ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΙΑΣΚΟΥ

Η εξεταστική για το Μνημόνιο εξελίσσεται σε κοινοβουλευτικό πρωινάδικο!

Σε κοινοβουλευτικό… πρωινάδικο τείνει να εξελιχθεί «με το καλημέρα» η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα Μνημόνια και το περιβόητο PSI.
Οι λίστες των μαρτύρων που προτείνουν τα κόμματα αγγίζουν το όριο της απόλυτης γελοιότητας, κυρίως για το ανέφικτο της κλήσης ξένων κυβερνητικών και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων προς… απολογία στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Και επιπλέον, προδίδουν φιλοσοφία μετάθεσης ευθυνών στους «απέξω», αντί να επικεντρωθεί η έρευνα στη διακρίβωση των κινήτρων όσων «δικών μας» ασμένως αποδέχτηκαν όσα τους πρότειναν ή τους επέβαλαν οι δανειστές.

Φοβούμαι, για παράδειγμα, ότι ο Πιερ Μοσκοβισί έχει σοβαρότερα πράγματα να κάνει από το να εξηγεί μες στο κατακαλόκαιρο θεμελιώδεις μακροοικονομικές έννοιες στον… ποδηλάτη Αμυρά ή να υποστεί την ανάκριση κάποιας κυρίας Κοζομπόλη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορεί καλά καλά να προφέρει το όνομά του.

Με άλλα λόγια, βουλευτές και κόμματα σηκώνουν πολύ ψηλά τον πήχη της διαδικασίας, κινδυνεύοντας να οδηγηθούν σε ένα ανεπανάληπτο φιάσκο. Οι διάφοροι μεγαλόσχημοι που καλούνται να παραστούν, αν δεν επιλέξουν να… σνομπάρουν τη διαδικασία (γιατί κανείς δεν τους υποχρεώνει να συμμετάσχουν), στην καλύτερη περίπτωση θα καταθέσουν ένα υπόμνημα επαναλαμβάνοντας τις γνωστές γενικόλογες διατυπώσεις που δεν θα διαφωτίσουν στο ελάχιστο το τοπίο.

Η υπόθεση είναι πολύ σοβαρή για να πάει στον βρόντο, δεδομένου ότι υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες και για το πώς μπήκαμε στο Μνημόνιο και για το πώς φτάσαμε μέσω του ολέθριου PSI να στραγγαλίσουμε τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος τη ξέρουμε. Δεν χρειάζεται να μας την εξιστορήσουν οι… γιατροί χωρίς σύνορα. Γι’ αυτόν τον λόγο, αντί για γιατρούς, θα έπρεπε να καλέσουν ως πρώτους και βασικούς μάρτυρες όλους εκείνους τους συμβούλους που προσλήφθηκαν αντί αμοιβής για να καθοδηγήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις σχετικά με το τι πρέπει να πράξουν. Από τον Αμερικανό μεγαλοδικηγόρο Λι Μπουχάιτ έως τον αριστερό τραπεζίτη της Lazard Ματιέ Πιγκάς. Αυτοί πληρώθηκαν για να προτείνουν εναλλακτικές διεξόδους άμυνας. Εχουν υποχρέωση να προσέλθουν. Και πιθανότατα θα πουν την αλήθεια, γιατί δεν τους συμφέρει να διακινδυνεύσουν την επαγγελματική υπόστασή τους.

Επομένως, αν έδωσαν εναλλακτικές λύσεις, π.χ. μονομερές «κούρεμα» όταν το χρέος ήταν ιδιωτικό και εξ ολοκλήρου στο ελληνικό δίκαιο, οφείλουμε να το ξέρουμε. Μόνον έτσι θα στοιχειοθετηθούν οι ευθύνες όσων μας φόρτωσαν με τα Μνημόνια και η Εξεταστική δεν θα εκφυλιστεί σε ακόμη μία φαιδρή διαδικασία συγκάλυψης!

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα