Ζητείται λύση για τους βαρβάρους στο ΑΠΘ

Σάλος επικρατεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα του ΑΠΘ από τις καταστροφές που προκλήθηκαν στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων μετά το πάρτι που έκαναν βάνδαλοι ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου. Για το θέμα υπήρξε παρέμβαση εισαγγελέα, που ζητά να γίνει έρευνα και να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ευθύνες για τις ανυπολόγιστες καταστροφές. Η «δημοκρατία», με αφορμή την πρόταση του κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής να υπάρχει μόνιμα παρουσία αστυνομικών στο ΑΠΘ, δίνει τον λόγο σε καθηγητές του πανεπιστημίου.
«Εβαλα την Αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο όταν τέθηκε σε κίνδυνο η ζωή ανθρώπων. Αν το πανεπιστήμιο λειτουργεί ομαλά, η παρουσία της Αστυνομίας δεν έχει νόημα, αν όμως κινδυνεύουν άνθρωποι και καταστρέφονται εγκαταστάσεις, τότε είναι αυτονόητη» τονίζει στη «δημοκρατία» ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Αναστάσιος Μάνθος.

«Πέντε μέρες νοσηλεύτηκα στο ΑΧΕΠΑ μετά από επίθεση που δέχθηκα μέσα στο πανεπιστήμιο. Ποιος θα προστατεύσει φοιτητές, καθηγητές και υπαλλήλους από τα κακοποιά στοιχεία που εκμεταλλεύονται το άσυλο, προσαρμόζοντάς το στα δικά τους δεδομένα; Δεν μπορούμε να μιλάμε για άσυλο, όταν βλέπουμε το πανεπιστήμιο να καταστρέφεται. Οι αστυνομικοί πρέπει να επεμβαίνουν όταν τελούνται κακουργήματα» προσθέτει.
«Είμαι τελείως αντίθετος με την ιδέα να υπάρχει μόνιμα αστυνομική δύναμη μέσα στο ΑΠΘ. Αν συμβεί αυτό, αντί να λυθούν τα προβλήματα, θα γίνουν πιο περίπλοκα. Η Αστυνομία πρέπει να μπαίνει στο πανεπιστήμιο μόνο όταν τελούνται αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και όχι όποτε θέλει» λέει στη «δημοκρατία» ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών Παύλος Πανταζής.
Ο ίδιος συμπληρώνει ότι οι πανεπιστημιακοί οφείλουν να δουν το θέμα των βανδαλισμών ως παιδαγωγοί και όχι ως αστυνομικοί. «Πρέπει να σταθούμε με ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των καταστροφών και να βρούμε τρόπους να διαφυλάξουμε τους χώρους του πανεπιστημίου. Οι βανδαλισμοί πρέπει να μας προβληματίσουν, να εξετάσουμε γιατί προκαλούνται» τονίζει ο κ. Πανταζής.

«Πολλά από τα σημερινά προβλήματα στο πανεπιστήμιο θα είχαν λυθεί, εάν το κράτος προχωρούσε στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Δόθηκαν υποσχέσεις πριν από μερικά χρόνια, αλλά για οικονομικούς λόγους δεν υλοποιήθηκαν» αναφέρει ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αλέξανδρος Γαρύφαλλος και προσθέτει ότι το άσυλο δεν υπάρχει για να εξυπηρετεί καταστροφές, ενώ σημειώνει ότι αστυνομικοί πρέπει να παρεμβαίνουν όταν τελούνται σοβαρά αδικήματα.
Την ίδια ώρα τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για τους βανδαλισμούς στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ ύστερα από πάρτι παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Σύρμω Κακάλη. Η εισαγγελέας ζητά να απαντηθούν ερωτήματα που συνδέονται με το είδος της εκδήλωσης που έγινε, τους διοργανωτές της, το ζήτημα της χορήγησης ή μη σχετικής άδειας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα