Φουρτούνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Ο αντιπρόεδρος Ι. Δραγασάκης «άδειασε» και πάλι τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδ. Δρίτσα

Η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Για το ίδιο θέμα συνεδριάζει σήμερα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), ενώ ο θόρυβος γύρω από τη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση ενισχύεται από τις συνεχιζόμενες αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται για να ζητήσει, μεταξύ άλλων, και οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο Μέγαρου Μαξίμου, ότι η Cosco, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό για την πώληση του ΟΛΠ και θεωρείται από πολλές πλευρές το φαβορί, «μπορεί να καταθέσει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά». Σε δηλώσεις του στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67,7% των μετοχών της ΟΛΠ -γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην κινεζική πλευρά και σειρά διπλωματικών παρεμβάσεων- στις αλλαγές που έγιναν στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Μάλιστα ο Γ. Δραγασάκης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την επίσημη θέση του Πεκίνου, χαρακτήρισε την υπάρχουσα συνεργασία του ΟΛΠ με την Cosco στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ «παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και «μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα», εξαιτίας της καθοριστικής της σημασίας στην ανάπτυξη του λιμανιού. Ανέφερε επίσης ότι η Αθήνα έχει υιοθετήσει ένα τριετές αναπτυξιακό πλάνο που καλύπτει όλα τα projects κινεζικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένου του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του οποίου επίσης συμμετέχει η Cosco.

Οι λιμενεργάτες

Για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ συνεδριάζει σήμερα η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ). Η διοίκηση της ομοσπονδίας θα επιδιώξει συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θεόδωρο Δρίτσα, προκειμένου να διερευνήσει τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τον διαγωνισμό. Οι τελευταίοι δύο προχώρησαν σε δηλώσεις το Σαββατοκύριακο με άκρως αντίθετο περιεχόμενο.

«Γαϊτανάκι» αντιδράσεων στον Πειραιά

«Γαϊτανάκι» στήθηκε στον Πειραιά, έπειτα από τις δηλώσεις Δραγασάκη περί πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
Εμφανώς ενοχλημένος (για τρίτη φορά αιφνιδιασθείς), ο υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας (της Αριστερής Πλατφόρμας) έσπευσε να δηλώσει στο ΑΠΕ ότι «η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Δραγασάκη στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Θ. Δρίτσας ανέφερε ότι «όποια δημοσιεύματα υπάρχουν σήμερα αναφορικά με αυτό το θέμα θα αποσαφηνιστούν αξιόπιστα και έγκαιρα μόνο μετά την επιστροφή της ελληνικής αντιπροσωπίας από την Κίνα. Τα δημοσιεύματα αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του λιμανιού του ΟΛΠ».

Τη «σκυτάλη» παρέλαβε ο τέως υπουργός Ναυτιλίας της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που δήλωσε στο ΑΠΕ τα ακόλουθα: «Η κυβέρνηση συνεχίζει τη γνωστή τακτική της. Αλλα λόγια μέσα, άλλα λόγια έξω. Το “όχι, ο Πειραιάς να γίνει Chinatown στο Πεκίνο” μεταφράστηκε σε πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. Οι αποκρατικοποιήσεις είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί σε αποσπασματικές δηλώσεις, που το μόνο που καταφέρνουν είναι να καλλιεργήσουν ανασφάλεια στους επενδυτές για τις προθέσεις της κυβέρνησης και το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα