ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Διαμαρτύρονται για τον ΦΠΑ και οι μεγαλο-ξενοδόχοι, που ωφελήθηκαν από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων

Προσωπικά σκοτίστηκα αν οι Γερμανοί φέτος δεν προτιμήσουν τα ελληνικά νησιά, επειδή φοβούνται τα… στεγνά ΑΤΜ! Είναι και λίγο χοντρόπετσο εκ μέρους τους να έρχονται αμέριμνοι για τουρισμό σε μια χώρα που υποφέρει επειδή τη μεταχειρίζεται σαν σφουγγαρόπανο πέντε χρόνια τώρα η κυβέρνησή τους.
Θα μου πείτε «Γερμανοί είναι, δεν καταλαβαίνουν από τέτοια». Εντάξει, λοιπόν. Δεν θα μας λείψουν τα έσοδα από τη μισή χωριάτικη και την μπίρα που μοιράζονται στην καθισιά τους οι περισσότεροι από δαύτους. Γιατί κάποια στιγμή είναι καιρός να σταματήσει το καλαμπούρι. Η μυθοπλασία γύρω από τον ελληνικό τουρισμό ως «βαριά βιομηχανία» της χώρας, από τους μεγαλόσχημους επαγγελματίες του είδους, έχει σημείο κορεσμού. Και ήρθε η ώρα να μπουν τα πράγματα στις αληθινές διαστάσεις τους.

Η αύξηση των επισκεπτών σε απόλυτους αριθμούς δεν λέει τίποτε από μόνη της για την οικονομία της χώρας. Μια ματιά να ρίξει κανείς στα επίσημα στοιχεία, αντιλαμβάνεται ότι η πρόσφατη εντυπωσιακή άνοδος του περιβόητου τουριστικού ρεύματος δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των εσόδων, ούτε κατ’ αναλογία.

Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από τους τουρίστες αυτούς είναι low budget. Επί της ουσίας, η δομή του ελληνικού τουρισμού δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Στους επισκέπτες με τα σακίδια- «ψεκαστήρες» και τα «rooms to let» της δεκαετίας του ’80 έχουν απλώς προστεθεί οι Βορειοευρωπαίοι εκδρομείς των φτηνών νοικιάρικων ιστιοπλοϊκών και κάποιες μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες all inclusive. Αλλες από από αυτές νοικοκυρεμένες και άλλες… της πυρκαγιάς!
Οι προσπάθειες για προσέλκυση τουριστών υψηλής ποιότητας και εισοδηματικής στάθμης σε υπερπολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες που χτίζονται τα τελευταία χρόνια με σεβασμό στο περιβάλλον και στην οικιστική αισθητική σαφώς και υπάρχουν, αλλά αποτελούν εξαίρεση του κανόνα.

Επομένως δεν αντιλαμβάνομαι τα κροκοδείλια δάκρυα των μεγαλοξενοδόχων για την καταστροφή της «βαριάς βιομηχανίας» μας από μια αύξηση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες του κλάδου, την ώρα που η πατρίδα αργοπεθαίνει. Διαμαρτύρονται αυτοί που ωφελήθηκαν πλήρως από την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θεσμοθετώντας τις ανασφάλιστες προσλήψεις και τα μεροκάματα του τρόμου.

Δεν ξέρω, για παράδειγμα, αν ο Ανδρέαδης του ΣΕΤΕ -που λέγεται ότι λειτουργούσε και ως «κονσιλιέρε» των τροϊκανών- έχει κάνει τις σχετικές έρευνες για να βρει ποιοι τουρίστες πραγματικά «τα ακουμπάνε» στη χώρα. Σήμερα ενοχλείται ακόμη και στη σκέψη ενός φόρου διανυκτέρευσης πέντε ευρώ την ημέρα. Μα αν ο τουρίστας, αγαπητέ, δεν έχει πενήντα ευρώ επιπλέον να ξοδέψει στο δεκαήμερο, ας κάτσει σπίτι του. Δεν τον θέλουμε.
Κλαίει και οδύρεται σήμερα ο ίδιος μεγαλοπαράγων, επειδή οι αφίξεις δεν θα ξεπεράσουν τα 25.000.000. Διερωτώμαι εγώ αν ο ίδιος γεμίζει τις πολυτελείς ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του με Γερμαναράδες δημόσιους υπαλλήλους, ταξιτζήδες και υδραυλικούς. Προσωπικά, πολύ αμφιβάλλω.

Αλλά για να τελειώνουμε μια και καλή με τα παραμύθια των Ανδρεάδηδων. Τέτοιους τουρίστες δεν έχει ανάγκη η χώρα. Ούτε Γερμανούς αναξιοπαθούντες ούτε Βρετανούς έφηβους-κανίβαλους. Μακάρι οι επισκέπτες να ήταν από χώρες που αγαπούν και σέβονται την Ελλάδα ή που μοιράζονται κοινές πολιτιστικές ή θρησκευτικές παραδόσεις. Τουρίστες από το Ισραήλ, την Κίνα, την Ιαπωνία, την Αμερική, τον Καναδά ή τη Γαλλία είναι πραγματικά καλοδεχούμενοι. Ακόμη και οι αστοί Τούρκοι που επισκέπτονται τα ελληνικά νησιά ξοδεύουν περισσότερα από τους Γερμαναράδες.

Δεν έχει νόημα, επομένως, να καταντήσει η χώρα φτηνός τουριστικός προορισμός για ορδές άξεστων Βησιγότθων, επειδή αυτό συμφέρει τη Γερμανία. Ας βρουν τον δρόμο τους αυτοί οι… εισβολείς σε άλλες παράκτιες ζώνες, οικιστικά ρημαγμένες όπως αυτές της Μαγιόρκας, της Τενερίφης, της Κοστάντζας ή του Sunny Beach (όχι της Χαλκιδικής, αλλά της Βουλγαρίας)…
Είπε κάποτε ο Ανδρέας ότι δεν μας αξίζει να καταντήσουμε γκαρσόνια της Ευρώπης. Σωστή κουβέντα, άσχετα αν έβαλε κι αυτός το χεράκι του για τη σημερινή τραγωδία μας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μας αξίζει να καταντήσουμε παραδουλεύτρες των Γερμανών. Που έσφαξαν τους παππούδες μας και σήμερα δολοφονούν οικονομικά εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες…

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα