Στο Παρίσι μεταφέρεται ο παλμός της διαπραγμάτευσης

Σε ρυθμούς Brussels Group θα κινείται από σήμερα και το Παρίσι, καθώς ξεκινούν οι νέου οι συνεδριάσεις των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδας και των δανειστών, με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας.

Η διαπραγμάτευση εισέρχεται στην τελική της ευθεία, ενώ κλειδί στις διαβουλεύσεις θα αποτελέσουν και τα όσα αποκόμισε μετά από ένα καυτό διήμερο επαφών στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης.
Οι συνεδριάσεις του Brussels Group δεν θα πραγματοποιηθούν στις Βρυξέλλες, αλλά τελικά στη γαλλική πρωτεύουσα και παρά τα αρχικά ερωτηματικά που γέννησε η μεταφορά της έδρας των διαπραγματεύσεων, κυβερνητικές πηγές την αποδίδουν σε τεχνικούς λόγους και μόνο.
Στις διαβουλεύσεις του Brussels Group, από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Γ. Χουλιαράκης, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ν. Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.
Από την πλευρά των εταίρων, ως εκπρόσωποι των θεσμών, θα μετάσχουν οι Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ, Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και Ράσμους Ρίφερ της ΕΚΤ.
Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο Brussels Group θα διαρκέσουν έως και την παραμονή της 24ης Απριλίου, ωστόσο ο πήχης των προσδοκιών για επίτευξη συμφωνίας την ερχόμενη εβδομάδα έχει μειωθεί δραστικά.
Μπορεί οι δανειστές να έστειλαν μηνύματα στήριξης προς την Ελλάδα έως και το βράδυ της Παρασκευής πως στόχος όλων είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ωστόσο συνεχίζουν να εμφανίζονται αρκετά σκληροί στις θέσεις τους, με στόχο να διατηρήσουν αμείωτες τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση έως και την ύστατη στιγμή.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο ένας μετά τον άλλο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν χθες πως είναι απίθανη μια συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, μεταθέτοντας τις κρίσιμες αποφάσεις στο επόμενο Eurogroup, εκείνο της 11ης Μαΐου.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να έρθει ένα βήμα πιο κοντά στους δανειστές, αρνούμενη ωστόσο ταυτόχρονα να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές της.
Αιχμή του δόρατος των διαπραγματεύσεων θα αποτελέσει το ασφαλιστικό, με την Αθήνα να δεσμεύεται για κατάργηση του καθεστώτος των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών – και κυρίως του ΔΝΤ – για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση, όπως και το ΔΝΤ, απορρίπτουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο οριζόντιων περικοπών στις συντάξεις.
Η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται να βρίσκεται υπό κατάρτιση, με τα προτεινόμενα μέτρα να κλειδώνουν κοντά στα 10 δισ. ευρώ, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από την περασμένη εβδομάδα.
Οι δανειστές ωστόσο συνεχίζουν να επιμένουν στις επίμαχες αυξήσεις στο καθεστώς του ΦΠΑ – με την κατάργηση όλων των προνομιακών καθεστώτων που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου και τις ακριτικές περιοχές – στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τις αλλαγές στα εργασιακά.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά – στις συνεδριάσεις του Brussels Group – θα παρουσιάσει στους δανειστές πλήρεις και εξειδικευμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για το σύνολο των θεμάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνία άμεσα ζητούν ΗΠΑ και Nτράγκι – Τα μηνύματα στον Βαρουφάκη  Ηχηρό διττό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία με τους θεσμούς απέστειλαν χθες οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας να παρεμβαίνουν ενεργά στο ελληνικό ζήτημα, μετά τις αλλεπάλληλες συστάσεις της τελευταίας εβδομάδας.
Σε παρέμβασή του ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε πως η Ελλάδα «πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιεί μεταρρυθμίσεις», τονίζοντας μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει ορισμένες «δύσκολες αποφάσεις».
«Πρέπει να μαζεύουν φόρους, πρέπει να μειώσουν τη γραφειοκρατία, πρέπει να θεσπίσουν πιο ευέλικτες πρακτικές στο εργασιακό», σημείωσε από τον Λευκό Οίκο ο Αμερικανός πρόεδρος.
Λίγες ώρες αργότερα τη σκυτάλη πήρε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γ. Βαρουφάκη και του συνέστησε να «δεσμευθεί πλήρως στις τεχνικές διαπραγματεύσεις» με τους εταίρους.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε πως η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα «επιδείνωνε περαιτέρω την κατάσταση της Ελλάδας», αλλά και «θα γεννούσε μεγάλη αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα».
Συμφωνία άμεσα ζήτησε από τον Γ. Βαρουφάκη και ο διοικητής της ΕΚΤ Mάριο Ντράγκι, εκφράζοντας τη δέσμευση της ΕΚΤ για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών.

news247.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα