«Grexit» από τη Eurovision!

Οι Argo δεν τα κατάφεραν και αποκλείστηκαν από τον τελικό

Οι Argo δεν άντεξαν στις… συμπληγάδες της Eurovision. Ο τίτλος, δε, του τραγουδιού που μας εκπροσώπησε ήταν μάλλον προφητικός, καθώς η πρόκριση του «Utopian Land» στον τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού αποδείχτηκε μία… ουτοπία. Για πρώτη φορά από το 2004, οπότε καθιερώθηκε το σύστημα των ημιτελικών στη Eurovision, καταγράφηκε «Grexit» από τον μουσικό τελικό.

Η επιλογή του Διονύση Τσακνή να «χρίσει» τους Europond, που εν μία νυκτί βαφτίστηκαν Argo, στο συγκρότημα που θα μας εκπροσωπούσε στον 61o διαγωνισμό στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, με απευθείας ανάθεση, αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη, και μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μέσω των social media ζητούσαν προχθές την παραίτηση (!) του προέδρου της ΕΡΤ. Ακόμη και οι ιστοσελίδες που ασχολούνται με τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού -όπως η www.oikotimes.com- αναρωτήθηκαν σε ρεπορτάζ τους αν ο Τσακνής θα δηλώσει παραίτηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του.
Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι η Eurovision είναι από τα πιο εμπορικά «προϊόντα» της κρατικής τηλεόρασης και κάθε χρόνο σημείωνε εξαιρετική τηλεθέαση, ωστόσο φέτος τα ποσοστά ήταν τα χαμηλότερα που έχουν παρατηρηθεί έως τώρα. Συγκεκριμένα, ο α’ ημιτελικός -με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου- έπιασε 22,8% στο γενικό σύνολο και 27,1% στα νεανικά κοινά, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των δύο Ελλήνων εκφωνητών, του Γιώργου Καπουτζίδη και της Μαρίας Κοζάκου.

Οσο για την εμφάνιση της ελληνικής αποστολής; Αν και η γκρίνια για την επιλογή του «Utopian Land» με τους αγγλικούς (με πολύ κακή προφορά) και τους ποντιακούς στίχους είχε ξεκινήσει από τις 10 Μαρτίου, ημέρα παρουσίασης του τραγουδιού, εκείνο που σχολιάστηκε από Ελληνες και ξένους τηλεθεατές και χρήστες των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ήταν οι ενδυματολογικές επιλογές των μελών των Argo. Οι άνδρες του συγκροτήματος φορούσαν βράκες στο χρώμα της άμμου, που είχαν ως στόχο -αλλά δεν τον πέτυχαν- να θυμίσουν παραδοσιακές ποντιακές στολές.

Η Ελλάδα -μέχρι και πέρυσι-, η Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και η Ουκρανία είναι οι χώρες που δεν έλειψαν ποτέ από τελικό της Eurovision από το 2004 (με το σύστημα των ημιτελικών), ενώ η χώρα μας ήταν απούσα από έξι διαγωνισμούς (1975, 1982, 1984, 1986, 1999 και 2000) για αντικειμενικούς λόγους (οικονομική στενότητα, χαμηλό επίπεδο της διοργάνωσης κ.λπ.).

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις των Ποντίων, που εξέφρασαν τις αρνητικές κριτικές τους για το χιπ χοπ ποντιακό κομμάτι μέσω μίας εκ των μεγαλύτερων και εγκυρότερων ιστοσελίδων www.pontos-news.gr. Στα σχόλια που συνόδευαν την είδηση του αποκλεισμού της χώρα μας πολλοί ήταν εκείνοι που χαρακτήριζαν «παρωδία» και «αίσχος» το κομμάτι, ενώ άλλοι στάθηκαν στο γεγονός ότι το «Utopian Land» δεν είχε καμία σχέση με την ποντιακή μουσική. «Ας έστελναν ένα καθαρά ποντιακό τραγούδι για τον ξεριζωμό ή τη Γενοκτονία, μιας και είναι οι μέρες μνήμης» έγραψε ένας από τους σχολιαστές κάτω από τη σχετική ανάρτηση, ενώ μια κοπέλα σημείωσε ότι «καθαρό ποντιακό δεν ήτανε, αφού ούτε την κεμεντζέ δεν ακούσαμε», εννοώντας την ποντιακή λύρα.

Στον τελικό, ωστόσο, πέρασε η Κύπρος, που κατέβηκε με σύγχρονο ροκ αγγλόφωνο κομμάτι, ενώ εμμέσως η χώρα θα μας εκπροσωπηθεί το Σάββατο από τον Ρώσο Σεργκέι Λάζερεφ, που ερμήνευσε το τραγούδι του συνθέτη Δημήτρη Κοντόπουλου σε σκηνική παρουσία του Φωκά Ευαγγελινού.
Επίσης οι χώρες που προκρίθηκαν από τον α’ ημιτελικό είναι: Αζερμπαϊτζάν, Ολλανδία, Ουγγαρία, Κροατία, Αυστρία, Αρμενία, Τσεχία, Μάλτα.

Οι παρουσίες που έκλεψαν τα φλας

Πάντως Eurovision… χωρίς αποκαλυπτικές παρουσίες δεν γίνεται, γι’ αυτό και κάποιες από την τραγουδίστριες του α’ ημιτελικού φρόντισαν να εντυπωσιάσουν όχι μόνο λόγω των φωνητικών ικανοτήτων τους, αλλά και εξαιτίας της εντυπωσιακής εμφάνισής τους.

Πρώτη και καλύτερη η Ιβέτα Μουκουτσιάν από την Αρμενία, που ανέβηκε στη σκηνή του Globe Arena της Στοκχόλμης φορώντας ένα μαύρο κορμάκι, αλλά και η Σάμρα από το Αζερμπαϊτζάν, που επέλεξε για τον ημιτελικό μια ολόσωμη χρυσή φόρμα. Από τις πιο νεραϊδένιες παρουσίες ήταν εκείνη της Αυστριακής Ζόε, που τραγούδησε στα γαλλικά, ενώ θύμιζε την Μπριζίτ Μπαρντό.

Ο δεύτερος ημιτελικός της Eurovision θα μεταδοθεί απόψε ζωντανά από την ΕΡΤ1 στις 22.00. Θα λάβουν μέρος 18 χώρες. Ο τελικός, ως είθισται, θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο, με το ενδιαφέρον πλέον στραμμένο στην Κύπρο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα