Ο καθαρισμός της Νίκης «καρέ καρέ»

Επέστρεψε στο πόστο της, το περασμένο καλοκαίρι, «καθαρή και πιο λαμπερή» έπειτα από δέκα μήνες συντήρησης και εργασιών. Τι πραγματικά συνέβη όμως στη Νίκη της Σαμοθράκης -σε ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου- από τη στιγμή που «αποσύρθηκε» στα εργαστήρια των συντηρητών; Και επιπλέον τι περιελάμβανε η πολύμηνη διαδικασία καθαρισμού της;

Στα ερωτήματα αυτά θα απαντήσει η νέα περιοδική έκθεση για την αριστουργηματική φτερωτή Νίκη, που ξεκινάει στις 5 Μαρτίου στο Μουσείο του Λούβρου, η οποία μας «βάζει» στα άδυτα του πολιτιστικού ιδρύματος, εκεί όπου τα έργα τέχνης «αφήνονται» στα έμπειρα χέρια των ειδικών.

Τίτλος της έκθεσης είναι «Νίκη της Σαμοθράκης: Αποκαλύπτοντας εκ νέου ένα αριστούργημα» και θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του μουσείου, στην «Αίθουσα των επτά καμινάδων». Εκεί, μέχρι τις 15 Ιουνίου, οι επισκέπτες και λάτρεις της ελληνιστικής γλυπτικής θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, φυσικά, το διάσημο έργο αλλά και να μάθουν περισσότερα για την ιστορία του, από την εποχή της τυχαίας «αποκάλυψή» του στη Σαμοθράκη το 1863 από τον Γάλλο Σαρλ Σαμπουαζό μέχρι και σήμερα.

Φωτογραφίες

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό της εποχής αλλά και εκμαγεία, καθώς και μοναδικά συναφή αρχαιολογικά ευρήματα απαρτίζουν τη φιλόδοξη παρουσίαση, στην οποία οι επισκέπτες θα παρακολουθήσουν καρέ καρέ τη διαδικασία καθαρισμού που ακολουθήθηκε κατά την πρόσφατη συντήρηση του επιβλητικού γλυπτού.

Πώς έγινε η μεταφορά του αγάλματος, συνολικού βάρους 30 τόνων, από την κορυφή της σκάλας Νταρού στα εργαστήρια των συντηρητών; Τι δυσκολίες αντιμετώπισαν οι ειδικοί και πώς έγινε η αποσυναρμολόγηση του έργου; Τα ερωτήματα αυτά απαντώνται μέσα από τις φωτογραφίες που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του δεκαμήνου.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής, στις 28 Μαρτίου, στο αμφιθέατρο του Λούβρου θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο συνέδριο για τη φτερωτή Νίκη, στο οποίο θα δώσουν το «παρών» διακεκριμένοι επιστήμονες και αρχαιολόγοι, για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από το ελληνιστικό αριστούργημα. Ακόμη και ντοκιμαντέρ θα κυκλοφορήσει (στις 3 Μαρτίου), στο οποίο καταγράφεται όλη η διαδικασία της συντήρησης. Μάλιστα, το φιλμ με τίτλο «Νίκη της Σαμοθράκης: Τα αποκαλυπτήρια ενός εμβληματικού έργου», το οποίο φέρει τη σφραγίδα της Τζουλιέτ Γκαρσίας, στις 15 Μαρτίου θα προβληθεί από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Arte 7.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα