Κρυφτούλι με αντιεξουσιαστές στην Πρυτανεία

Γιατί δεν επενέβη η Αστυνομία για να συλλάβει τους καταληψίες

Υπό κατάληψη τελούσε, έως αργά χθες το βράδυ, το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα περίπου 30 αντιεξουσιαστών, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και την απελευθέρωση συγγενών των κρατουμένων για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Η ομάδα των αντιεξουσιαστών εισήλθε από την κεντρική είσοδο της Πρυτανείας και αφού απομάκρυνε εργαζομένους και καθηγητές, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός του κτιρίου, προχώρησε σε κατάληψη. Από τον εξωτερικό χώρο της Πρυτανείας προσήχθησαν τρεις νεαροί, οι οποίοι στη συνέχεια συνελήφθησαν με την κατηγορία της διατάραξης ειρήνης.

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί οι πρυτανικές Αρχές ζήτησαν τη συνδρομή της Αστυνομίας προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη. Αρχικά αποφασίστηκε να αναπτυχθούν αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά του ιστορικού κτιρίου της Πρυτανείας του ιδρύματος και απαγορεύτηκε η διέλευση των οχημάτων αλλά και των πολιτών, με κατεύθυνση την οδό Ακαδημίας. Οι καταληψίες τοποθέτησαν πανό στην είσοδο της Πρυτανείας και στη στέγη με τα αιτήματά τους, ενώ ο εισαγγελέας τούς έδωσε διορία να συμμορφωθούν και να αποχωρήσουν έως τις 14.15.

Πέντε εξ αυτών βγήκαν και στάθηκαν στα σκαλιά της Πρυτανείας, όμως, οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν παρατεταγμένες δεν προχώρησαν στην προσαγωγή τους και τελικά οι καταληψίες επέστρεψαν στο κτίριο. Παρότι το χρονικό όριο για λήξη των διαπραγματεύσεων και, στη συνέχεια, την επέμβαση της Αστυνομίας παρήλθε, οι καταληψίες δεν αποχώρησαν από την Πρυτανεία, ενώ η εντολή που περίμεναν οι άνδρες της Αστυνομίας από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για να επέμβουν δεν ήρθε ποτέ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα έχει «φύγει» από τα χέρια της ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και πλέον η απόφαση για το αν η Αστυνομία θα επέμβει για τη λήξη της κατάληψης είναι απόφαση της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι, με ανακοίνωσή της, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την κατάληψη, ωστόσο είναι αντίθετοι και σε τυχόν επέμβαση των ΜΑΤ με σκοπό την απομάκρυνση των καταληψιών. Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο. Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο». Εως αργά χθες το βράδυ οι αντιεξουσιαστές πραγματοποιούσαν συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Η ανοχή αποθράσυνε τους «επαναστάτες με κουκούλες»

Στάση αναμονής τήρησε, για ακόμη μία φορά, η ΕΛ.ΑΣ., ακολουθώντας τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατά τη χθεσινή κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ακριβώς την ίδια τακτική είχε ακολουθήσει και κατά την πενθήμερη κατάληψη της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία βρέθηκε στο έλεος των βανδαλισμών, ενώ από το μέρος των αντιεξουσιαστών δεν είχαν γλιτώσει ούτε οι ιεροί ναοί της περιοχής. Παρά τις έντονες αντιδράσεις των πρυτανικών Αρχών αλλά και την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η Αστυνομία παρέμεινε αμέτοχη. Επειτα από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων με τους καταληψίες, τελικά αποχώρησαν στις 18 Μαρτίου δίχως να ανοίξει «μύτη» και δίχως να υπάρξουν προσαγωγές ή συλλήψεις.

Ο τρόπος με τον οποίο έληξε η κατάληψη της Νομικής φαίνεται ότι πέρασε ένα μήνυμα ανεκτικότητας και ατιμωρησίας, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση των καταλήψεων, τις τελευταίες ημέρες, από τους αντιεξουσιαστές. Σημειώνεται ότι τόσο η Κρατική Ασφάλεια όσο και η Αντιτρομοκρατική είχαν πληροφορίες για κλιμάκωση της δράσης των αντιεξουσιαστών και ενδεχόμενο μπαράζ καταλήψεων σε κυβερνητικά κτίρια και εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δύο φορές επεισόδια στα Εξάρχεια και στους γύρω δρόμους έπειτα από πορείες αντιεξουσιαστών με αίτημα την απελευθέρωση κρατουμένων για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας κ.λπ. Το γεγονός ότι δεν αξιοποίησαν τις πληροφορίες αυτές, σύμφωνα και με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., είχε ως αποτέλεσμα τη νέα κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ευθύνες «μπαλάκια»

Και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης ουσιαστικά πετάει το «μπαλάκι» και πάλι στην πανεπιστημιακή κοινότητα, από την οποία περιμένει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, παρά το ότι η διοίκηση του ιδρύματος ζητά την παρέμβαση των Αρχών. Για την ιστορία, η εικόνα της Νομικής μετά την κατάληψη ήταν θλιβερή λόγω των εκτεταμένων βανδαλισμών, με τους χώρους γεμάτους σκουπίδια, φθορές σε τοίχους και γκράφιτι, ενώ εκλάπησαν όλοι οι προτζέκτορες. Το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.

Θοδωρής Παναγιωτίδης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα