Κίνηση Καραμανλή!

Σε μια κίνηση με ευρύτερη σημασία για τις εξελίξεις στον χώρο της Ν.Δ. και γενικότερα της Κεντροδεξιάς προχώρησε ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο δείπνο που είχε την περασμένη Κυριακή με τον Αντώνη Σαμαρά ο πρώην πρωθυπουργός έθεσε χωρίς περιστροφές όλα τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν μετά τη συντριπτική ήττα (8,5% διαφορά από τον πρώτο ΣΥΡΙΖΑ) που υπέστη η Ν.Δ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής, ανοίγοντας κατά πρόσωπο τα χαρτιά του, εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με τις θεωρίες περί «αριστερής παρένθεσης» που διακινεί η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. στην προσπάθειά της να διατηρήσει τον έλεγχο του κόμματος. Ως εκ τούτου δεν συμφωνεί και με τον τρόπο που γίνεται η αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επίσης ο πρώην πρωθυπουργός δεν έκρυψε στον κ. Σαμαρά ότι ανησυχεί για το μέλλον της παράταξης και διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να ξεκινήσει αμέσως ο εσωτερικός διάλογος. Οπως φέρεται ότι είπε στον νυν πρόεδρο της Ν.Δ. -διαφοροποιούμενος από την έως τώρα τακτική-, δεν πρέπει να αφήσει το εσωκομματικό θέμα να σέρνεται, αντιθέτως, οφείλει να επισπεύσει τις αναγκαίες διαδικασίες. Ο Κ. Καραμανλής γνωρίζει καλά άλλωστε ότι η εσωστρέφεια που μεγαλώνει στη Ν.Δ., μετά τη συντριπτική ήττα, καθώς και η στρατηγική στρουθοκαμηλισμού που έχει επιλέξει η Συγγρού μπορεί να καταντήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τη ΝΔ… ΠΑΣΟΚ!

Σε ό,τι αφορά τον ίδιο, ο πρώην πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι «δεν εμπλέκεται», αλλά ταυτόχρονα έδωσε στον κ. Σαμαρά ένα διπλό μήνυμα:
1. Οτι δεν μπορεί να απαγορεύσει σε κανένα στέλεχος να πει δημόσια την άποψή του.
2. Οτι δεν μπορεί να ελέγξει τι κάνουν και πώς κινούνται όσοι τον επισκέπτονται και συνομιλούν μαζί του.

Αυτές οι παρεμβάσεις του κ. Καραμανλή αποκτούν πρόσθετη βαρύτητα, δεδομένου ότι, όπως έχει αποδείξει, λειτουργεί θεσμικά και ενωτικά, αποφεύγοντας τα δημόσια «αδειάσματα». Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα στον κ. Σαμαρά (αντιθέτως, τον στήριξε), μολονότι πολλές φορές το περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού δεν του επιφύλαξε και την καλύτερη συμπεριφορά.
Το δείπνο πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του κ. Σαμαρά στην Κηφισιά. Η αρχική συνεννόηση είχε γίνει στην τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 16 Φεβρουαρίου και οριστικοποιήθηκε στη Βουλή το βράδυ της ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς φέρεται περισσότερο προβληματισμένος μετά τη συνάντηση και δεν αποκλείεται την Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, να προχωρήσει σε εκκαθάριση προσώπων του περιβάλλοντός του που έχουν στοχοποιηθεί, σε μια προσπάθεια μερικής εκτόνωσης των εσωκομματικών αντιδράσεων. Μεταξύ αυτών ακούγονται τα ονόματα των Δημήτρη Σταμάτη, Γιώργου Μουρούτη και Κώστα Μπούρα, που αποτελούσαν βασικούς συνεργάτες του.

Την ίδια ώρα οι δελφίνοι συνεχίζουν να κινούνται. Η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει θέμα ηγεσίας, αν και έχει πει ότι δεν ενδιαφέρεται, εκτός αν χρειαστεί μεταβατικός πρόεδρος ως το συνέδριο. Οπως πρόσθεσε, στόχος της είναι «να συνέλθει η παράταξη» και να γίνει «μια καθαρή εσωκομματική κουβέντα». Επαφές με βουλευτές και στελέχη πραγματοποιούν επίσης οι Νίκος Δένδιας, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και τετ α τετ της Ολγας με Κικίλια

Η Ολγα Κεφαλογιάννη ήταν παρούσα στο περίφημο δείπνο των «14» στην Αθηναΐδα, όμως ο Βασίλης Κικίλιας απουσίαζε, καθώς το είχε εμμέσως επικρίνει μέσω twitter. Αυτό δεν εμπόδισε τους δύο πολιτικούς, που ανήκουν στην ίδια γενιά, να συναντηθούν την Τετάρτη το μεσημέρι στο αίθριο της «Μεγάλης Βρεταννίας» και να γευματίσουν μαζί, συζητώντας επί μακρόν για το παρόν και το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας. Στις τελευταίες εκλογές κέρδισαν τις εντυπώσεις, τερματίζοντας στις πρώτες δύο θέσεις της δύσκολης Περιφέρειας Α΄ Αθηνών (πρώτη ήταν η κυρία Κεφαλογιάννη), αφήνοντας πίσω τους ηχηρά ονόματα, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Κικίλιας φέρεται επί του παρόντος ότι εκφράζει τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά και στηρίζει πλήρως την ηγεσία της Ν.Δ. και πιθανώς σε αυτό το πλαίσιο κλείστηκε το ραντεβού.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα