Η ΜΠΑΡΑ

Παράταση (έως τον Νοέμβριο) για τον  Αλ.Τσίπρα

H διαπραγμάτευση με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα τελειώσει κάποια στιγμή. Ο Τσίπρας πρέπει να ξέρει όμως ένα πράγμα: Εχει πρόβλημα. Και το καλύτερο σενάριο του κόσμου να επικρατήσει και η συμφωνία χωρίς μισή απώλεια από το Κοινοβούλιο να περάσει, εκείνος βγαίνει λαβωμένος από την κόντρα. Στην πραγματικότητα η διακυβέρνησή του παίρνει -εκτός απροόπτου -ολιγόμηνη παράταση έως τον Νοέμβριο, τότε που θα κριθούν όλα, στη Μεγάλη Συμφωνία. Οι δανειστές προκάλεσαν την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά για δύο λόγους: Πρώτον, προκειμένου να δώσουν ανάσα ζωής στο γερασμένο, κατ’ αυτούς, πολιτικό σύστημα της χώρας και, δεύτερον, για να ρίξουν το διεφθαρμένο σύστημα των ολιγαρχών στα βράχια.

Πέντε μήνες μετά, γερασμένος στην αντίληψή τους μοιάζει ο απροετοίμαστος ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, όσον αφορά τη σύγκρουση με τη διαπλοκή, έχουν αμφιβολίες. Θέλει ο Τσίπρας, ναι. Μπορεί όμως; Η ισχυρότερη ένδειξη ότι η Ευρώπη νιώθει απογοήτευση από το πείραμα της αριστερής διακυβέρνησης είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δημόσιες και ιδιωτικές. Πρόκειται για τον πιο σταθερό και πιστό φίλο της πατρίδας μας, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, ο Θεός μόνο ξέρει τι έχουμε γλιτώσει επειδή είναι εκεί.

ΟΛουξεμβούργιος ηγέτης έχει κάνει δύο δηλώσεις το τελευταίο διάστημα, που, αν ήμουν στη θέση του Αλέξη, θα με έλουζε κρύος ιδρώτας. Η πρώτη έγινε σε κλειστή σύσκεψη και αφέθηκε να διαρρεύσει στον Τύπο: Χαρακτήρισε Τσίπρα και Βαρουφάκη «ερασιτέχνες που πειραματίζονται τη στιγμή που κάνουν εγχείριση ανοικτής καρδιάς». Η δεύτερη έγινε δημόσια. Ο Γιούνκερ είπε ότι στηρίζει τον Τσίπρα, αλλά έχει πρόβλημα με τον Βαρουφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε μερικά βήματα πριν από την άρση εμπιστοσύνης του προέδρου της Κομισιόν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Τα επιχειρήματά του είναι απλά: «Πώς θα κυβερνήσεις με έναν τέτοιο υπουργό και με ένα τέτοιο κόμμα; Πώς θα νομοθετήσεις και πώς θα εφαρμόσεις τις μεταρρυθμίσεις που σου ζητάμε; Πώς θα σου εμπιστευτούμε 40 δισ. δανεικά, που είναι το τρίτο πακέτο βοήθειας, αν καθημερινά σκοντάφτεις σε κάθε συνιστώσα; Και, εντάξει, από τον Βαρουφάκη που αγνοεί την κοινοτική νομοθεσία θα απαλλαγείς. Από το κόμμα σου όμως;» Ολα αυτά θα τα βρει μπροστά του ο πρωθυπουργός το φθινόπωρο, ακόμη κι αν πάρει τώρα την ανάσα που ζητά.
Και αν δεν έχει καταφέρει μέχρι τότε να δημιουργήσει μία κυβέρνηση που πείθει για την αποτελεσματικότητά της, ας μην περιμένει μεγάλη συμφωνία. Θα του σηκώσουν μπάρα ψηλότερη από του Σαμαρά. Οι εξελίξεις απέχουν μερικούς μήνες.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα