Με κομμένη την ανάσα!

 Σφίγγει και άλλο τη θηλιά το ΔΝΤ και ζητά απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και (νέες) περικοπές των συντάξεων

Στα πιο κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, δηλαδή το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τα δημοσιονομικά μεγέθη, επικεντρώνονται εκ νέου από σήμερα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι τεχνοκράτες των δανειστών μας, που ξαναρχίζουν τις συνομιλίες στο Brussels Group. Σύμφωνα με το Bloomberg, το ελληνικό ζήτημα θα εξεταστεί μεθαύριο στο Euro Working Group.

Αισιοδοξία
Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας ως τις αρχές Ιουνίου, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Βεβαίως και είμαστε μπροστά σε συμφωνία». Ωστόσο, οι δανειστές μας εξακολουθούν να μιλούν για σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών. Ενδεικτικές είναι οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ, που τόνισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ δεν είναι πια ρεαλιστικός, αλλά καθοδική αναθεώρησή του σημαίνει νέα χρηματοδότηση και νέα μέτρα. Μάλιστα, ερωτηθείς από πού μπορεί να εξοικονομηθούν πόροι, ο κ. Μπλανσάρ απάντησε: «Το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι συχνά υπερβολικά γενναιόδωρο και υπάρχουν ακόμη πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο μιας συμβιβαστικής λύσης στη βάση της πρότασης της Κομισιόν, η οποία θα περιλαμβάνει ψήφιση όσων μέτρων θα συμφωνηθούν ώστε να εκταμιευθούν 4-5 δισ. ευρώ μέσα στο καλοκαίρι και να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ως το φθινόπωρο, προκειμένου να εξεταστούν τότε ασφαλιστικό, εργασιακά και χρέος.

Σε οριακό σημείο ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ!

Τρία Ταμεία, ο ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ, βρίσκονται με την… πλάτη στον τοίχο, καθώς έχουν κάνει χρήση ενός μεγάλου μέρους από τη συνολική κρατική επιχορήγηση πολύ νωρίτερα από την ολοκλήρωση του έτους. Τα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού που αφορούν το πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος-Απρίλιος) της τρέχουσας χρονιάς δείχνουν ότι στη χειρότερη θέση βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, καθώς ήδη έχει απορροφήσει σχεδόν τη μισή (48%) από την ετήσια κρατική επιχορήγηση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ήδη έχει χρειαστεί 400.000.000 ευρώ για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις, όταν η συνολική ετήσια κρατική επιχορήγηση ανέρχεται στα 834.000.000 ευρώ.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και το ΙΚΑ, καθώς έχει κιόλας κάνει χρήση του 37,8% της συνολικής κρατικής χρηματοδότησης. Το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας ήδη έχει αξιοποιήσει 948.000.000 ευρώ, σχεδόν 100.000.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον ΟΓΑ, δεδομένου ότι έχει καλυφθεί το 36% της ετήσιας δαπάνης, που «μεταφράζεται» σε 1,18 δισ. ευρώ από τα 3,27 δισ. ευρώ, που είναι η συνολική κρατική χρηματοδότηση για όλη τη χρονιά.

 «Γιατί ο Αλ. Τσίπρας είναι κατήφης»!

Προβληματισμένο για τον κίνδυνο ατυχήματος μέσα στις επόμενες εβδομάδες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι «Financial Times» σε χθεσινό δημοσίευμά τους. Σύμφωνα με την εφημερίδα, άνθρωποι που έχουν συνομιλήσει με τον κ. Τσίπρα αναφέρουν ότι είναι κατηφής, καθώς πλέον αναγνωρίζεται η πιθανότητα ατυχήματος, ενώ αξιωματούχος που έχει επαφή με τον πρωθυπουργό σχολίασε ότι «οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν άσχημα» και ότι «η Γερμανία παίζει σκληρά», προσθέτοντας ότι «ακόμα και η Μέρκελ δεν είναι τόσο ανοιχτή να βοηθήσει, όπως πριν». Ανησυχία επικρατεί επίσης στην κυβέρνηση, κατά τους «Financial Times», αναφορικά με τη στάση του ΔΝΤ.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται εκτενώς στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, περί μη αποπληρωμής της δόσης των 302.000.000 ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου. Οπως σημειώνουν, όμως, οι «Financial Times»: «Οι πιστωτές έχουν αρχίσει να αγνοούν τις απειλές αυτές, πιστεύοντας ότι η Αθήνα τις χρησιμοποιεί για τη διαπραγματευτική τακτική της».

Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσει η Ελλάδα τη δόση στο ΔΝΤ!

Το «κρεσέντο» δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών σχετικά με την πιθανότητα να μην αποπληρωθεί η δόση ύψους 302.000.000 ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία λήγει στις 5 Ιουνίου, έχει αναζωπυρώσει τη σεναριολογία για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης.
Σύμφωνα με το καταστατικό του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα έχει περιθώριο ενός μηνός για να καλύψει την υποχρέωσή της, προτού το Δ.Σ. ενημερωθεί από την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για τη μη καταβολή της δόσης. Στη διάρκεια αυτού του ενός μηνός θα γίνουν συζητήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν λύσεις για το σύνολο των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ για τον μήνα Ιούνιο (1,53 δισ. ευρώ).
Αν δεν βρεθεί λύση ως τις αρχές Ιουλίου, η Ελλάδα δεν θα δικαιούται πλέον δανειακή βοήθεια από το ΔΝΤ, ενώ το Δ.Σ. του Ταμείου μπορεί να αποφασίσει με αυξημένη πλειοψηφία ακόμα και την αποπομπή της χώρας μας από τον διεθνή οργανισμό. Η μη αποπληρωμή δόσης προς το ΔΝΤ μπορεί να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός και να πυροδοτηθεί χρεοκοπία για όλο το ελληνικό χρέος (cross default), επειδή υπάγεται σε βρετανικό δίκαιο. Πάντως, οι οίκοι αξιολόγησης ενδεχομένως να μην υποβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στη βαθμίδα της χρεοκοπίας, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μάριος Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα