Μια ξενάγηση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» στον μαγικό Πολυχώρο Mabrida

Τους παρατηρείς και αισθάνεσαι πως δεν πέρασε ούτε μία μέρα. Ούτε ένα εικοσιτετράωρο από τότε που σου κρατούσαν συντροφιά μέσα από το «γυαλί»

, αφηγούμενοι τις ιστορίες, τις περιπέτειες και τις φουρτούνες τους, ταξιδεύοντας σε έναν μαγικό, παραμυθένιο κόσμο που ακόμη και σήμερα, ενήλικος πια, εύχεσαι να υπήρχε. Ο Πίκος Απίκος, η Μελιά, η Μάτα η Ντομάτα, ο Ρούχλας, ο Σκούφης, ο Θάνος το Κολοκυθάκι, οι Φούσκοι αλλά και όλοι οι ήρωες της «Ψαροκωστούλας» καθώς και εκατοντάδες ακόμη κούκλες της οικογένειας Σοφιανού μάς περιμένουν καρτερικά σε έναν πολυχώρο, που με τόση αγάπη εκείνη έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια στο Κορωπί. Εναν ονειρικό κουκλόκοσμο, όπου η ηλικία -όσο μεγάλη κι αν είναι- δεν έχει καμία, μα καμία σημασία.


Εκεί λοιπόν, στον μαγικό Πολυχώρο Mabrida, στους πρόποδες του Υμηττού, βρεθήκαμε για μια κατ’ ιδίαν ξενάγηση από τα αδέρφια Φαίδωνα και Ηβη Σοφιανού, τους κατά κόσμο Θάνο το Κολοκυθάκι και Μελιά. Μια βόλτα που μας γύρισε πίσω στον χρόνο και μας ξύπνησε παιδικές αναμνήσεις. Ελπίζουμε να συμβεί το ίδιο και σε εσάς...
«Στον χώρο αυτόν, που κάποτε λειτουργούσε ως στούντιο για τις τηλεοπτικές παραγωγές μας, πλέον ανεβάζουμε παραστάσεις αλλά και φιλοξενούμε κούκλες μας» εξήγησε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» η κυρία Ηβη Σοφιανού. «Ξεκινήσαμε δειλά δειλά τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάζοντας κάποια θεάματα και είδαμε πως άρεσε πολύ στον κόσμο. Από τη φετινή χρονιά έχουμε διαμορφώσει ένα πλήρες πρόγραμμα για τα παιδιά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουμε παραστάσεις και για τους ενήλικες».


Στο μοναδικό αυτό μέρος, που αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό της Αθήνας, λειτουργούν εργαστήρια κατασκευής και ένα καλλιτεχνικό κυλικείο όπου γίνονται παρουσιάσεις. Μόνιμοι «κάτοικοι» του χώρου, εκτός από τις κούκλες, είναι και τα πανέμορφα άλογα Ινκα, Πλούμα και Μαρίνο αλλά και ο μικρός Μανωλάκης ο γάιδαρος, που υποδέχονται εγκάρδια τους επισκέπτες. Σε αυτό το ονειρικό σκηνικό ανεβαίνουν παραγωγές -σε μια υπερσύγχρονη σκηνή- και φιλοξενούνται εκατοντάδες φιγούρες από την πλούσια τηλεοπτική και θεατρική κληρονομιά της οικογένειας Σοφιανού.


Πρίγκιπες, δράκοι, φούσκοι και πολλές ακόμη αγαπημένες περσόνες βρίσκονται εκεί, συνθέτοντας ένα πρωτότυπο και συνάμα μοναδικό μουσείο κούκλας. «Θα πάρει την τελική μορφή του σιγά σιγά» σημείωσε η κυρία Σοφιανού. «Συνολικά διαθέτουμε 7.000 φιγούρες, επομένως, όπως καταλαβαίνετε, είναι ιδιαίτερα δύσκολο όλες αυτές να μπουν εδώ. Για αυτό έχουμε επιλέξει ένα μικρό δείγμα για να παρουσιάσουμε».
Τη δική τους περίοπτη θέση έχουν οι πέντε ήρωες από τη «Φρουτοπία», του έργου του Ευγένιου Τριβιζά, που μετέφερε στην ελληνική τηλεόραση η οικογένεια Σοφιανού. Μια παιδική σειρά που αγαπήθηκε από πολλούς, σημειώνοντας υψηλά ποσοστά τηλεθέασης, και που ακόμη συζητιέται...

 

Δάκρυα συγκίνησης


Ο ρεπόρτερ Πίκος Απίκος, ο Θάνος το Κολοκυθάκι, η Μάτα Ντομάτα, ο Βρασίδας το Κρεμμύδι αλλά και ο Αιμίλιος το Μήλο «στέκονται» σχεδόν στο κέντρο της αίθουσας, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των επισκεπτών. «Ειδικά οι μεγαλύτεροι όταν τους αντικρίζουν κλαίνε. Συγκινούνται βλέποντας τους παιδικούς ήρωές τους» μας είπε ο κ. Σοφιανός. «Τα παιδιά από την άλλη μας ρωτούν αν έχουμε δικό μας κανάλι για να μπορούν να δουν τις παλαιότερες παραγωγές μας».
Πιο δίπλα στέκονται ο Ρούχλας, η Μελιά, ο Φιόγκος και ο Σεβαστιανός, οι πρωταγωνιστές της θρυλικής παιδικής εκπομπής «Του κουτιού τα παραμύθια». Αλλο ένα μεγάλο τηλεοπτικό χιτ, που παραμένει αξεπέραστο έως και σήμερα. Σε απόσταση αναπνοής βλέπει κανείς και τις υπόλοιπες δημιουργίες των Σοφιανών που «πρωταγωνίστησαν» σε γερμανικές τηλεοπτικές σειρές.


«Ολες οι κούκλες μας είναι χειροποίητες και μοναδικές. Φτιαγμένες από εμάς» τόνισε η... «Μελιά» Ηβη Σοφιανού. «Το ευτυχές είναι πως όλοι στην οικογένεια είχαμε αναλάβει και κάτι ξεχωριστό να κάνουμε στον θίασο. Ο αείμνηστος πατέρας μου, ο Δήμος, ασχολούνταν με την κατασκευή και τη γλυπτική, η μητέρα μου Μπριγκίτε φτιάχνει ακόμη τα ρούχα, εγώ γράφω τα κείμενα και ο αδερφός μου ως συνθέτης κάνει τη μουσική επένδυση αλλά και την κατασκευή. Ο ένας αλληλοσυμπληρώνει τον άλλον».


Η... είσοδός τους στον μαγικό κόσμο της κούκλας έγινε όταν εκείνοι ήταν ακόμη πολύ μικροί στην Κωνσταντινούπολη, απ’ όπου και κατάγονται. Ξεκίνησε ως μια ενασχόληση του πρωτότοκου Φαίδωνα. «Αντί να του χαρίσουν κάποιο παιχνίδι, άρχιζαν να του παίζουν κουκλοθέατρο. Στην παρέα αργότερα προστέθηκα και εγώ» εξήγησε η κυρία Σοφιανού. «Στα εννιά μου χρόνια μού επετράπη να συμμετέχω ενεργά στην παράσταση. Και επειδή ήμουν κοντή είχαν δημιουργήσει ένα ειδικό βάθρο για να φτάνω. Οι γονείς μου μας θεωρούσαν ισότιμα μέλη της παραγωγής. Μας ρωτούσαν, αν και πιτσιρίκια ακόμη, τη γνώμη μας για όλα. Για εμάς οι φιγούρες δεν ήταν ποτέ απλά κουκλάκια. Ηταν κάτι παραπάνω και για αυτό δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας δίχως αυτές».
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια Σοφιανού -όπως συνεχίζουν να υπογράφουν τις παραγωγές τους τα δυο αδέρφια- παρά τη ζήτηση δεν έχει πουλήσει καμία από τις χειροποίητες φιγούρες της. «Μόνο μία κούκλα έχουμε χαρίσει και αυτή στον Βασίλη Αλεξάκη, επειδή του έμοιαζε πολύ!»


Τα νέα (τηλεοπτικά) σχέδια για τη Γερμανίδα καγκελάριο, τον Σαρκοζί και τον Παπανδρέου

Φέτος, μάλιστα, η χρονιά έχει μια ιδιαίτερη σημασία για εκείνους, αφού συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη δημιουργία της σκηνής στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και 50 χρόνια από την πρώτη παράσταση στην Ελλάδα. Το 2015 οι ταλαντούχοι κουκλοπαίκτες γιορτάζουν τα 40 τους έτη από την πρώτη τους τηλεοπτική εμφάνιση.
Υπάρχει, όμως, κάποιο από τα δημιουργήματά τους που κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά τους; «Για μένα είναι ο Σκούφης» τόνισε η κυρία Σοφιανού. «Μια κούκλα περίπου 65 ετών που είχε φτιάξει ο πατέρας μου. Ηταν το πιστό φιλαράκι μου. Μέσω αυτού μας μιλούσαν οι γονείς μου. Ετσι γίνονταν και οι παρατηρήσεις τους. Ο Σκούφης μάς δίδαξε τρομερές αλήθειες. Ακόμη και σήμερα, όταν τη χρησιμοποιούμε στις παραστάσεις, τα παιδιά ξετρελαίνονται»


Στον πολυχώρο βρίσκεται και το εργαστήρι των δημιουργών. Εκεί κατασκευάζονται όλες οι κούκλες από τα μαγικά χέρια του κ. Φαίδωνα. Μάλιστα, στη νέα εκπομπή που ετοιμάζει -πάντα με την αδερφή του- η πολιτική ατζέντα και η επικαιρότητα θα έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. «Ελπίζουμε να βγει στον αέρα κοντά στον Νοέμβριο. Είναι μια δουλειά για ενήλικες, με την οποία ασχολούμαστε τα τελευταία δύο χρόνια και ελπίζουμε να σας αρέσει. Δεν μπορώ όμως να πω περισσότερα».


Αν και εκείνος ήταν... σφίγγα, το εργαστήριό του αποδείχθηκε πιο... ομιλητικό. Πάνω στο τραπέζι ετοιμάζεται πυρετωδώς η φιγούρα της Ανγκελα Μέρκελ και, σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία της στη νέα αυτή εκπομπή θα κρύβει πολλές εκπλήξεις. Για την κατασκευή, μάλιστα, της αυστηρής καγκελαρίου της Γερμανίας ο κουκλοπαίκτης χρειάστηκε ενάμιση ολόκληρο χρόνο -τον δυσκόλεψε η απόδοση των εκφράσεών της-, τη στιγμή που ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τού πήρε μόλις τρεις ημέρες! Επίσης, στο εργαστήριο συναντά κανείς τις φιγούρες της Ντόρας Μπακογιάννη, του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του Μπαράκ Ομπάμα.


Η δραστήρια οικογένεια Σοφιανού ύστερα από χρόνια συνεργασίας με τη Γερμανία ετοιμάζει και μια πρόταση συνεργασίας με τη Δανία. «Να σας πω την αλήθεια δεν έχω καμία διάθεση να ξαναδουλέψω με τη Γερμανία. Αισθάνομαι ότι υπάρχει κακή αύρα από την πλευρά τους. Οταν συνεργαζόμασταν στο παρελθόν, πριν από την κρίση, ήμασταν επί ίσοις όροις. Τώρα υπάρχει μια υπεροπτική αντιμετώπιση από εκείνους για τους φτωχούς Ελληνες από τον Νότο. Είναι σαν να τους κάνουμε τη χάρη που αναπνέουμε κιόλας».

Η μεγάλη επιτυχία με τη «Φρουτοπία»

Η πιο γνωστή τηλεοπτική δουλειά τους, η «Φρουτοπία», έγινε χάρη στη γνωριμία τους με τον «Παραμυθά» Νίκο Πιλάβιο. «Μας ήξερε και ταυτόχρονα γνώριζε και τον Ευγένιο Τριβιζά. Μας έφερε σε επαφή» τόνισε ο κ. Σοφιανός, αποκαλύπτοντάς μας και άγνωστες πληροφορίες για τη θρυλική σειρά. «Εκείνο που μας προβλημάτισε πολύ ήταν ο όγκος των σκηνικών. Μόνο για τα σκηνικά της “Φρουτοπίας” χρειαζόμασταν δύο στρέμματα. Για αυτό και αποφασίσαμε να αποκτήσουμε το δικό μας στούντιο. Θυμάμαι, μάλιστα, τη σκηνή της προεκλογικής συγκέντρωσης του Αιμίλιου του Μήλου που μας πήρε σχεδόν δύο εβδομάδες για να τη γυρίσουμε!»
Ενα από τα παράπονα του δημιουργού, όπως και όλων των θεατών της θρυλικής σειράς, είναι ότι δεν προβλήθηκε ποτέ το τέλος της «Φρουτοπίας». Και αυτό γιατί η ζώνη του εν λόγω προγράμματος κόπηκε άδοξα...
«Σκεφτόμαστε σοβαρά με τον Ευγένιο να επαναφέρουμε τον Πίκο Απίκο για όλους εκείνους που μεγάλωσαν μαζί του» εξήγησε ο ίδιος. «Εκείνο που μας λυπεί ιδιαίτερα πάντως είναι ότι στη χώρα μας δεν παράγεται ούτε ένα λεπτό ελληνικού προγράμματος για τα παιδιά. Για αυτό και είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε στην Ελλάδα κάτι για τους μικρούς φίλους».
 
Info: Στον Πολυχώρο Mabrida (Αγίου Γεωργίου και Ελαίας, Κορωπί, τηλ. επικοινωνίας: 210-6620805) πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή παραστάσεις κουκλοθεάτρου. Σήμερα, στις 12.00, θα παιχτεί το έργο «Ο Σκούφης στην κατασκήνωση». Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του χώρου μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mabrida.com.

 

Γιώτα Βαζούρα

Φωτό:Χρήστος Ζήνας