Eκπτώσεις αξιοπιστίας

Εδώ και τουλάχιστον δύο έτη ένας από τους βασικούς προπαγανδιστικούς πυλώνες της εκλογικά αποδοκιμασθείσας κυβέρνησης ήταν η «ιστορία επιτυχίας» που υποτίθεται ότι γραφόταν σε καθημερινή βάση από τους συνετούς υπουργούς και τα ταλαντούχα στελέχη τους. Φυσικά, όπως έδειξε η λαϊκή ετυμηγορία, δεν υπερίσχυσε η προπαγάνδα περί της πραγματικότητας, αλλά η ίδια η πραγματικότητα.

Οι Ελληνες αποφάσισαν να αλλάξουν ρότα στο εθνικό σκάφος, διότι άκουγαν πολλά περί επιτυχίας, αλλά δεν την έβλεπαν. Λεγόταν ότι το «κλίμα», η γενική αίσθηση, είχε μεταβληθεί επί τα βελτίω. Αυτό παρέμενε μια αόριστη εντύπωση που δεν «μεταφράστηκε» στην καθημερινότητα. Ως γνωστόν, με τα λόγια δεν πληρώνεις λογαριασμούς.

Η ανυπαρξία της «επιτυχίας» που έβλεπαν οι απελθόντες διαχειριστές των κοινών υποθέσεων αποδεικνύεται και από σημερινά δεδομένα: από τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για την περίοδο των εκπτώσεων. Φέτος ο τζίρος ήταν κατά 930.000.000 ευρώ μικρότερος σε σχέση με πέρυσι!

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΣΕΕ, «η μεσοσταθμική μείωση της αγοραστικής κίνησης το 2015 σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014 (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2014: τζίρος σε απόλυτα νούμερα 5,37 δισ. ευρώ και μείωση -2,37% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013) κυμαίνεται στα επίπεδα του -17,3%, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εκτιμώμενος τζίρος για τη χειμερινή εκπτωτική περίοδο θα διαμορφωθεί το 2015 περίπου στα 4,44 δισ. ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 930.000.000 ευρώ (μείωση -17,3% σε σχέση με τις χειμερινές εκπτώσεις του 2014)».

Οσο κι αν αλλάξει η «ατμόσφαιρα» σε μια χώρα, όσο μεγάλες κι αν είναι οι εκπτώσεις, όσα θετικά λόγια κι αν ακουστούν από τους ισχυρούς παγκόσμιους παίκτες, τις αγορές, τις υπερδυνάμεις κ.ά., οι καταναλωτές δεν μπορούν να προβούν σε αγορές δίχως χρήματα.
Μόνο οι αποτυχημένοι πολιτικοί επικαλούνται αοριστίες, όπως η μεταβολή κλίματος. Εκείνοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους αφήνουν τις εξελίξεις να μιλήσουν για λογαριασμό τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα