100 δόσεις: Ρύθμιση- ανάσα για δεσμευμένους λογαριασμούς

Εγκύκλιος για διευκόλυνση όσων ήθελαν να υπαχθούν αλλά οι καταθέσεις τους έμεναν μπλοκαρισμένες

Η πρώτη δόση της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (εφάπαξ ή σε 100 μηνιαίες δόσεις) μπορεί πλέον να πληρωθεί και με χρήματα από τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δεσμευτεί έναντι των χρεών αυτών! Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε την ειδική ρύθμιση που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο και η οποία επιτρέπει τον συμψηφισμό της πρώτης δόσης (για την υπαγωγή στη ρύθμιση των οφειλών) με χρήματα που έχουν δεσμευθεί από τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.

Η ρύθμιση αυτή αποσκοπεί στη διευκόλυνση των οφειλετών που επιθυμούν να υπαχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, αλλά αδυνατούν να το κάνουν επειδή οι καταθέσεις τους είναι δεσμευμένες. Με την εγκύκλιο που εξέδωσε η ΓΓΔΕ προβλέπεται συγκεκριμένα ότι «η κάλυψη της πρώτης δόσης της ρύθμισης γίνεται και με τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχετήρια που έχουν επιβληθεί αποκλειστικά στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων. Προϋπόθεση είναι τα αποδιδόμενα ποσά από κατασχετήρια να εισπράττονται εντός της προθεσμίας των τριών εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση και να μην πιστώνονται με άλλες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί».

Βάσει της νομοθεσίας το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει από τραπεζικούς λογαριασμούς το 1/4 από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, υπό την προϋπόθεση ότι το ποσό που θα απομείνει στον λογαριασμό δεν θα είναι μικρότερο από 500 ευρώ. Αν ο λογαριασμός αυτός δεν έχει δηλωθεί από τον πολίτη ως «ακατάσχετος λογαριασμός μισθοδοσίας» ή αν ο λογαριασμός είναι αποταμιευτικός, τότε οι κατασχέσεις μπορούν να γίνουν από το πρώτο ευρώ.

Προς μηνιαία παράταση;

Στην παράταση κατά έναν μήνα της προθεσμίας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο χρεών προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά τα απανωτά αιτημάτων των πολιτών άλλα και φορέων της αγοράς. Η προθεσμία εκπνέει την επόμενη Τρίτη 26 Μαΐου και, σύμφωνα με τον νόμο, ο υπουργός Οικονομικών μπορεί με απόφασή του να παρατείνει για ακόμη έναν μήνα τη ρύθμιση επειδή υπήρξε καθυστέρηση στο «άνοιγμα» της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες ως και την 1η Μαρτίου 2015, ενώ προβλέπεται μείωση των προσαυξήσεων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγεί.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα