Κορυδαλλός: Φονικά όπλα στα κελιά

Κατασχέθηκαν 30 αυτοσχέδια μαχαίρια και 40 κοντάρια μετά από τη συμπλοκή

Η αιματηρή συμπλοκή που σημειώθηκε την Κυριακή στις Φυλακές Κορυδαλλού και είχε ως αποτέλεσμα την άγρια δολοφονία δύο Πακιστανών κρατουμένων φέρνει πάλι στην επικαιρότητα την άθλια κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της χώρας. Διά στόματος υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ο οποίος με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό, γίνεται λόγος για τα προβλήματα που επικρατούν στις φυλακές και οδηγούν σε τέτοια συμβάντα. Κατά τον κ. Παρασκευόπουλο, βασική αιτία για την άθλια κατάσταση που επικρατεί είναι ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού στις φυλακές.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η Πολιτεία έχει συνειδητοποιήσει την οξύτητα και τον επείγοντα χαρακτήρα των προβλημάτων και προχωρά σθεναρά στην επίλυσή τους. Κατά τη διάρκεια του αιματηρού περιστατικού, την ώρα που οι κρατούμενοι ολοκλήρωναν το προαυλισμό τους και έμπαιναν στα κελιά τους στη γ’ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού στις 7.45 το βράδυ της Κυριακής, έγιναν εκτεταμένες συμπλοκές οι οποίες διήρκεσαν περίπου μία ώρα!

Μάλιστα, σοκ προκαλούν τα ευρήματα από τους ελέγχους που έγιναν στα κελιά των κρατουμένων, όπου εντοπίστηκαν πάνω 30 αυτοσχέδια μαχαίρια (από κουφώματα και κρεβάτια) και περισσότερα από 40 κοντάρια. Σημειώνεται ότι χθες μετά τη συμπλοκή δεν άνοιξαν τα κελιά των κρατουμένων στη γ’ πτέρυγα ως τιμωρία, ενώ τα μέτρα είναι αυξημένα υπό τον φόβο των αντιποίνων από Πακιστανούς κρατουμένους.

Σύρραξη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί ως τώρα, περισσότεροι από 300 κρατούμενοι συνεπλάκησαν μεταξύ τους και, πέρα από τα αιχμηρά αυτοσχέδια αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν, έγιναν εκτεταμένες μάχες σώμα με σώμα με γρονθοκοπήματα και σπρωξιές. Αποτέλεσμα ήταν δύο κρατούμενοι να χάσουν τη ζωή τους και 18 να μεταφερθούν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία. Τρεις από αυτούς εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι Αρχές εξετάζουν τους λόγους που οδήγησαν στη συμπλοκή και πιθανότατα καταλήγουν ότι οι Αλβανοί κρατούμενοι, που κατά τη διάρκεια του αιματηρού περιστατικού συνέπραξαν με Αραβες, εκβίαζαν τους Πακιστανούς ζητώντας τους μικροποσά (ως 10.000 ευρώ) ώστε να μην τους ενοχλούν στις φυλακές αλλά και σε διαφορές που σχετίζονται με ναρκωτικά. Για τη δολοφονία τα μέχρι στιγμής στοιχεία «δείχνουν» δύο Αλβανούς, ωστόσο, αναμένεται η ολοκλήρωση της έρευνας για να τους αποδοθούν κατηγορίες.

Πανούσης: «Ποιος κυβερνά εκεί μέσα;»

«Ποιος κυβερνάει τις φυλακές;» διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης αναφερόμενος στην αιματηρή συμπλοκή στον Κορυδαλλό, για να δώσει λίγο μετά ο ίδιος την απάντηση, κάνοντας λόγο για κυκλώματα τα οποία λυμαίνονται τις φυλακές. Μάλιστα, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι αυτό συμβαίνει ιδίως στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού. «Ως ακαδημαϊκός δάσκαλος είχα πει πριν από 10 χρόνια πως οι φύλακες, είτε είναι δύο είτε πέντε, κυβερνάνε τους διαδρόμους και οι σκληροί τους θαλάμους. Το θέμα είναι ποιος κυβερνάει εκεί μέσα» τόνισε ο κ. Πανούσης, στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποίησε χθες το πρωί σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος στην Αχαΐα. Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμπλήρωσε ότι «εάν είναι περισσότεροι οι φύλακες, θα έχουν και καλύτερες δυνατότητες να ελέγξουν, αλλά για την ώρα τα κυκλώματα ελέγχουν τις φυλακές, ιδίως του Κορυδαλλού, και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα και όχι το προσωπικό».

«Κατηγορώ» από Δένδια

«Το πρόβλημα στις φυλακές δεν λύνεται με επίρριψη ευθυνών, αλλά με δραστικές παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης για αλλοπρόσαλλη τακτική, όπως και συνολικά την κυβέρνηση για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. έκανε λόγο, πάντως, και για ευθύνες συνολικά του πολιτικού συστήματος, «που αδρανεί επί χρόνια απέναντι στην απειλή που συνιστά το σωφρονιστικό σύστημα».

Bάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα