«Εκπληξη» σε αστέγους με έργα τέχνης!

Τα τελευταία έξι χρόνια κάνει «έκπληξη» στους άστεγους συμπολίτες μας, επιστρατεύοντας την τέχνη για την οικονομική ενίσχυσή τους. Η εικαστική πλατφόρμα artΑΖ, γνωστή για το κοινωνικό προφίλ της, διοργανώνει για ακόμα μία χρονιά την ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Εκπληξη 6!», μέσω της οποίας παρέχεται στήριξη στο πρόγραμμα αστέγων της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης «Κλίμακα».


Φέτος, μάλιστα, η ιδιαίτερα δημοφιλής δράση που «κλείνει» το μάτι στη διεθνή εικαστική σκηνή θα φιλοξενηθεί στον νεοσύστατο πολιτιστικό χώρο «9 Εννέα», που βρίσκεται στην πλατεία Κολιάτσου. Από τις 25 Φεβρουαρίου έως και την 1η Μαρτίου, οι απανταχού φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάζουν τα έργα μικρής διάστασης (που έχουν προσφέρει αφιλοκερδώς οι καλλιτέχνες για την ενίσχυση των αστέγων), κάνοντας ταυτόχρονα και τις αγορές τους, δίχως όμως να γνωρίζουν ποια είναι η ταυτότητα του δημιουργού τους. Αυτή είναι, άλλωστε, και η κεντρική ιδέα της «Εκπληξης», στην οποία το όνομα του καλλιτέχνη μέχρι και τη στιγμή της αγοράς του έργου παραμένει κρυφό. Με αυτόν τον τρόπο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέγουν με μοναδικό γνώμονα τον ίδιο τον πίνακα και όχι τη διάσημη υπογραφή του.


Γι' αυτό και τα έργα σύγχρονης τέχνης, τα οποία προσφέρονται όλα στη συμβολική τιμή των 50 ευρώ, είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά τους. Οπως τονίζει και στη «δημοκρατία» η «ψυχή» της artAZ, Αλεξάνδρα Κολλάρου, «προσπαθούμε να μην επαναπαυόμαστε και κάθε χρόνο να προσθέτουμε στοιχεία τα οποία θα κάνουν την έκθεση ακόμη πιο ελκυστική για το κοινό. Νομίζω ότι το βασικό συστατικό της επιτυχίας αυτής της δράσης είναι ότι όλη η ομάδα δουλεύει με πάθος».
Είναι χαρακτηριστικό ότι και φέτος εκατοντάδες έργα σύγχρονης τέχνης θα τεθούν προς πώληση - όλα δημιουργίες Ελλήνων αλλά και ξένων καλλιτεχνών. Για την έκτη κατά σειρά διοργάνωση, μάλιστα, το ενδιαφέρον των εικαστικών του εξωτερικού είναι ιδιαίτερα αυξημένο, αφού στη χώρα μας θα φτάσουν έργα από τη Σλοβενία μέχρι και το Ρόουντ Αϊλαντ, καθημερινά δε θα προστίθενται και νέες δημιουργίες.


Μία από τις φετινές πρωτοτυπίες της έκθεσης του artAZ είναι η εμφάνιση ενός εικαστικού σαλονιού, το οποίο θα λειτουργήσει στο άνω επίπεδο του πολιτιστικού χώρου. Εκεί θα παρουσιαστεί μια επιλογή έργων μεικτής τεχνοτροπίας και τεχνικής, σε διάταξη εμπνευσμένη από το περίφημο Salon de Paris.
Ακόμη, έργα για τους σκοπούς της «Κλίμακας» προσέφεραν και τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Μωραΐτη. Οι μικροί φιλοτέχνησαν μια σειρά δημιουργιών με θέμα τους τη «Φιλία/Αγάπη», μέσα από τις οποίες περνούν τα δικά τους μηνύματα αλληλεγγύης. «Είμαστε συγκινημένοι με την προσφορά τους και ειλικρινά εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα. Τα έργα των παιδιών είναι πανέμορφα και αποδεικνύουν περίτρανα ότι κάθε παιδί κρύβει μέσα του έναν καλλιτέχνη» λέει η κ. Κολλάρου.

* Info: Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του artΑΖ (www.artaz.gr)

Συλλεκτικό print αναζητά τον τυχερό

Οπως έχει γίνει γνωστό, οι επισκέπτες της «Εκπληξης» θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα ιδιαίτερα σπάνιο συλλεκτικό print του Αγγλου καλλιτέχνη Ben Eine, η φήμη του οποίου εκτοξεύτηκε μέσα από το έργο «Twenty First Century City». Πρόκειται για ένα έργο που δώρισε ο Αγγλος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στον Μπαράκ Ομπάμα, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο.

Γιώτα Βαζούρα

 

Ετικέτες: