ΛΑΘΟΣ ΜΗΝΥΜΑ

«Μη φιλική ενέργεια» προς τις ΗΠΑ η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού

Είναι πράγματι «μη φιλική ενέργεια» προς τις ΗΠΑ η αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού. Οχι επειδή το είπε ο Αμερικανός πρέσβης Ντέιβιντ Πιρς, αλλά επειδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος με την ιδιότητα του τρομοκράτη εμπλέκεται άμεσα σε εν ψυχρώ δολοφονίες Αμερικανών πολιτών. Εχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε ισόβια κάθειρξη επί πέντε (συν κάτι ψιλά…), επομένως είτε με βραχιολάκι είτε χωρίς βραχιολάκι η αποφυλάκισή του καταργεί κάθε αντίληψη απονομής δικαιοσύνης.
Επιπλέον, η σχετική διάταξη μυρίζει από μακριά… «φωτογραφία». Επί της αρχής, η πρόνοια για τη διευκόλυνση κρατουμένων με σοβαρά και ανίατα προβλήματα υγείας είναι ορθή. Αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να έχουν εξαιρεθεί ειδεχθή εγκλήματα όπως αυτό του κατά συρροή… δολοφόνου για ιδεολογικούς λόγους.

Μερικοί από εσάς μπορεί να σκεφτείτε: Και τι μας νοιάζει εμάς αν γκρινιάζει τώρα η Ουάσινγκτον; Αυτοί δεν έχουν σκοτώσει κόσμο και κοσμάκη σε πολεμικές επιχειρήσεις;
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Υπήρξα από τους πρώτους που καυτηρίασαν με δημόσια αρθρογραφία την εγκληματική πολιτική των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, με τον απάνθρωπο βομβαρδισμό της Σερβίας και τις παράπλευρες απώλειες σε ζωές αθώων. Ομως είναι άλλο πράγμα οι πολεμικές επιχειρήσεις, έστω και με λάθος αφορμές, και άλλο η τρομοκρατική δράση, τυφλή ή στοχευμένη.

Θα μπορούσε ο Διαμαντόπουλος των… γουναράδικων να αντιτείνει: Μα και οι εκάστοτε πολεμικές εκστρατείες των ισχυρών του πλανήτη δεν είναι μία μορφή τρομοκρατίας;
Οk, πάω πάσο. Αλλά αν νομίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι την ώρα που δίνει τη μάχη για το χρέος μπορεί ταυτόχρονα να αποκαταστήσει την ηθική τάξη στις διεθνείς σχέσεις, ας μας το πει.
Απεχθανόμαστε το «νταβατζηλίκι» των Γερμανών και στηρίζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την εθνική μας αξιοπρέπεια. Ομως, αν είναι να τα βάλουμε μονομιάς με όλο τον πλανήτη, καλύτερα να το ξέρουμε.

Η αμερικανική υπερδύναμη έχει σαφές δόγμα επιρροής, αλλά σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Δεν ήρθαν αμερικανικές επιχειρήσεις να λαδώσουν το άπαν σύμπαν του ντόπιου… συνταγματικού τόξου για να πάρουν δουλειές. Κι αν ποτέ γινόταν δημοψήφισμα στη σημερινή ελληνική κοινωνία για το αν θέλουμε να είμαστε δουλοπάροικοι του 4ου Ράιχ ή 51η αμερικανική πολιτεία, θα στοιχημάτιζα υπέρ του δεύτερου.
Ομως οι Αμερικανοί έχουν τις κόκκινες γραμμές τους. Αν τους πατήσεις τον κάλο, θα σε ξεγράψουν. Εχουμε αυτή την πολυτέλεια;

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα