ΕΛΙΚΑΡ: Κόβουν τα φάρμακα λόγω οικονομικής κρίσης

Δυσβάσταχτο το ποσοστό συμμετοχής

Αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων ασθενών που διακόπτουν τη φαρμακευτική τους αγωγή επειδή δεν μπορούν να καλύψουν το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά των φαρμάκων, προκύπτει από στοιχεία του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛΙΚΑΡ).

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με αφορμή το 30ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας (17 – 18 Απριλίου, Αθήνα), ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Γεώργιος Ανδρικόπουλος, αναφέρθηκε στην επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία των πολιτών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από τη μελέτη του ΕΛΙΚΑΡ «Μήνας Ελέγχου Χοληστερόλης – Πρόγραμμα Εκτίμησης Καρδιαγγειακού Κινδύνου» (που καταγράφει ετησίως τη συχνότητα των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στην Ελλάδα), φέτος εξετάστηκαν 2.734 άτομα και έγινε σύγκριση δεδομένων σε σχέση με το περσινό δείγμα.

Έτσι, ενώ το 2014 το 13% των συμμετεχόντων είχε δηλώσει ότι αναγκάστηκε να διακόψει τη φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης λόγω του υψηλού κόστους συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη, φέτος το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 16,5%. Επίσης, το ποσοστό των ασθενών που χαρακτηρίζει «δυσβάσταχτο» το κόστος συμμετοχής στην υπολιπιδαιμική αγωγή διπλασιάστηκε, από 7,8% σε 15,9%.

«Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν με έμφαση ότι η οικονομική κρίση και οι περιοριστικές πολιτικές στην Υγεία, έχουν δυσμενή επίδραση στην υγεία του πληθυσμού και ειδικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε μια περίοδο που όλα τα επιστημονικά δεδομένα συνηγορούν στη χρήση της υπολιπιδαιμικής αγωγής για την επίτευξη χαμηλών επιπέδων LDL (κακής) χοληστερόλης, οι Έλληνες ασθενείς, συχνά, στερούνται τη φαρμακευτική τους αγωγή λόγω υψηλού κόστους», υπογράμμισε ο κ. Ανδρικόπουλος.

Ωστόσο, παρά τα αρνητικά της οικονομικής κρίσης, ο κ. Ανδρικόπουλος επισημαίνει ότι υπάρχουν και θετικά μηνύματα. Συγκεκριμένα, επιδημιολογικά δεδομένα για την τρέχουσα χρονιά δείχνουν αύξηση της χρήσης αντιπηκτικής αγωγής για την πρόληψη της κολπικής μαρμαρυγής, γεγονός που συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη μείωση των εγκεφαλικών επεισοδίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 3,5% των ενηλίκων Ελλήνων διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, της συχνότερης διαταραχής του καρδιακού παλμού.

Αύξηση καρδιαγγειακών επεισοδίων το Πάσχα

Την προσοχή των πολιτών στις διατροφικές υπερβολές, ενόψει του τριημέρου του Πάσχα, εφιστά ο καθηγητής Καρδιολογίας και διευθυντής της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Δημήτρης Τούσουλης.

Όπως εξηγεί, κάθε χρόνο τις ημέρες μετά το εορταστικό τριήμερο καταγράφεται αυξημένη προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων, λόγω καρδιαγγειακών συμπτωμάτων.

«Οι διατροφικές υπερβολές και η αυξημένη συσσώρευση λιπαρών σε πιάτα, όπως η παραδοσιακή μαγειρίτσα και ο πασχαλινός οβελίας, συνδυαστικά με την υπερκατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Γι’ αυτό θα πρέπει πάντα με το φαγητό μας, να μην ξεχνάμε να καταναλώνουμε και άφθονη ποσότητα πράσινων λαχανικών, τα οποία έχουν αντιοξειδωτική δράση και εξουδετερώνουν την θρομβογόνο επίδραση των λιπιδίων», σημειώνει ο κ. Τούσουλης.

Ιδιαίτερη προσοχή, εκτός από τον γενικό πληθυσμό, θα πρέπει να δίνεται στους πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς η υπερκατανάλωση λίπους και αλατιού τις ημέρες του Πάσχα, μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση πνευμονικής εμβολής, δύο με τρεις ημέρες αργότερα.

Ο κ. Τούσουλης συμβουλεύει, λοιπόν, διατροφική εγκράτεια και σε περίπτωση που άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίσουν δύσπνοια ή υπερβολική κατακράτηση υγρών, να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια για την πρόληψη σοβαρότερων επιπλοκών.

Πηγή:in.gr

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα