«Πόλεμος» στον ΕΟΠΠΥ

Ξεκινά ο γολγοθάς των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι, προκειμένου να μην πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα και την επίσκεψή τους στο γιατρό, θα πρέπει έως τουλάχιστον και τα τέλη Μαρτίου να... κυνηγούν απεγνωσμένα τον ιδιώτη συμβεβλημένο γιατρό που θα έχει «ανοιχτό» τα πλαφόν των 400 επισκέψεων και της συνταγογράφησης!

Και αυτό γιατί από σήμερα μπαίνει λουκέτο (30-40 ημερών) σε 250 μικρές και μεγάλες υγειονομικές δομές και πρώην ΙΚΑ, γεγονός που έχει προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση των 5.500 γιατρών του ΕΟΠΥΥ που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. «Η διαδικασία είναι παράνομη, αφού ο νόμος δεν δημοσιεύτηκε ακόμα στο ΦΕΚ» δηλώνουν οι γιατροί του οργανισμού και εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην παραδώσουν τα «κλειδιά» των υγειονομικών δόμων που, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, θα ανοίξουν, υπό νέο καθεστώς, σε περίπου έναν μήνα: «Οσοι αποφασίσουν να μην παραδώσουν κάποιο κτίριο να ξέρουν ότι είναι υπεύθυνοι με την προσωπική περιουσία τους για την περιουσία του Δημοσίου την οποία παρακρατούν».

Η αναζήτηση γιατρού (ελεύθερου από πλαφόν) αναμένεται να είναι εξαιρετικά επίπονη για εκατομμύρια ασφαλισμένους, αφού ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις των γιατρών του οργανισμού, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς έχουν πάρει την... κρυάδα της «μετά ΕΟΠΥΥ εποχής». Γνωρίζουν ότι, για να βρουν δωρεάν συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, πρέπει να κάνουν την προσευχή τους, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι έχουν συμπληρώσει το πλαφόν των επισκέψεων, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν τελικά την επίσκεψη από 20 έως και 50 ευρώ! Ηδη από τα μέσα Ιανουαρίου ασφαλισμένοι δεν μπορούν να γράψουν αρκετά (πιο ακριβά) φάρμακα γιατί το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «κλειδώνει» απέξω τους γιατρούς που έχουν υπερβεί το όριο. Και πάλι λοιπόν οι ασθενείς βάζουν το χέρι στην τσέπη για τα φάρμακά τους, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται ψάχνοντας από περιοχή σε περιοχή έναν διαθέσιμο γιατρό.

Το μέγα ερώτημα που καίει εκατομμύρια ασφαλισμένους είναι πού θα απευθύνονται σε αυτό το κενό του ενός μηνός ώστε να μην πληρώσουν αυτοί το μάρμαρο. Οπως λέει στη «δημοκρατία» ο Γιώργος Ελευθερίου, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ, «θα πρέπει να πηγαίνουν ή στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ή στα Κέντρα Υγείας, όπου θα καταβάλλουν όμως το εισιτήριο των 5 ευρώ. Πρέπει να επαναξιολογηθεί το θέμα των πλαφόν, γιατί ειδικά στην περιφέρεια υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Πολλοί νομοί έχουν συμβεβλημένο έναν παιδίατρο ή έναν παθολόγο, άρα οι 400 επισκέψεις έχουν ήδη κλείσει».


Στο μεταξύ, οι 5.500 γιατροί του ΕΟΠΥΥ που μπαίνουν σε διαθεσιμότητα δηλώνουν ότι δεν θα πέσουν αμαχητί. Εργαζόμενοι σε αρκετά πρώην Πολυϊατρεία του ΙΚΑ, όπως αυτό του Δήμου Δάφνης, προγραμματίζουν κινητοποιήσεις ώστε να μην παραδώσουν (σήμερα) τα στοιχεία της απογραφής (γραφεία, ιατρικά μηχανήματα κ.λπ.) και τα κλειδιά του κτιρίου του ΕΟΠΥΥ, όπως ζήτησε την Παρασκευή η διοίκηση του οργανισμού. Ακόμη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί σε πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κτίριο του ΕΟΠΥΥ στη λεωφόρο Κηφισίας την Τετάρτη στις 13.00.

Ρίτα Μελά

Ετικέτες: