Δύο αγάλματα από τη ναζιστική Γερμανία στο φως

Δύο μπρούντζινα αγάλματα που αναπαριστούσαν άλογα σε φυσικό μέγεθος και κοσμούσαν στο παρελθόν τον εξωτερικό χώρο της Καγκελαρίας του Αδόλφου Χίτλερ εντόπισε πριν από μερικές ημέρες η γερμανική αστυνομία. Τα αγάλματα εξαφανίστηκαν από προσώπου γης τη χρονιά που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αστυνομικών, τα χαμένα αριστουργήματα, τα οποία είχαν φιλοτεχνηθεί επί Τρίτου Ράιχ, βρέθηκαν σε αποθήκη στη Ρηνανία – Παλατινάτο. Προκειμένου να τα βρουν, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν περισσότερες από δέκα επιχειρήσεις σε πέντε κρατίδια, έχοντας στο στόχαστρο οκτώ κακοποιούς που εμπορεύονταν έργα τέχνης.

Ανάμεσα στα καλλιτεχνήματα που εντοπίσθηκαν από τη γερμανική αστυνομία περιλαμβάνονται τα αγάλματα των αλόγων καθώς και ανάγλυφα, έργα των Γιόζεφ Τόρακ και Αρνο Μπρέκερ. Ο Χίτλερ, την εποχή της απόλυτης δύναμής του, είχε παραγγείλει χιλιάδες μπρούντζινα και μαρμάρινα αγάλματα και άλλα έργα τέχνης, καθώς προσπαθούσε να μετατρέψει το Βερολίνο στην παγκόσμια μητρόπολη Γκερμάνια. Ανάμεσα σε αυτά ήταν τα «άλογα που περπατούν» του Τόρακ, τα οποία ο Χίτλερ θαύμαζε από το γραφείο του στη νέα Καγκελαρία.

Η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι οι έμποροι έργων τέχνης τα τελευταία χρόνια ζητούσαν 4 εκατ. ευρώ στη μαύρη αγορά για τα έργα, τα οποία είχαν καταφέρει να επιβιώσουν μιας οδύσσειας.

Καθώς η Γερμανία έχανε τον πόλεμο το 1945, τα γλυπτά μεταφέρθηκαν ανατολικά της γερμανικής πρωτεύουσας. Επανεμφανίστηκαν κατά το 1950 στον στρατώνα του Κόκκινου Στρατού στο Εμπερσβάλντε της τότε Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας, όπου παρέμειναν περί τα 38 χρόνια. Το πέρασμα των ετών άφησε πάνω τους τα σημάδια του. Σύμφωνα με την Bild, τα άλογα ήταν βαμμένα χρυσά, έφεραν τρύπες από σφαίρες, ενώ οι ουρές τους είχαν σπάσει. Επειτα από δεκαετίες, ένας ιστορικός τα ανακάλυψε και έγραψε γι’ αυτά το 1989. Υστερα από λίγες εβδομάδες τα αγάλματα εξαφανίστηκαν και πάλι. Κατά πάσα πιθανότητα, το καθεστώς τα είχε πωλήσει. Εκτοτε δεν τα ξαναείδε ποτέ κανείς μέχρι που εντοπίστηκαν την Τετάρτη σε αποθήκη στο Μπαντ Ντιρκχάιμ, στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Παλατινάτου.
πηγή: katimerini.gr

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα