπαρσης και αυτοοικτιρμού, η φιλήδονη φύση, τα μυστικά αποκούμπια, όπως, λ.χ., το αλκοόλ, αποτελούν “ελληνικά” χαρακτηριστικά - κι ας μην το πολυπαραδεχόμαστε» συμπληρώνει.


Ποιο είναι, όμως, το πιο ουσιαστικό πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει στην Ελλάδα σήμερα η γενιά των ανδρών που βρίσκεται στα 40 και κάτι; «Η καθημερινή μάχη για την αυτοεκτίμηση - πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μια γενιά που μεγάλωσε χωρίς να βιώσει την ανέχεια, λες και της είχε δοθεί μια υπόσχεση ότι τα πράγματα θα πήγαιναν διαρκώς όλο και καλύτερα. Ε, λοιπόν, η κρίση βρίσκει αυτήν την καλομαθημένη γενιά πάνω στην πιο παραγωγική δεκαετία της, ενώ ταυτόχρονα έχει κάνει και οικογένεια, έχει δηλαδή και τη γονική ευθύνη. Κακά τα ψέματα, η πίεση είναι στο κόκκινο» υπογραμμίζει.


Η παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Καμάρα θα γίνει την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, στις 19.00, στο βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης, στην οδό Μητροπόλεως 92, στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με τους δημοσιογράφους Φίλιο Στάγκο και Χριστίνα Ταχιάου, τον συγγραφέα και το αναγνωστικό κοινό. Πριν από λίγο καιρό το βιβλίο είχε παρουσιαστεί με επιτυχία και στην Αθήνα.


«Το μυθιστόρημα μαγνητίζει και το ενδιαφέρον των γυναικών»

Το μυθιστόρημα «Ολη η αλήθεια με ένα κλικ» έχει αρχίσει ήδη να κερδίζει τις εντυπώσεις κοινού και κριτικών. Μάλιστα, παρότι πρόκειται για αντρική ιστορία, φαίνεται ότι τραβάει σαν μαγνήτης και το ενδιαφέρον των γυναικών. «Θα σας φανεί περίεργο, αλλά παρόλο που πίστευα ότι το “Ολη η αλήθεια με ένα κλικ” είναι ένα καθαρά αντρικό βιβλίο, παραδόξως τα θερμότερα σχόλια έχουν έρθει από αναγνώστριες, που τους κέντρισε το ενδιαφέρον η δυνατότητα μιας κρυφής ματιάς στα πιο σκοτεινά στοιχεία της αρσενικής ψυχής. Δεδομένου ότι το βιβλίο περιέχει γενναίες δόσεις αλκοόλ, μαριχουάνας και πορνογραφίας, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν το πολυπερίμενα...» σχολιάζει ο συγγραφέας.


Οσο για τα σχόλια των ανδρών; «Ισως το πλέον αστείο περιστατικό ήταν ένα πρόσφατο τηλεφώνημα ενός φίλου μου, που, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, μου είπε πως θα κάψει το βιβλίο, όταν το τελειώσει. Του επισήμανα ότι ενδεχομένως η αντίδρασή του είναι υπερβολική (κι εμένα υπάρχουν βιβλία που δεν μ' αρέσουν, αλλά δεν κάνω έτσι!), αλλά η απάντησή του ήταν αποστομωτική: “Δεν θέλω με τίποτα να το πάρει στα χέρια της η γυναίκα μου, ως φύλο μάς δίνεις στεγνά!”»

 

Ηλίας Μαραβέγιας