Έκθεση φωτιά της ΕΚΤ για την Ελλάδα

Τη μία βόμβα μετά την άλλη στέλνει η ΕΚΤ στην Ελλάδα.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ να μην δώσει ούτε ένα ευρώ αύξηση στον ELA, δηλαδή τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, τώρα έβγαλε νέα έκθεση – φωτιά.

Σύμφωνα με το ΜΝΙ, το site του γερμανικού Χρηματιστηρίου, η έκθεση της ΕΚΤ αναφέρει δύο πολύ σημαντικά συμπεράσματα:

– Πρώτον πως οι προσδοκίες για κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν αυξηθεί και μάλιστα σηματικά

– Δεύτερον πως παρουσιάζονται σημαντικές εκροές καταθέσεων, δηλαδή αναλήψεις, από τις ελληνικές τράπεζες

– Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο Ε. Νοβότνι, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ είπε ένα βροντερό όχι στην αύξηση της χρηματοδότησης προς την χώρας μας

Νοβότνι: Όχι σε χαλάρωση της χρηματοδότησης για την Ελλάδα προς το παρόν

Ο Έβαλντ Νοβότνι, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, περιόρισε τις προσδοκίες να χαλαρώσει άμεσα το πλαίσιο της χρηματοδότησης για την Ελλάδα, λέγοντας ότι σε ό,τι αφορά την αποδοχή των ομολόγων της χώρας ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, η απάντηση παραμένει «όχι».

«Υπάρχει πάντα πολύ θόρυβος σε μια τέτοια κατάσταση και νομίζω ότι το βασικό είναι να ξεχωρίζουμε το θόρυβο από το γεγονότα», δήλωσε ο Νοβότνι στην τηλεόραση του CNBC.

«Για εμάς, είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι έχουμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται. Η μία είναι…εάν μπορούμε για παράδειγμα να αποδεχθούμε ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα. Η απάντηση προς το παρόν είναι: όχι» είπε.

«Πρέπει κανείς να είναι ξεκάθαρος. Δεν έχουμε τη δυνατότητα, ας πούμε, για χρηματοδότηση εκτός των κανόνων».

«Ξέρω ότι υπήρξαν κάποιες ιδέες ότι ίσως δώσουμε κάποιου είδους ενδιάμεσης χρηματοδότησης σαν αυτή. Δεν βλέπω τη νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο» είπε.

Σύμφωνα με αναλυτές όλα εντάσσονται στην πίεση από την ΕΚΤ για κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, για αυτό και υπενθυμίζουν με νόημα το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η ζοφερή εικόνα θα αλλάξει άρδην, με την παροχή επιπλέον ρευστότητας στην Ελλάδα ακόμα και στην μυρωδιά συμφωνίας.
Την ίδια ώρα παρατηρώντας κανείς τις αγορές βλέπει πως τα ελληνικά spreads υποχωρούν, έστω και οριακά, ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο παρουσιάζει μεν νευρικότητα αλλά όχι όμως εικόνα κατάρρευσης και κραχ που συνόδευαν πάντα τα σενάρια χρεοκοπίας.
πηγή: newsit.gr

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα