Πυροτέχνημα ο κατώτατος μισθός

Πολλή φασαρία για το «πάπλωμα», αλλά από ουσία μηδέν στο πηλίκο αναφορικά με το ζήτημα του καθορισμού του κατώτατου μισθού. Η ΓΣΕΕ, ακολουθώντας τη γραμμή ΣΥΡΙΖΑ, ζητά να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, από 586 ευρώ μεικτά που είναι σήμερα (511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών). Στις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) η συνομοσπονδία έχει επαναφέρει την πρότασή της προς τους κοινωνικούς εταίρους, οι οποίοι όμως δεν φαίνεται ότι συμφωνούν. Η ΕΣΕΕ (έμποροι) φαίνεται ότι θέλει αύξηση του κατώτατου μισθού στα επίπεδα των 685 ευρώ, όμως όχι περισσότερο.

Η ΓΣΕΒΕΕ (επαγγελματοβιοτέχνες) θέλει να μείνει ο κατώτατος μισθός στα 586 ευρώ, αλλά να ενσωματώσει και τις αποδοχές που ισχύουν για τους νέους. Ο ΣΕΒ, από την άλλη, προτιμά να απέχει από τη διαδικασία και απλώς να αφήνει να εννοηθεί ότι όλη αυτή η κουβέντα δεν έχει αντίκρισμα. Ο κατώτατος μισθός, όπως αυτός εντάσσεται στην ΕΓΣΣΕ, επηρεάζει περίπου το 10%-12% των απασχολουμένων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή περίπου 150.000 άτομα, ενώ με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) του Φεβρουαρίου του 2012 καθορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας και μόνο. Αρα ό,τι και αν αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι μπορεί τελικά να μην έχει την παραμικρή σημασία.

Μόνο για άσκηση πίεσης προς την εξουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και όχι για τη θεσμοθέτηση του -όποιου- νέου κατώτατου μισθού. Καλό είναι να το αντιληφθούν αυτό οι πολίτες και να περιμένουν αλλαγές στο κατώτατο όριο των 586 ευρώ τον μήνα, μόνο εάν κατατεθεί άλλος νόμος. Στο χέρι της της πολιτικής εξουσίας είναι να το πράξει. Εως τότε, όμως, απλώς γίνεται πολύ φασαρία για το τίποτα...

Ετικέτες: