Η εορτή της Παναγίας Άξιον Εστί στο Αιγάλεω

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε το θαυμαστό γεγονός της Εικόνας Άξιον Εστί στον ομώνυμο Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αιγάλεω της Μητροπόλεως Περιστερίου.

Στον εσπερινό της εορτής χοροστάτησε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Φοινικιωτίσσης Αρχιμ. Θεοδώρητος Καμπιώτης, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο.

Σήμερα Πέμπτη 11 Ιουνίου τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, και πλαισιούμενου απο τον Ιεροκήρυκα της Μητροπόλεως Αρχιμ. Γεράσιμο Καραμολέγκο και τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Νικηφόρο Δημητράκη.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Γεράσιμος Καραμολέγκος όπου αναφέρθηκε σε επίκαιρα θέματα όπου ταλανίζουν την σημερινή εποχή αλλά και στην εικόνα του Άξιον Εστί.

Τέλος να αναφερθεί ότι το απόγευμα Θα τελεστεί αρχιερατικός μεθέορτος εσπερινός και Λιτάνευση της Εικόνας του Άξιον Εστί πέριξ του Ιερού Ναού.

Λίγα λόγια για τον θαυμαστό γεγονός της εικόνας του Άξιον Εστί:

Παλιά η Εικόνα αυτή βρισκόταν σε ένα παντοκρατορινό κελλί στην τοποθεσία τη λεγόμενη «κοιλάδα του Άδειν» κοντά και κάτω από τη σκήτη του Αγίου Ανδρέα.

Την 11 Ιουνίου 980 ο γέροντας έλειπε από το κελλί, καθώς είχε πάει σε μια αγρυπνία στις Καρυές, αφήνοντας μονο τον υποτακτικό του.

Ο υποτακτικός τη νύχτα έκανε κανονικά τον κανόνα του. Ακούει σε μια στιγμή να του χτυπάνε την πόρτα, ανοίγει και βλέπει έναν περαστικό να του ζητάει να τον φιλοξενήσει, πράγμα που γίνεται.

Συνεχίζει ο μοναχός τον κανόνα του μέχρι που φτάνει στην 9η ωδή «Την τιμιωτέρα των Χερουβείμ …».

Τότε τον διακόπτει ο φιλοξενούμενος και του λέει: «Όχι, πρώτα θα πεις: Άξιον Εστίν ως αληθώς … » ως συμπλήρωμα του υπό του Κοσμά Μαϊουμά Μεγαλυνάριου της Θεοτόκου. Ο μοναχός ενθουσιασμένος ζητάει να του γράψει ο νέος τον ύμνο. Ο νέος, που έγραψε τον ύμνο και εξαφανίστηκε, κατά ΤΗΝ Παράδοση ΗΤΑΝ Ο Αρχάγγελος Γαβριήλ. Όταν επέστρεψε ο γέροντας του είπε ο υποτακτικός τα γεγονότα και αφού ενημερώθηκε η Ιερά Κοινότητα μεταφέρθηκε η εικόνα στο Πρωτάτο, όπου και συνεχίζει να θαυματουργεί μέχρι σήμερα, ενώ και το κελλί που τιμήθηκε από την Αρχαγγελική επίσκεψη φέρει επίσης το όνομα «Άξιον εστί».

Έτσι, το Μεγαλυνάριο αυτό της Θεοτόκου που συνέθεσε ο Κοσμάς (ο επίσκοπος Μαϊουμά) σήμερα ονομάζεται «Άξιον Εστί», εκ των δύο πρώτων λέξεων του Θεομητορικού αυτού Ύμνου που έχει ως εξής:

Άξιον εστίν Ως αληθώς
μακαρίζειν σε την Θεοτόκον,
Την αειμακάριστον και παναμώμητον
Και Μητέρα του Θεού ημών.
ΤΗτηντιμιωτέραν Των Χερουβείμ
Και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως Των Σεραφείμ
Την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν,
την όντως Θεοτόκον,
Σε μεγαλύνομεν.

πηγή: romfea.gr

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα