Εθνικό: Κορυφαία έργα στην ατζέντα

Από «Πιαφ», «Φιλουμένα» και «Ριχάρδο Γ’» έως Ντοστογιέφσκι, Μπρεχτ και Μίλερ για τη νέα σεζόν

Μπορεί η κόντρα ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Σωτήρη Χατζάκη να κρατάει γερά, αφού και οι δύο εμφανίζονται ανυποχώρητοι στις θέσεις τους, αυτό όμως δεν εμποδίζει την κρατική μας σκηνή να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.

Χθες δίχως τυμπανοκρουσίες και συνεντεύξεις Τύπου δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο πρόγραμμα για τη θεατρική σεζόν 2015-2016, από το οποίο δεν λείπουν οι επαναλήψεις και οι νέες παραγωγές, ενώ ανακοινώθηκαν και καινούργιες δράσεις. Μεταξύ αυτών, και η καθιέρωση της συνεργασίας με τους εκάστοτε νικητές των βραβείων «Δημήτρη Χορν» και «Μελίνα Μερκούρη», με στόχο αυτοί να συμμετέχουν σε παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Ετσι, για τη φετινή χρονιά οι άνθρωποι της κρατικής σκηνής προσκάλεσαν τους φετινούς νικητές Μιχάλη Σαράντη και Λένα Δροσάκη να υπογράψουν συμβόλαια συνεργασίας για πέντε και πλέον μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα θεατρική σεζόν ξεκινάει στην Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλερ με το μιούζικαλ «Πιαφ» (30/09). Στο θεατρικό πρωταγωνιστεί η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, ενώ από τις 7/10 θα επαναληφθεί η «Φιλουμένα» με την Ελένη Ράντου (Θέατρο Rex – «Μαρίκα Κοτοπούλη»).
Με τον «Ριχάρδο Γ’» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ και ένα καστ πρωτοκλασάτων ηθοποιών επιστρέφει στην Κεντρική Σκηνή ο προηγούμενος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Γιάννης Χουβαρδάς. Ο σκηνοθέτης θα ανεβάσει (από τις 10 Δεκεμβρίου) το σπουδαίο έργο με τους Δημήτρη Λιγνάδη, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Περικλή Μουστάκη, Νίκο Ψαρρά.

Στις 14/10 θα κάνει πρεμιέρα (σκηνή «Νίκος Κούρκουλος») το νέο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη με τίτλο «Καγκουρό», ενώ ο Σωτήρης Χατζάκης υπογράφει τη σκηνοθεσία του κλασικού έργου του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι «Εγκλημα και τιμωρία» (από τις 25/12). Με ενδιαφέρον αναμένεται και η παράσταση «Γαλιλαίος» του Μπέρτολντ Μπρεχτ (4/11) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο αλλά και «Ο θάνατος του εμποράκου» του Αρθουρ Μίλερ σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τον Πέτρο Φιλιππίδη να κρατά τον βασικό ρόλο (28/2/2016).

Στο θέατρο Rex – «Μαρίκα Κοτοπούλη» θα ανέβει η «Αννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι με τη Μαρία Ναυπλιώτου και τον Μάξιμο Μουμούρη (27/1/2016), ενώ η Λυδία Κονιόρδου θα πρωταγωνιστήσει στο κλασικό έργο του Μπρεχτ «Μάνα κουράγιο» (2/3/2016). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το ανέβασμα της διαδραστικής παράστασης «Μεγάλοι και μικροί» με τη συμμετοχή του Θανάση Παπαγεωργίου και της Μιρέλλας Παπαοικονόμου. Πρόκειται για μια παράσταση που θα ακολουθήσει τα χνάρια της παλιότερης εκπομπής που παρουσίαζε στην κρατική τηλεόραση ο Παπαγεωργίου με τη σύζυγό του Λήδα Πρωτοψάλτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και την επόμενη χρονιά θα συνεχιστούν οι δράσεις του θεάτρου, όπως το στούντιο συγγραφής, η «Ανοιχτή Πλατφόρμα» αλλά και οι «Κατ’ οίκον» θεατρικές επισκέψεις στα σπίτια των ανήμπορων και μοναχικών ανθρώπων.

Κινητοποιήσεις από αύριο στο ΚΘΒΕ

Στη συμβολική κατάληψη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών θα προχωρήσουν αύριο οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δοκιμάσαμε επανειλημμένα τα όρια της αντοχής μας μένοντας απλήρωτοι και δουλεύοντας με ταπεινωτικές συνθήκες. Η επιβάρυνση του οργανισμού με χρέη που δεν του αναλογούν, επιστροφές που δεν πραγματοποιούνται, την κρατική επιχορήγηση να έχει περικοπεί κατά 40% διαμορφώνουν μια πραγματικότητα απαξίωσης και ανασφάλειας για το αύριο του οργανισμού. Οι διαβεβαιώσεις της Πολιτείας για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, για άλλη μία φορά, έμειναν στα λόγια» τονίζουν. Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα δώσουν στο φουαγιέ της ΕΜΣ συνέντευξη Τύπου.
Να θυμίσουμε ότι λίγο πριν από το Πάσχα είχαν παραιτηθεί -διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση του ΚΘΒΕ- η πρόεδρος του Δ.Σ. του θεάτρου Μένη Λυσαρίδου και ο αντιπρόεδρος Φίλιππος Γράψας.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα