Κάθαρση με κόστος

Το πιο αγαπημένο «σπορ» των Ελλήνων είναι η διαφωνία. Από την ημέρα που ανέτειλε το έθνος μας στον ορίζοντα της Ιστορίας έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, αλλά οι έριδες αποτελούν σταθερή εκδήλωση της ελληνικής ιδιοσυστασίας.

Το δεύτερο
πιο αγαπημένο «άθλημα» είναι αρκετά πιο σύγχρονο από τις εσωτερικές διαμάχες μας. Είναι μια συνήθεια που κατέστη ανάγκη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα: το ποδόσφαιρο.

Παρά
την έφεσή μας στις διαφωνίες, ουδείς σήμερα αμφιβάλλει ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου νοσεί. Σ’ αυτό η ομοφωνία θα μπορούσε να εντυπωσιάσει ακόμα και τον πιο κυνικό παρατηρητή. Από τον Εβρο έως τη Γαύδο και από τα ελληνοαλβανικά σύνορα έως το Καστελόριζο, οι φίλαθλοι, αν ερωτηθούν, θα δώσουν παραπλήσιες απαντήσεις αναφορικά με την «καθαρότητα» στη διεξαγωγή του αθλήματος. Η κατάσταση δεν είναι απλώς δυσάρεστη αλλά σάπια. Πολλές διαιτησίες -σε κρίσιμους και μη αγώνες- είναι άθλιες, οι υπόγειες… διαδρομές και οι συμπαιγνίες μεταξύ ομάδων νοθεύουν την έννοια του ευ αγωνίζεσθαι και τα στημένα ματς δίνουν και παίρνουν.

Χαρακτηριστικό
είναι το δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για ένα από τα πιο πρόσφατα κρούσματα εντοπισμού στημένου ματς. Ο τίτλος του ήταν «Βόμβα για το Ολυμπιακός-Βέροια 3-0» και μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα ακόλουθα: «Με την ανάκριση για την “εγκληματική οργάνωση” να έχει μπει στην τελική της ευθεία, οι αποκαλύψεις για τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Δικαιοσύνη για την υπόθεση είναι καταιγιστικές.

Ο ανακριτής διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης έχει καλέσει τον πρόεδρο της Βέροιας Γιώργο Αρβανιτίδη και τον γενικό διευθυντή της ομάδας Γιώργο Λάναρη σχετικά με τον αγώνα Ολυμπιακός – Βέροια (τελικό αποτέλεσμα 3-0) στις 6 Ιανουαρίου 2013. Το συγκεκριμένο ματς ήταν ύποπτο για χειραγώγηση, καθώς, σύμφωνα με ειδικούς του στοιχήματος, στον συγκεκριμένο αγώνα παίχτηκαν 6.000.000 ευρώ και τα μισά από αυτά στο ημίχρονο». Τη διερεύνηση της υπόθεσης προκάλεσε καταγγελία ότι στο ημίχρονο, όταν το σκορ ήταν 0-0, δόθηκε εντολή από τους ιθύνοντες της ΠΑΕ στους παίκτες και στην τεχνική ηγεσία να χάσουν το παιχνίδι, και μάλιστα με τελικό σκορ over.

Η κυβέρνηση,
που υποσχέθηκε να βάλει τάξη και να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου, οφείλει να προχωρήσει δίχως δισταγμούς – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τη μη συμμετοχή ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Κάθαρση δίχως κόστος δεν έγινε ποτέ, σε καμία χώρα του κόσμου.

Ούτως
ή άλλως, οι πρόεδροι των ΠΑΕ αφενός είναι πλούσιοι άνθρωποι και μπορούν να απορροφήσουν το κόστος της μη συμμετοχής σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφετέρου ισχυρίζονται ότι αναμειγνύονται με τα αθλητικά για λόγους… οπαδικούς.
Οπότε ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν!

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα