Γιατί θυσιάστηκε ο Αυξεντίου

Στις 3 Μαρτίου 1957 ο Σταυραετός του Μαχαιρά, ο Γρηγόρης Αυξεντίου, έπεφτε νεκρός αφού επί ώρες αγωνιζόταν μόνος εναντίον ολοκλήρου συντάγματος Βρετανών καταδρομέων. Ο υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, της Εθνικής Οργανώσεως Κύπριων Αγωνιστών, έπεσε μαχόμενος για την Ενωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτός ήταν ο στόχος του επικού εκείνου αγώνος, στον οποίο πρωτοστάτησαν οι νέοι και κυρίως τα παιδιά των κατηχητικών. Ο Απελευθερωτικός Αγώνας του 1955-59 συγκλόνισε όχι μόνον την Κύπρο, αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό και πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία μας.

Οσο κι αν ενοχλούνται οι οπαδοί του μαρξιστικού διεθνισμού ή της ισοπεδωτικής παγκοσμιοποιήσεως, η αλήθεια είναι ότι ο ωραίος εκείνος αγώνας είχε ως ιδανικά την ορθόδοξη πίστη και τη διαχρονική πορεία του ελληνικού έθνους. Με αυτές τις αρχές και τις αξίες επιβιώσαμε έως σήμερα. Ο Αυξεντίου, που έπεσε μαχόμενος, οι εννέα συναγωνιστές του, οι οποίοι απαγχονίστηκαν από τους Βρετανούς, οι χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες που διαδήλωναν στους δρόμους της Κύπρου κρατώντας την ελληνική σημαία, ο απλός λαός που έκανε αντίσταση, δίνοντας αρχαιοελληνικά ονόματα στα παιδιά του, οι ιερείς, οι οποίοι μιλούσαν στους νέους για τους μάρτυρες της Εκκλησίας και τους ήρωες του έθνους, όλοι αυτοί αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Η πνευματική ανάταση, την ποία χρειαζόμαστε για να βγούμε από την κρίση, θα έλθει όταν ξαναμιλήσουμε στα παιδιά μας για τον Αυξεντίου, τον Καραολή, τον Παλληκαρίδη και όταν παύσουν κάποιοι να αναμασούν ξεπερασμένα συνθήματα και αποτυχημένες ιδεολογίες που οδήγησαν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα την ανατολική Ευρώπη.

Σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει κινδύνους. Η τουρκική προκλητικότητα και η οικονομική κρίση είναι οι εμφανείς παράμετροι. Υπάρχει και μία επίθεση, η οποία γίνεται ύπουλα και γι’ αυτό είναι πιο διαβρωτική. Μετά την απόρριψη του διχοτομικού και ρατσιστικού Σχεδίου Ανάν το 2004 από τους Ελληνοκυπρίους, οι ανανιστές επανέρχονται με μεθοδευμένη προπαγάνδα κατά της ελληνικής εθνικής ταυτότητας των Κυπρίων. Προηγήθηκε η πενταετής διακυβέρνηση από τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια και το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, οι οποίοι επιχείρησαν να αποχριστιανοποιήσουν και να αφελληνίσουν την παιδεία. Αντέδρασαν ευτυχώς η Εκκλησία της Κύπρου και οι εκπαιδευτικοί, αλλά κάποια ζημιά έγινε. Τώρα βλέπουμε να επανεμφανίζεται ο Νεοκυπριακός Σύνδεσμος, ο οποίος μέσω δημοσκοπήσεως που παρουσίασε στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας προβάλλει την ανάγκη να κατασκευαστεί μία κυπριακή ταυτότητα εις βάρος της ελληνικής.

Πρόκειται για μια ξαναζεσταμένη σούπα, η οποία σερβίρεται κατά καιρούς για να πείσει τους Ελληνοκυπρίους ότι η λύση είναι να πάψουν να αισθάνονται Ελληνες. Για να καμφθεί η αντίδραση σε ένα νέο σχέδιο τύπου Ανάν προπαγανδίζεται η τεχνητή νεοκυπριακή συνείδηση. Ξεχνούν, όμως, ότι ο Αυξεντίου θυσιάστηκε για μία ελληνική Κύπρο!

Κωνσταντίνος Χολέβας

*πολιτικός επιστήμων

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα