Πώς θα πάει ο κατώτατος 751 €

Με εξομοίωση του μισθού για εργαζομένους άνω και κάτω των 25 ετών, όπως επίσης και με εξομοίωση αποδοχών μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών (κατώτατες αποδοχές) θα γίνει σταδιακά η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτό απάντησε ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη.

Με τη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή εντός του Μαρτίου, θα δίνεται η δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους να υπογράφουν στο εξής Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) μόνο με ευνοϊκότερους όρους από αυτούς που θα έχουν θεσπιστεί.
Ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι η «αύξηση του κατώτατου μισθού θα πραγματοποιηθεί σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησής της».

Επίσης, θα επανεξεταστεί εκ του μηδενός το νομοθετικό πλαίσιο για τη μερική και την εκ περιτροπής απασχόληση, ώστε να αποφεύγονται στο εξής καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις. Στόχος είναι να σταματήσει η «εκπαραθύρωση των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου από ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά στην αγορά εργασίας», όπως διαπιστώνει ο κ. Σκουρλέτης. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εργασίας επιθυμεί να αναβαθμίσει τον ρόλο των εργαζομένων αυτής της κατηγορίας και των εκπροσώπων τους.

Επανεξέταση

Επίσης, θα ενισχυθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), στο πλαίσιο της γενικότερης αναβάθμισής του. Επιπλέον, θα αξιοποιηθεί και το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», έτσι ώστε οι αρμόδιες Αρχές να έχουν την πιο σωστή ενημέρωση για τη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας και ως προς τον έλεγχο παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

ΣΕΤΕ:Ναι στην αύξηση με ίδιες εισφορές

Συνάντηση με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) πραγματοποίησε χθες ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης. Συζητήθηκαν κατά βάση τα εργασιακά θέματα, με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Ανδρέα Ανδρεάδη να τάσσεται υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αλλά με μία βασική προϋπόθεση: να διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλονται προς το ΙΚΑ για νέους σε ηλικία εργαζομένους ή για εργαζομένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Ετσι, ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι θα διατηρήσει το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων σε χαμηλά επίπεδα, για να μπορέσουν να απορροφήσουν την αύξηση του κατώτατου μισθού πιο ομαλά. Επίσης, ο ΣΕΤΕ πρότεινε για την καταπολέμηση της «μαύρης» εργασίας να υπάρξει υποχρεωτική καταβολή μισθοδοσίας μέσω τραπεζών.

 

Ετικέτες: