Στη Ρωσία για αγωγό και BRICS

Επαφές του Λαφαζάνη στη Μόσχα για φυσικό αέριο και συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ρωσικό σχέδιο για τον αγωγό, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην κεντρική Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία, και για να γίνει η χώρα μας μέλος της αναπτυξιακής τράπεζας των αναδυόμενων αγορών με χαμηλότερο κόστος συμμετοχής. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη Μόσχα και είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Alexander Novak, υπουργό
Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον Sergei Storchak, αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και τον Alexey Miller, επικεφαλής της Gazprom.

Πιθανή συμφωνία

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπογραφεί συμφωνία για τον αγωγό κατά τη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη (18-20 Ιουνίου), στο οποίο θα συμμετέχει και ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Alexander Novak εκτίμησαν κατά τη συζήτησή τους θετικά τα βήματα που έχουν επιτευχθεί στην προετοιμασία για την κατασκευή του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο στο ελληνικό έδαφος και καθόρισαν τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσουν σε κυβερνητικό επίπεδο το ερχόμενο διάστημα. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες τροποποιήσεις της συμφωνίας Ελλάδας – Ρωσίας του 2008, ώστε να αποτελέσει το πλαίσιο και άλλων ενεργειακών αναπτυξιακών έργων.

Στη συνάντηση εργασίας που είχε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Alexey Miller συζητήθηκαν το εκδηλωμένο ενδιαφέρον εταιριών για τον αγωγό και η διατυπωμένη πρόθεση συγκεκριμένων επενδυτών για συμμετοχή, μαζί με εταιρία συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου, στο υπό συγκρότηση επενδυτικό σχήμα για την κατασκευή του αγωγού. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Sergei Storchak εξέτασαν την πρόοδο και τα επόμενα βήματα στο ζήτημα της χρηματοδότησης προς την ελληνική εταιρία του Δημοσίου που θα συμμετάσχει στον αγωγό. Ρωσικές εμπορικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για σύμπραξη στο χρηματοδοτικό σχήμα, το οποίο υποστηρίζεται από τη ρωσική ηγεσία.
Ο κ. Λαφαζάνης επιβεβαίωσε προς τον S. Storchak το ενδιαφέρον της Ελλάδας να συμμετάσχει ως μέλος (μη ιδρυτικό) στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS και συζήτησαν τις κινήσεις που μπορεί να γίνουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα