Τσαγκαροδευτέρα η Ημέρα Μουσείων

Με την επισκεψιμότητα σε υψηλά επίπεδα, αλλά χωρίς ουρές, η χθεσινή γιορτή

Χωρίς ουρές επισκεπτών να συνωστίζονται στους εκθεσιακούς χώρους γιορτάστηκε χθες η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στα εγχώρια πολιτιστικά ιδρύματα. Η έναρξη των πανελλήνιων εξετάσεων αλλά και το γεγονός ότι ο εορτασμός «έπεσε» Δευτέρα, που είναι εργάσιμη ημέρα, φαίνεται ότι αποθάρρυναν κάποιους από το να βολτάρουν -με δωρεάν είσοδο- στα πολιτιστικά ιδρύματα της χώρας.
Εν γένει, πάντως, οι υπεύθυνοι των μουσείων -δεδομένης και της φετινής ιδιαιτερότητας- ήταν ικανοποιημένοι από την επισκεψιμότητα.
Να θυμίσουμε ότι φέτος το τιμώμενο ίδρυμα της διοργάνωσης, σύμφωνα με το ελληνικό τμήμα του ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων), ήταν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι.
Περισσότεροι από 10.000 επισκέπτες πέρασαν χθες (πέρυσι ήταν περίπου 14.000 και πρόπερσι 22.000) το κατώφλι του Μουσείου της Ακρόπολης. Τουρίστες, Ελληνες αλλά και παιδιά βρέθηκαν στο πολιτιστικό ίδρυμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, παρακολουθώντας τα εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία είχαν 100% πληρότητα.

Ακόμα υψηλότερη ήταν η επισκεψιμότητα το περασμένο Σάββατο (γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων), αφού περισσότεροι από 12.000 επισκέπτες (από τις 20.00 έως και τα μεσάνυχτα) βρέθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Το ενδιαφέρον του κοινού για τη θεματική παρουσίαση «Αστρικές θεότητες: απεικονίσεις, πεποιθήσεις, λατρείες» ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, ενώ πολύς κόσμος απόλαυσε και τη συναυλία του Δημήτρη Βασιλάκη, που δόθηκε στο προαύλιο.
Ικανοποιητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, μια και 1.700 επισκέπτες βρέθηκαν στους εκθεσιακούς χώρους του. Περίπου 300 παιδιά παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργάνωσε, ενώ στην απογευματινή διάλεξη του διευθυντή του μουσείου Νίκου Σταμπολίδη προσήλθαν 250 άτομα (50 περισσότερα από όσα είχαν προβλεφθεί).

Περίπου 800 άτομα πέρασαν το κατώφλι του κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Μπενάκη, στην οδό Κουμπάρη, το οποίο παρέμεινε ανοικτό από τις 09.00 έως και τις 17.00. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος, απολαμβάνοντας τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών. Σαφώς καλύτερη ήταν, όμως, η εικόνα του παραρτήματος του μουσείου στην οδό Πειραιώς την περασμένη Κυριακή, όπου παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή. Κάτι το μπαζάρ των εκδόσεων, κάτι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που φιλοξενήθηκαν εκεί στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεών του, προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον του κοινού.

Συντήρηση «live» στο Αρχαιολογικό

Πολύ ευχαριστημένοι ήταν οι άνθρωποι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου από τη χθεσινή επισκεψιμότητα, μια και περίπου 7.000-8.000 άνθρωποι πέρασαν το κατώφλι του ιδρύματος. Παρότι ήταν Δευτέρα, το μουσείο, όπως μας είπαν, «βούλιαξε από τον κόσμο». Ηλικιωμένοι, τουρίστες, αλλά και μικροί μαθητές επισκέφθηκαν το μουσείο, για να δουν από κοντά τα μοναδικά του εκθέματα, αλλά και για να παρακολουθήσουν διά ζώσης τη διαδικασία συντήρησης ενός αγάλματος αθλητή από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Μάλιστα, η δράση αυτή συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου. Πολλοί κατά τη διαδικασία έκαναν ερωτήσεις, αλλά και χρήσιμες παρεμβάσεις για το άγαλμα.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα